Hyppää sisältöön

Eläinoikeusjärjestön julkaisemista luolakoiravideoista tehtiin poliisille tutkintapyyntö

Oikeutta eläimille -järjestö kuvasi koulutusta salaa viime syksynä Mynämäellä ja Vihdissä. Koulutuksessa käytettiin eläviä kettuja.

Henkilö nostaa koiraa luolamaiseen rakennelmaan. Toinen henkilö on auttamassa vieressä.
Oikeutta eläimille -järjestö kuvasi, miten koira laitetaan käytävää muistuttavaan rakennelmaan. Kuva: Lehtikuva
Tarja Hiltunen

Lauantaina julkisuuteen tulleista Mynämäellä ja Vihdissä kuvatuista luolametsästyskoirien koulutuksista on tehty poliisille tutkintapyyntö.

Asian vahvistaa Lounais-Suomen poliisi. Poliisi on aloittanut tapauksen esiselvityksen, mutta tutkinnan etenemisen aikataulusta ei vielä ole tarkempaa tietoa.

Oikeutta eläimille -järjestön kuvaamissa videoissa luolametsästyskoiria testataan olosuhteissa, joista voi aiheutua vammoja sekä koirille että kokeissa käytetyille ketuille.

Kokeissa koiria laitetaan ahtaisiin käytävämuodostelmiin, joissa niitä on odottamassa elävä kettu. Koirien ja kettujen välillä syntyy taistelutilanteita, vaikka se on kielletty Kennelliiton säännöissä.

Videolla kuuluvista keskusteluista käy ilmi, että ihmiset ovat tietoisia tappelutilanteista. Puhutaan, kuinka koira saa hammasta tai todetaan koiran saamat vammat.

Videoita kuvattiin viime syksynä salaa. STT:n mukaan Mynämäen kokeen järjestäjänä on ollut Turun Seudun Mäyräkoirakerho, Vihdissä Länsi-Uudenmaan Mäyräkoirat ja Suomen Kettuterrierit.

Oikeutta eläimille -järjestö on tehnyt vetoomuksen luolakoirien koulutuksen muuttamisesta.

Vetoomuksessa vaaditaan elävien kettujen käytön kieltämistä kokeissa. Vaatimus on kohdistettu sekä kokeiden säännöt laativalle Kennelliitolle että lainsäätäjälle. Eläinsuojelulain mukaan maa- ja metsätalousministeriö voi kieltää sellaiset kokeet, joissa eläimille voi aiheutua tarpeetonta kipua, tuskaa tai kohtuutonta rasitusta.

Vetoomuksen on allekirjoittanut jo 18 000 ihmistä.

Suosittelemme sinulle