Hyppää sisältöön

Osa koronahoitajista jäämässä ilman odotettuja korvauksia – ministeri vetoaa hyvinvointialueisiin: ”Kyse on oikeudenmukaisuudesta”

Muun muassa Satakunnassa osa koronaosastoilla potilaita hoitaneista sote-alan työntekijöistä on jäämässä ilman kertakorvausta työehtosopimuksen tulkinnan takia. Ministeri Krista Kiuru (sd.) vetoaa osapuoliin.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru eduskunnan käytävällä.
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) Kuva: Silja Viitala / Yle
Antti Laakso
Avaa Yle-sovelluksessa

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) vetoaa hyvinvointialueisiin, jotta kaikki koronapotilaita koronaosastoilla hoitaneet sote-alan työntekijät saisivat työehtosopimuksessa sovitun kertakorvauksen.

Esimerkiksi Porissa perusterveydenhuollon koronaosastolla työskennelleet hoitajat ovat jäämässä ilman 600 euron korvausta tes-tulkinnan takia. Sanomalehti Satakunnan Kansa nosti asian esille artikkelissaan viime viikolla.

Ilman korvausta jäävät hoitajat ovat kokeneet ratkaisun hyvin epäoikeudenmukaisena ja puhuneet pettyneinä jopa irtisanoutumisesta.

Satakunnan hyvinvointialueen HR-johtaja Kaisa Harjunpää perusteli ratkaisua lehdessä sillä, että perusterveydenhoidon koronaosastoja ei ole mainittu sote-alan ratkaisussa kohdassa, jossa määritellään, kenelle kertakorvaus kuuluu.

Kiuru: Neuvotteluratkaisu löydettävissä

Ministeri Kiuru sanoo, että vastaavia epäoikeudenmukaiseksi koettuja rajauksia on tullut hänen korviinsa sekä Satakunnasta että muualta Suomesta.

– Palaute on ollut murskaavaa. Meillä ei ole varaa menettää työntekijöitä, koska he kokevat, etteivät saa arvostusta.

Kiuru patistaa osapuolia neuvottelupöytään, jotta suuttumusta herättänyt ratkaisu saadaan korjattua paikallisella sopimisella. Hän vaatii myös Satakunnan aluevaltuustoa edellyttämään maanantain kokouksessaan, että ratkaisu löytyy.

– Asia ei kuulu hallitukselle vaan työmarkkinaosapuolille. Mutta nyt kyse on oikeudenmukaisuudesta. Toivon, että hyvää tahtoa löytyy eikä väki sote-alalla jakaudu tuntiessaan, että osaa koronapotilaiden hoitoon osallistuneita arvostetaan ja toisia ei, Kiuru sanoo.

Miksi ministeri puuttuu vasta nyt?

Ministeri Krista Kiuru ottaa asiaan kantaa vain kuusi päivää ennen eduskuntavaalien varsinaista äänestyspäivää. Hän on myös itse ehdolla vaaleissa.

Sote-sopimuksesta on kulunut aikaa paljon ja vaalit ovat tulossa. Joku voi kysyä, onko tämä vaalityötä. Olisiko asiaan pitänyt puuttua aikaisemmin?

– Nimenomaan vaalien edustalla en halunnut puuttua asiaan viime viikolla, koska ajattelin, että osapuolet saavat asian sovittua. Ministerinä en mielelläni puuttuisi työmarkkinaosapuolten ratkaisuihin. Nyt on kuitenkin kulunut viikko. Tässä tapauksessa on kyse yleisestä oikeudenmukaisuudesta, Kiuru sanoo.

Kiuru korostaa vielä erikseen, että ratkaisun on löydyttävä työmarkkinaosapuolten neuvotteluissa.

Sote-alan ratkaisu syntyi kivuliaasti

Julkisen puolen sosiaali- ja terveysalan työehtosopimus syntyi viime syksynä ammattijärjestöjen Tehyn ja Superin työtaisteluiden jälkeen. Ratkaisu tuo työntekijöille ns. yleistä linjaa korkeammat palkankorotukset kuten muillekin kunta-alan työntekijöille. Lisäksi sovittiin muun muassa palkkaharmonisoinnista ja nyt kiistaa herättävästä koronakorvauksesta.

Ministeri Krista Kiurun tietojen mukaan alan työnantajien etujärjestöllä eli Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:llä on valmiutta etsiä ratkaisua.

Suosittelemme sinulle