Hyppää sisältöön

Hallinto-oikeus hylkäsi valitukset metsästyksen rajoittamisesta Lapin retkeilyalueilla

Rajoituksen taustalla on UK-puiston ampumisonnettomuus syksyllä 2020. Metsästyksen rajoittamista ovat vastustaneet muun muassa Inarin, Savukosken ja Sodankylän kunnat.

Pirunportti Urho Kekkosen kansallispuistossa
Osa rajoitusalueista sijaitsee UK-puistossa. Kuva: Metsähallitus
Mia Sivula,
Timo Metsäjoki
Avaa Yle-sovelluksessa

Hallinto-oikeus on antanut päätöksensä metsästyksen rajoittamisesta useilla retkeilyalueilla Lapissa. Oikeuden mukaan avin päätös tammikuulta 2022 oli lainmukainen. Päätöksestä olivat hallinto-oikeuteen valittaneet muun muassa Inarin, Savukosken ja Sodankylän kunnat sekä Inarin ja Sodankylän riistanhoitoyhdistykset, sekä useat yksityishenkilöt.

Lapin aluehallintovirasto kielsi Metsähallituksen hakemuksesta metsästyslain 23 pykälän nojalla ampuma-aseilla harjoitettavan metsästyksen viiden vuoden ajan Inarin, Sodankylän, Sallan ja Posion kunnan sekä Rovaniemen kaupungin eräillä virkistyskäytössä olevilla alueilla. Osa alueista on esimerkiksi Urho Kekkosen kansallispuistossa, osa Riisitunturin kansallispuistossa.

Taustalla on maastopyöräilijän kuolemaan johtanut vahinkolaukaus, jonka metsästäjä ampui Urho Kekkosen kansallispuistossa syksyllä 2020. . Metsästäjä sai ehdollisen vankeusrangaistuksen törkeästä kuolemantuottamuksesta ja metsästysrikoksesta.

Hallinto-oikeus katsoi, että Metsähallitus oli toimivaltainen tekemään metsästyksen rajoittamista koskevan hakemuksen. Se katsoi myös, että aluehallintovirasto ei ollut ylittänyt toimivaltaansa päättäessään, että rajoituksen kesto olisi viisi vuotta.

Hallinto-oikeus katsoi myös, että rajoituksen kohteena olevilla alueilla liikutaan yleisesti läpi vuoden ja kävijämäärät ovat merkittävän suuria. Ampuma-aseilla tapahtuva metsästys on näin ollen omiaan aiheuttamaan huomattavaa vahingon vaaraa alueella.

Päätökseen voi hakea valitusoikeutta Korkeimmasta hallinto-oikeudesta.

Turistien eurot vai metsästäjien hyvinvointi

Inarin riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja ja rahastonhoitaja Pertti Vikeväkorva ei ole päätökseen tyytyväinen.

– Eihän tämä mukavalta kuulosta, että metsästäjien toimenkuvaa kavennetaan jatkuvasti. Metsähallitus näkee tärkeämpänä turistien eurot kuin metsästäjien hyvinvoinnin, Vikeväkorva näpäyttää.

Urho Kekkosen kansallispuiston Kiiruna-polulla riitti kulkijaa elokuun lopussakin
Urho Kekkosen kansallispuiston Kiiruna-polku on suosittu reitti. Kuvituskuvassa kaksi kulkijaa elokuussa 2021. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Vikeväkorva kertoo, että Inarin Riistanhoitoyhdistys oli neuvotellut Metsähallituksen kanssa ja yhteisymmärrys rajoitusalueista neuvotteluissa löydettiin, mutta jostain syystä Metsähallitus ei sitten hyväksynytkään yhteisiä sopimuksia, vaan laajensi aluetta.

– Inarin riistanhoitoyhdistys oli itse Urho Kekkosen kansallispuiston sydänalueiden rauhoituksien puolella. Näillä alueilla matkailijat pääsääntöisesti kulkevat, mutta alue laajeni niin isoksi, että se alkoi käydä jo kuntalaisten harrastusten päällekin, Vikeväkorva sanoo.

Inarin riistanhoitoyhdistys ei aio valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Kuntalaisten oikeuksien perässä

Hallinto-oikeuden hylkäyspäätös oli tietysti kunnassa pettymys, sanoo Sodankylän kunnanjohtaja Jari Rantapelkonen.

– Se, että ei edes tutkita kuulostaa kovin erikoiselta. Tämä on kuitenkin kunnan ja kuntalaisten näkökulmasta periaatteellinen kysymys, joka nimenomaisesti koskee paikallisten oikeuksia.

Sodankylän kunnanjohtaja Jari Rantapelkonen nojaa vitriiniä vasten kunnanvirastossa.
– Kunnassa on vaikea ymmärtää, että rajoitetaan kuntalaisten oikeuksia, sanoo Sodankylän kunnanjohtaja Jari Rantapelkonen. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Rantapelkonen miettii hallinto-oikeuden suhtautumista metsästyslakiin tai Urho Kekkosen kansallispuiston lakiin, sillä kunta tässä tapauksessa edusti juuri kuntalaisia.

– Näissä laeissa todetaan, että kuntalaisilla on metsästysoikeus valtion mailla kunnan sisällä, Rantapelkonen sanoo.

Rantapelkonen kertoo, että asiasta keskustellaan kunnan sisällä ja harkitaan toimia sitten sen mukaan.

Uutista päivitetty kommenteilla 27.3. klo 19.35

Suosittelemme sinulle