Hyppää sisältöön

Varusmiespalvelus ei ole este äänestämiselle – varuskunnissa järjestetty laitosäänestys poistaa lomien tarpeen

Mahdollisuus äänestää omassa varuskunnassa on yllättävän uusi käytäntö. Lakiin varuskuntien laitosäänestys kirjattiin vasta viime vuonna.

Varusmiehiä jonossa
Porin prikaatissa laitosäänestys järjestettiin maanantaina. Kuva: Tapio Termonen / Yle
Tapio Termonen

Varusmiehet ovat voineet äänestää ennakkoon varuskunta-alueilla. Varuskunnissa järjestetty laitosäänestys on tarkoitettu niille varusmiehille, jotka ovat kiinni palveluksessa ennakkoäänestyksen ja varsinaisen äänestyspäivän aikana.

Suomen suurimmassa maavoimien joukko-osastossa eli Porin prikaatissa laitosäänestys järjestettiin maanantaina. Säkylän Huovinrinteellä se koski noin 200 ja Kankaanpään Niinisalossa noin 250 varusmiestä.

Yksi äänioikeuttaan Säkylän varuskunnassa käyttäneistä on alikersantti Peppi Wilson Kemiönsaarelta Varsinais-Suomesta. Hän pitää varuskunnassa järjestettyä laitosäänestystä tärkeänä asiana ja uskoo, että ainakin omat varusmieskaverit aikovat käyttää mahdollisuutta hyväkseen aktiivisesti.

Wilsonin mukaan varusmiesten arkeen mahtuu myös poliittista keskustelua. Itse hän lukee tuoreimmat uutiset heti aamulla puhelimestaan ja varusmiespalveluksen ohella aikaa on ollut myös erilaisten ajankohtaisohjelmien ja vaalikeskustelujen seuraamiseen.

– Täällä armeijassa meitä puhuttavat erityisesti turvallisuuspoliittiset asiat, Wilson sanoo.

Varuskunnissa on voinut äänestää ensimmäisen kerran vasta vuoden 2021 kuntavaaleissa. Lakimuutos asiasta tuli voimaan viime vuonna.

Suosittelemme sinulle