Hyppää sisältöön

Lunta tupruttaa koko viikon, eikä kyse ole takatalvesta – maaliskuu on Suomessa vielä talvea

Runsaat lumisateet liikkuvat koko maan yli etelästä pohjoiseen. Ilmatieteen laitos varoittaa erittäin huonosta ajokelistä.

Jari Strömberg

Lunta sataa alkaneen viikon aikana enemmän kuin moni toivoisi näin kevään korvalla. Kyse ei ole kuitenkaan luonnonvoimien kostosta, jota myös takatalveksi usein kutsutaan.

– Tämä ei ole takatalvi, sillä maaliskuu on Suomessa vielä talvinen, Ylen meteorologi Anniina Valtonen sanoo.

Valtosen mukaan moni on saattanut tuudittautua pitämään maaliskuuta joidenkin lämpimien päivien takia jo keväänä, mutta todellisuudessa termistä kevättä ei niiden perusteella voitu vielä julistaa. Terminen kevät alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvämmin 0 asteen yläpuolelle.

Ja nyt sitten lumisadealue pyyhkäisee yli koko Suomen.

Maanantaina lumi tuli etelään ja sitä saatiin 5–15 senttiä. Tiistaina sateet siirtyvät maan keskiosan ylle. Runsaimmat lumisateet painottuvat itään, missä lunta voi tulla yli 10 senttiä, tosin paikoin sateet voivat tulla osin räntänä. Keskiviikkona sadealuetta seuraa toinen, joka vahvistaa edellistä. Lunta voi Pohjois-Pohjanmaan ja Kaakkois-Suomen välille tulla 10–20 senttiä. Sateet heikkenevät matkallaan pohjoiseen ja torstaina Lappiin tullee vielä vajaat 10 senttiä uutta lunta.

Suomen itäosissa on tällä hetkellä lunta 40–70 senttiä, ja viikon aikana sinne kasautuu ehkä eniten uutta lunta, noin 30 senttiä. Alueella lähennellään siten uusien sateiden myötä parhaimmillaan jo metrin lumensyvyyksiä.

Eniten lunta on tällä hetkellä Kainuussa, jonne suurimmat sateet eivät tällä kertaa osu. Ristijärven mittausasemalla on nyt lumen syvyys 1,21 metriä, Suomussalmella 1,20 metriä ja Puolangalla 1,17 metriä.

Lumisateiden etenemisen voi nähdä myös Ilmatieteen laitoksen varoituskartoilta: huonosta ja erittäin huonosta ajokelistä varoittavat keltaiset ja oranssit alueet hivuttautuvat päivä päivältä kohti pohjoista.

Torstaina ja perjantaina varoituskartta hehkuu keltaisena Pohjois-Pohjanmaalta ja Kainuusta pohjoiseen. Sateet ovat siellä, mutta jo heikentyneinä. Eteläpuolella vihreä väri kertoo tilanteen olevan jo normaali.

Lue lisää säästä täältä.

Suosittelemme sinulle