Hyppää sisältöön

Kennelliitto keskeyttää luolakoirien taipumuskokeet

Oikeutta eläimille -järjestö julkaisi lauantaina videomateriaalia, joka on kuvattu luolakoirien taipumuskokeissa syksyllä 2022. Kokeissa koirat ja ketut ottavat yhteen, vaikka se on kielletty säännöissä.

Luolakoirien koulutuksessa käytettyjä rakennettuja tunneleita.
Kuvakaappaus Oikeutta eläimille -järjestön kuvaamasta videosta, jossa näkyy luolakoirien koulutuksessa käytettyjä rakennettuja tunneleita. Kuva: Oikeutta eläimille
STT-Yle

Kennelliiton hallitus on päättänyt välittömästi keskeyttää luolakoirien taipumuskoetoiminnan ja siihen liittyvän luolakoirien harjoittamisen, kertoo Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Esa Kukkonen STT:lle.

Oikeutta eläimille -järjestö julkaisi lauantaina salaa kuvattua videomateriaalia luolakoirien syksyllä järjestetyistä taipumuskokeista. Kokeissa koiria laitetaan käytäviin, joissa niitä odottaa elävä kettu. Koirien ja kettujen välillä syntyy tappelutilanteita, vaikka se on kielletty Kennelliiton säännöissä.

Kennelliitto kertoi jo lauantaina tiedotteessaan, että se aikoo puuttua luolakoirien taipumuskoevideoissa todettaviin sääntörikkomuksiin ja että se on aloittanut videoilla kuvattujen tapahtumien selvittämisen.

Lounais-Suomen poliisi kertoi maanantaina Ylelle, että poliisille on tehty asiasta tutkintapyyntö. Poliisi on aloittanut tapauksen esiselvityksen, mutta tutkinnan etenemisen aikataulusta ei vielä ole tarkempaa tietoa.

Videolla kuvatut ihmiset tietoisia tappelusta

Oikeutta eläimille- järjestön mukaan videot on kuvattu salaa luolakoirien taipumuskokeissa Vihdissä ja Mynämäessä syksyllä 2022.

Mynämäen kokeen järjestäjänä on ollut Turun Seudun Mäyräkoirakerho, Vihdissä puolestaan Länsi-Uudenmaan Mäyräkoirat ja Suomen Kettuterrierit. Suomen Kettuterrierit on Kennelliiton rotuyhdistys. Molemmat mäyräkoirayhdistykset taas ovat jäseninä Suomen Mäyräkoiraliitossa, joka on Kennelliiton rotuyhdistys.

Videolla on Mynämäen kokeesta tilanteita, joissa koira ja kettu ovat joutuneet kontaktiin toistensa kanssa. Kamerat eivät kuvaa luolastoon sisälle, mutta esimerkiksi kun koira vedetään ulos, näkyy, kuinka se on kiinni ketussa. Videolla kuuluvista keskusteluista käy ilmi, että ihmiset ovat tietoisia tappelutilanteista. Puhutaan, kuinka koira saa hammasta tai todetaan koiran saamat vammat.

Vihdin kokeesta kuvatulla videolla kohtaamisia ei näy, mutta luolaan työnnetty koira huutaa niin, että videon ääni särkyy. Videokooste on kokonaisuudessaan nähtävillä Oikeutta eläimille -järjestön sivuilla.

Suosittelemme sinulle