Hyppää sisältöön

Syvällä Suomen suurimman ostoskeskittymän alla on luolasto, jossa kohta uidaan ja jopa hiihdetään – tältä siellä näyttää nyt

Maailmantilanne on viivästyttänyt 30 metriä maan alle valmistuvan uimahallin rakentamista ja aiheuttaa myös todennäköisesti lisäkustannuksia.

Lempäälän uimahalli rakennetaan 30 metrin syvyyteen Ideaparkin alapuolelle. Video: Juha Kokkala/Yle, Marko Melto/Yle.
Manu Saarela
Avaa Yle-sovelluksessa

Pitkään vireillä ollut Lempäälän uimahallihanke on ottanut tänään maanantaina askeleen eteenpäin, kun hallin peruskivi muurattiin. Uimahalli-kylpylä rakennetaan poikkeukselliseen paikkaan. Halli tulee 30 metrin syvyyteen Suomen suurimman kauppakeskuksen eli Ideaparkin alle louhittuun maanalaiseen luolastoon.

Maanalaisen uimahallin ovet avautuvat syksyllä 2024. Hallin piti tulla käyttöön jo 2024 kesällä, mutta maailmantilanne on vaikuttanut myös Lempäälän uimahallin rakennustöihin, kertoo uimahalliyhtiön toimitusjohtaja Lari Laakso.

– Viime vuosi oli aika rajua menoa. Nyt tilanne on vähän rauhoittunut, mutta totta kai materiaalit tulevat jostain, joku tekee ne jossain päin maailmaa ja ne pitää tuoda vielä tänne. Monta välivaihetta, johon sotatilanne vaikuttaa, Laakso sanoo.

Laakso sanoo, että vuosittaisen kävijämäärän arvioidaan olevan noin 150 000.

”Uimahalli ensin ja sitten hiihtoputki”

Ideaparkin alla oleva 11 000 neliömetrin laajuinen luolasto valmistui vuonna 2009. Vaikka luolasto tehtiin kauppakeskuksen väestösuojaksi, uimahallin rakentaminen oli alusta alkaen mukana suunnitelmissa. Hallilla on kokoa 5 800 neliötä.

Helppoa rakentaminen ei ole ollut.

– Uimahalli on sinänsä jo vaativa rakennustyyppi ja nyt puhutaan toimivan kauppakeskuksen alle 30 metrin syvyyteen kallioon tehtävästä uimahallista. Kyllä tässä sijainnissa on lisähaasteita, Laakso sanoo.

Toimitusjohtaja Lari Laakso, Kiinteistöosakeyhtiö Lempäälän Uimahalli Oy
Sijainti kauppakeskuksen alla tuo Lempäälän uimahallin rakennustöihin lisähaasteita, kertoo uimahalliyhtiön toimitusjohtaja Lari Laakso. Kuva: Marko Melto / Yle

SRV:n projektipäällikkö Mika Majaniemen mukaan isoimmaksi haasteeksi käytännön työssä on osoittautunut maanalaisen luolaston suun mataluus.

– Se tuo haasteita logistiikkaan. Betonipumppaukset täytyy tehdä ulkoa käsin. Teemme tänne linjat ja niitä pitkin pumpataan betonit sisään, Majaniemi kertoo.

Perustustöiden käynnistyessä työntekijöitä on ollut mukana arviolta noin 15–18.

– Nyt kun pääsemme kunnolla alkuun, runkotöissä tulee olemaan enemmän porukkaa mukana. Marraskuussa alkaa allasasennukset, jolloin henkilöiden määrä vaan lisääntyy, Majaniemi kertoo.

Havainnekuvassa on kuusiratainen pitkä uima-allas, joka on korkean louhitun katon alla.
Lempäälän uimahalliin suunniteltu pääallas on 25 metriä pitkä ja siinä on kuusi rataa. Suunnitelmissa on myös monitoimiallas, kahluuallas, altaat vesijuoksuun ja uimaopetukseen, pore- ja hieronta-allas, kylmäallas ja saunat. Havainnekuva. Kuva: Lempäälän kunta

Suureen luolastoon tehdään myös tulevaisuudessa hiihtoputki, jonka toteuttamisesta vastaa Ideapark.

– Tämä projekti on eriytetty uimahallista. Käytännön syistä ei ole järkeä tehdä samaan aikaan. Uimahalli ensin ja sitten hiihtoputki, Lari Laakso kertoo.

Alkuperäisen arvion mukaan uimahallin rakentamisen hintalappu olisi ollut noin 17,8 miljoonaa euroa. Lempäälän Uimahalli oy:n hallituksen puheenjohtaja Jocka Träskbäck ei pitäisi suurena yllätyksenä, jos kustannukset nousisivat hieman aiemmin arvioiduista.

– Usko on vahva, ettei massiivista ylitystä olisi tulossa. Toivottavasti yhtään kriisiä ei enää tule, Träskbäck sanoo.

Suosittelemme sinulle