Hyppää sisältöön

Turun päiväkodeissa ja kouluissa juodaan jatkossa rasvatonta luomumaitoa

Rasvaton luomumaito on myös D-vitaminoitua.

Makaronilaatikkoa lautasella kouluruokailussa.
Koululaisten Turussa juoma maito on jatkossa luomua. Kuvituskuva. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle
Tarja Hiltunen

Kaupungin päiväkodeissa ja kouluissa otetaan käyttöön rasvaton luomumaito ja luomuhiutaleet, joiden perusteella luomutuotteiden osuus tulee olemaan 12 prosenttia käytetyistä elintarvikkeiden kokonaismäärästä, kertoo Turun kaupunki tiedotteessaan.

Turun kaupunki osallistuu 27. maaliskuuta alkaen Portaat luomuun -ohjelmaan.

Ohjelma on tarkoitettu yksityisille ja julkisille ruokapalveluille, jotka haluavat lisätä luomutuotteiden käyttöä osana kestävän kehityksen mukaista toimintaa.

– Haluamme yhdessä tukea kestävää kehitystä ja tämä päätös on linjassa kaupungin kestävän kehityksen tavoitteiden kanssa. Suomen kansallisen hankintastrategian yksi tavoitteista on, että vuonna 2030 luomun osuus on 25 prosenttia julkisista ruokapalveluhankinnoista, kertoo kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuuden ruokapalvelupäällikkö Maarit Ketola kaupungin tiedotteessa.

Luomuun siirrytään taso kerrallaan

Kaarean ruokapalveluissa on valmisteltu alkuvuoden aikana Portaat luomuun -ohjelman edellyttämiä toimia.

– Siirrymme suoraan ohjelman toiselle portaalle. Tämä edellyttää, että keittiöissä käytetään vähintään kahta merkittävää raaka-ainetta pysyvästi luomutuotteina sekä muiden luomutuotteiden käyttöä mahdollisuuksien mukaan, kertoo Kaarean ruokapalveluiden tuotekehitys tiedotteessa.

Ohjelman toisella portaalla luomutuotteiden osuus suhteessa raaka-aineiden kokonaiskäyttöön on oltava vähintään 5 prosenttia. Maito ja hiutaleet valikoituivat Turun kaupungin mukaan luomutuotteiksi, koska tuotteita on riittävästi ja ympärivuotisesti saatavilla. Rasvaton luomumaito on myös D-vitaminoitua.

Portaat luomuun -ohjelmassa on kaikkiaan kuusi porrasta, joita pitkin voidaan edetä sitä mukaa, kun luomutuotteiden käyttö käytetyissä elintarvikkeissa kasvaa. Ensimmäiselle portaalle pääsee, kun käytetään vähintään yhtä merkittävää raaka-ainetta pysyvästi luomutuotteena. Kuudennella portaalla olevassa keittiössä käytetään jo runsaasti luomutuotteita jokaisesta raaka-aineryhmästä, ja tavanomaisia tuotteita käytetään vain silloin, jos luomuvaihtoehtoja ei ole saatavissa.

Turussa luomutuotteiden käytön lisäämistä ja mahdollisuutta edetä luomuportaissa tullaan arvioimaan myöhemmin.

Suosittelemme