Hyppää sisältöön

Nyt kuka vain voi ilmiantaa kutistuneita tuotteita – Kuluttajaliitto kerää yhteen havaintoja ”shrinkflaatiosta”

Tuotteiden kutistamista lienee tapahtunut aina. Ilmiö on noussut keskusteluun inflaation ja ruoan hinnan kallistumisen vanavedessä.

Miten tuotepakkauksia kutistetaan vaivihkaa? Katso toimittaja Sara Salmen lyhyt video aiheesta.
Pasi Punkari

Kuluttajaliitto kerää yleisöltä havaintoja tuotteiden kutistumisesta eli shrinkflaatiosta. Tavoitteena on saada kevään aikana kauppojen asiakkailta mahdollisimman paljon havaintoja vinkkikanavaan, joiden tiedoista Kuluttajaliitto kokoaan laajemman listauksen.

Etsinnässä ovat siis tuotteet, joita valmistaja on vaivihkaa kutistanut, mutta hinta on pysynyt samana.

– Me haluamme selvittää kuinka laajalle tämä ilmiö on levinnyt. Jaamme saamamme tiedot sitten kootusti takaisin kuluttajille, kertoo Kuluttajaliiton viestintäpäällikkö Paula Pessi.

Pessi korostaa, että tuotteiden kutistamisessa ei ole mitään laitonta. Eri asia sitten on, miten kuluttajat asiaan suhtautuvat asian paljastettua heille. Shrinkflaatio voi rapauttaa kuluttajan uskoa tuotteeseen ja muuttaa ostopäätöksen.

Lue myös: Sipsipussit ja suklaapatukat ovat kutistuneet vaivihkaa – näin taitavasti ”shrinkflaatio” huijaa asiakkaita

Kuluttajaliitossa on huomattu, että sosiaalisessa mediassa ovat ihmisiä puhuttaneet esimerkiksi vessapaperirullan arkkien määrä, kahvipakkaukset sekä karkki- ja sipsipussit.

Talouspaperia ja vessapaperia myynnissä.
Sosiaalisessa mediassa kuluttajia on puhuttanut esimerkiksi vessapaperien arkkien määrä. Kuvituskuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

– Eli kaikki tuotteet, joissa on mahdollista pelata sisällön kanssa niin, että se pakkauksen ulkokuori ja koko pysyy samana, mutta sisällöstä nipistetään, sanoo Paula Pessi.

Kuluttajia halutaan herätellä hyllyjen väleissä

Kauppojen hyllyillä on tuhansia ja taas tuhansia tuotteita. Pakkausten koon muutoksiin on hankala päästä kiinni, sillä harva meistä seuraa tuotteita niin tarkalla silmällä, että osaisi varmasti sanoa tuotteen pienentyneen.

Vinkkikampanjaan voi ilmoittaa pelkän epäilyksen tuotteen kutistumisesta. Kuluttajaliitto ottaa potentiaalisten vinkkien osalta yhteyttä valmistajaan ja varmistaa tiedon.

– Emme kokoa julkistettavalle infolistalle mitään tuotetta mutu-tuntuman tai pelkän epäilyksen perusteella. Selvitämme jatkotoimilla, onko näin todella tapahtunut, sanoo Paula Pessi.

Pessi toivoo, että yritykset suhtautuvat asiaan hyvin.

Kuluttajaliitto haluaa herätellä kuluttajia hyllyjen väleissä olemaan tarkkoina, mitä sieltä ostavat ja mitä tuotteista maksavat. Litrahintoja ja kilohintoja kannattaa jokaisen kuluttajan seurata.

Vinkkikanava on auki kevään ajan ja infolista shrinkflaation kokeneista tuotteista muodostuu Kuluttajaliiton sivuille annettujen vinkkien perusteella.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit kommentoida tiistaihin kello 23:een.

Suosittelemme sinulle