Hyppää sisältöön

Rahtilaiva odotti monta päivää merellä ennen kuin pääsi lannoitteella lastattavaksi Kotkan satamaan

Aluksen lastaus viivästyi viime viikolla EU-pakotteiden takia. Ulkoministeriö myönsi poikkeusluvan viime torstaina.

Rahtialus Smew on siirtynyt ankkuripaikastaan mereltä satamaan. Video: Kalle Purhonen
Heikki Koskinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Rahtialus Smew on siirtynyt ankkuripaikastaan mereltä odottamaan lastausta Mussalon satamaan Kotkaan.

Alus nousi otsikoihin viime viikolla, kun sen lastaus estettiin EU-pakotteiden nojalla. Suomen ulkoministeriö kuitenkin myönsi poikkeusluvan alukselle viime torstaina.

Lisää: Venäläinen lannoitelasti saa lähteä Suomesta – ministeriö myönsi poikkeusluvan

Rahtialukseen on tarkoitus lastata Mussalossa lannoitteita, joiden valmistaneen yhtiön omistaa EU:n pakotelistalla oleva venäläinen oligarkki. Ylen vieraillessa satamassa maanantaina alkuiltapäivästä laivan ympärillä oli vielä hiljaista, eikä lastaus ollut vielä alkanut.

Aluksen lastauksesta vastaava satamaoperaattori Fertilog Oy ei halunnut kommentoida aluksen aikatauluja Ylelle. Alus seilaa Kyproksen lipun alla.

Haminan–Kotkan sataman toimitusjohtajan Kimmo Naskin mukaan viime viikolla päättynyt veturinkuljettajien lakko on viivästyttänyt aluksen lastin saapumista satamaan. Vilkkaina päivinä Haminan-Kotkan satamaan saapuu jopa 30 junakuljetusta.

Rahtialus Smew Haminan-Kotkan satamassa Mussalossa.
Rahtialus Smew nousi otsikoihin viime viikolla kun sen matka satamaan pysäytettiin EU-pakotteiden nojalla. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Sataman toimitusjohtajan Kimmo Naskin mukaan laivan lastaamiselle ja poistumiselle ei pitäisi olla enää mitään esteitä. Rahtialus Smewin tapaus oli ensimmäinen, jossa laivan lastaaminen oli estyä EU-pakotteiden takia Haminan–Kotkan satamassa.

Poikkeusluvan alukselle myöntäneen Suomen ulkoministeriön mukaan alus matkustaa joko El Salvadoriin, Guatemalaan, Nicaraguaan, Costa Ricaan tai Kolumbiaan. Lastin saapumisesta kohteeseensa täytyy raportoida ulkoministeriölle. Poikkeuslupa perustuu siihen, että lannoitelasti on matkalla kolmanteen maahan ja lannoitetta tarvitaan globaalin ruokaturvan edistämiseen.

Korjattu 28.3.2023 klo 8:13: Alus seilaa Kyproksen lipun alla, ei Venäjän.

Suosittelemme sinulle