Hyppää sisältöön

Elinkeinoelämän tavoitteet ulkomaisen työvoiman lisäämiseksi voivat olla ”vähän ylimitoitettuja”, sanoo SAK:n johtaja

SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mukaan Suomi tarvitsee ulkomaista työvoimaa, mutta järjestö kantaa huolta esimerkiksi palkkojen alenemisesta.

Jarkko Eloranta kommentoi työperäistä maahanmuuttoa A-studiossa.
Alina Mäkynen

Elinkeinoelämän tavoitteet ulkomaisen työvoiman lisäämiseksi voivat olla ”vähän ylimitoitettuja”, kommentoi SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta maanantain A-studiossa.

Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) haluaisi Suomeen 50 000 uutta työntekijää vuodessa eli yli kaksinkertaisen määrän nykytilanteeseen verrattuna. Elorannan mukaan SAK kannattaa sinällään ulkomaisen työvoiman lisäämistä, mutta näkee, ettei suomalainen työelämä tai palvelurakenne ole kaikilta osin valmis vastaanottamaan isoa määrää maan ulkopuolelta tulevia tekijöitä.

Eloranta ei ota kantaa tarkkoihin lukuihin, vaan hänestä tarvittavien työntekijöiden määrä riippuu talouden kehityksestä.

– Toivomme myös, että Suomessa jo oleva työvoima pystyisi työllistymään, Eloranta sanoo.

Elorannalta kysyttiin lähetyksessä, pelkääkö SAK, että työntekijöiden palkat alenevat, jos ulkomainen työvoima lisääntyy.

– Totta kai työmarkkinoiden kireys vaikuttaa neuvotteluasemaan. Ymmärrän yrityksiä, joiden mukaan kireä työmarkkina, jossa työntekijöillä on myös neuvotteluvoimaa, ei ole niin mukava tilanne. Sen takia varmasti halutaan lisätä työperäistä maahanmuuttoa.

EK:n toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen mukaan EK:n esitys olisi realistista toteuttaa.

– Tosin pitää muistaa, että tämä on kova kisa. Suomi ei ikäänny Euroopassa ainoana, vaan esimerkiksi Saksassa on vastaavanlainen kehitys. Meidän pitää kehittää maahantuloprosesseja, kotoutumista ja suomalaista työelämää, Häkämies sanoo.

Katso koko A-studion lähetys tästä.

Mitä ajatuksia artikkeli herätti? Voit keskustella aiheesta tiistaihin kello 23 saakka.

Suosittelemme sinulle