Hyppää sisältöön

Sähkön korkea hinta toi Rovaniemen omistamalle yhtiölle ennätysvoitot, lähes 22 miljoonaa euroa – Näin Neve käyttää rahat

Sähkömarkkinoiden myllerryksen myötä Rovaniemen omistama yhtiö teki verojen jälkeen voittoa lähes 22 miljoonaa euroa. Jatkossa vastaavia voittoja ei välttämättä ole odotettavissa.

Mustikkamaan terminaalialueella haketetaan energiapuuta Suosiolan voimalaitokseen.
Rovaniemen Mustikkamaan terminaalialueella haketetaan energiapuuta Neven Suosiolan voimalaitokseen. Neve ei myy sähköä suoraan kuluttajille. Kuva: Neve
Eelis Rytkönen
Avaa Yle-sovelluksessa

Rovaniemen sähköyhtiö teki viime vuonna voittoa lähes kahdeksan miljoonaa euroa enemmän kuin vuonna 2021.

Rovaniemen kaupungin omistaman Neven eli entisen Napapiirin energian ja veden viime vuoden tilikauden voitto on verojen jälkeen noin 21,6 miljoonaa.

Yhtiön liikevaihto on noin 105 miljoonaa euroa, kun taas vuonna 2021 se oli reilut 83 miljoonaa euroa. Numerot ovat vielä suuntaa antavia.

– Tilintarkastuksessa on vielä luvut kesken, mutta nämä luvut ilmoitetaan kaupungille ennen kuin ne on tarkastettu, Neven toimitusjohtaja Kristian Gullsten sanoo.

Syynä sähkön hinnan nousu

Neven tulos oli jo vuonna 2021 sen historian paras. Nyt reilusti kohonneen tuloksen taustalla on sähkön markkinahintojen nousu, jonka myötä Nevelle jää enemmän rahaa sähköntuotannosta.

Osa voitosta selittyy sillä, että Neve omistaa hieman yli prosentin Kemijoki-yhtiön vesivoimaosakkeista. Se tuottaa omistajilleen sähköä Kemijoen voimalaitosten kautta, ja vesivoiman tuottaminen on säilynyt halpana. Neven sähköntuotannosta yksi kolmasosa tulee Kemijoki-yhtiön vesivoiman kautta.

Kustannusten nousu ja energiapoliittinen tilanne ovat kuitenkin nostaneet Nevelle aiheutuvia kustannuksia. Esimerkiksi sähköntuotannosta kaksi kolmasosaa tulee Suosiolan voimalaitoksesta, jossa poltetaan muun muassa kierrätyspuuta, metsähaketta ja turvetta.

Suosiolan voimalaitos on niin sanottu CHP-voimalaitos, eli siellä tuotetaan sekä lämpöä että sähköä.

Kaupungille tuloutetaan ainakin 9,3 miljoonaa euroa

Mihin suuret voitot käytetään?

Neve tulouttaa ainakin 9,3 miljoonaa omistajalleen Rovaniemen kaupungille valtuuston asettamien tavoitteiden mukaisesti, mutta nyt yhtiö keskustelee omistajansa kanssa siitä tulouttaako se entistä enemmän.

– Nyt keskustellaan tämän vuoden osalta vielä, Neven toimitusjohtaja Gullsten sanoo.

Yhtiön voitoilla rahoitetaan myös yhtiön investointeja, kuten korjausvelan paikkaamista.

– Olemme investoineet yli kahtakymmentä miljoonaa euroa vuosittain ja sama investointiohjelma tulee jatkumaan tämän vuosikymmenen loppuun saakka, Gullsten sanoo.

Nevessä myös odotetaan, että sähkön hinta pörssissä laskee tulevina vuosina, minkä myötä Neven kohonnut liikevaihto laskee vuoden 2021 tasolle.

Energian hinnan vaihtelua on kuitenkin vaikea ennustaa, kuten on nähty viime vuonna. Jo tänä vuonna liikevaihto jäänee matalammaksi kuin vielä viime syksynä Nevessä arvioitiin.

Rovaniemen kaupunginhallitus käsittelee tilinpäätöstä

Rovaniemen kaupunginhallitus käsittelee Rovaniemen tänään tilinpäätöstä. Rovaniemen kaupunkikonsernin tilinpäätös on noin 22 miljoonaa euroa ylijäämäinen, mihin vaikuttaa merkittävästi Neven tekemä voitto.

Merkittävää ylijäämää teki Neven lisäksi Ounastähti -kehittämiskuntayhtymä, jolta Rovaniemelle kertyi omistusosuuden mukaan 8,8 miljoonaa euroa.

Ounastähden tärkein tehtävä on energiantuotanto-omistusten hallinnointi. Kuntayhtymän omistavat Rovaniemi, Kittilä ja Sodankylä.

Rovaniemen kaupungin vuoden 2022 tilinpäätös on 2,8 miljoonaa euroa alijäämäinen. Alijäämä on noin miljoona euroa pienempi kuin alkuperäinen talousarvioennuste.

Taloutta paransivat viime vuonna poikkeukselliset erät. Lapin sairaanhoitopiirin kuntayhtymän ja Kolpeneen palvelukeskuksen kuntayhtymän aiempien vuosien kertyneiden ylijäämien palautukset olivat yhteensä 8,1 miljoonaa euroa.

Lisäksi Lapin sairaanhoitopiiri oikaisi vuonna 2022 jäsenkuntien kuntalaskutusta, mikä paransi vuoden 2022 tilinpäätöstä 2,9 miljoonaa euroa.

Rovaniemen kaupunki sai viime vuonna valtion korona-avustusta lähes 8,9 miljoonaa euroa.

Korjattu 28.3. kello 17.53 Rovaniemen osuutta Ounastähti-kuntayhtymän voitosta. Väärä luku oli 6,2 miljoonaa euroa, oikea 8,8 miljoonaa euroa.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle