Hyppää sisältöön

Hiihtoturistit ruuhkauttivat äänestyspaikan Lapissa – kunta ei saa korvauksia turistiäänistä

Kolarissa Äkäslompolon äänestyspaikka ruuhkautui maanantaina pahasti ja äänestäjät joutuivat jonottamaan jopa tunteja. Ruuhkan takana olivat hiihtoturistit.

Äkäslompolon ennakkoäänestyspaikka ruuhkautui maanantaina pahasti. Kuvaaja: Minttu Heimovirta
Timo Metsäjoki

Hiihtoturistit ruuhkauttivat maanantaina Kolarin Äkäslompolon ennakkoäänestyspaikan Lapissa.

– Äkäslompolon ennakkoäänestyspaikalla on äänestetty paljon ennenkin, mutta kyllä tämä hieman yllätti, kertoo keskusvaalilautakunnan sihteeri Ulla Liikamaa.

Äkäslompolon äänestyspaikan resurssi oli samanlainen kuin aiemmissakin vaaleissa. Osa Äkäslompolon äänestäjistä ajoi Kolarin kirkonkylälle ja Kittilään äänestämään eli he eivät jääneet jonottamaan.

– Puolen päivän jälkeen meiltä lähti paikalle myös yksi vaalivirkailija lisää tietokoneen kanssa, jolloin äänestyspaikalle saatiin toinen kone ja toiminta sitä myöten nopeutui, Liikamaa sanoo.

Kaikki jonottaneet saivat äänestää

Äkäslompolon äänestyspaikka sulkeutui virallisesti kello 17, mutta kaikki jonossa olleet saivat kuitenkin äänestää. Viimeinen ääni kirjattiin puoli seitsemän aikaan, eli jonon purkaminen kesti puolitoista tuntia.

– Kunnanhallitus määrää, miten äänestyspaikat sijoitetaan ja kuinka ne aikataulutetaan. Vaalivirkailijoiden saaminen on ollut meillä myös ajoittain hankalaa. Täytyy keskustella, miten tulevaisuudessa toimitaan, Liikamaa pohtii.

Korvauksia vain omista äänestäjistä

Valtio korvaa eduskuntavaaleista koituneita kuluja kunnille niissä asuvien äänioikeutettujen määrän mukaisesti. Turisteja ei huomioida.

Maanantain aikana Äkäslompolossa kävi äänestämässä 486 ihmistä, joista kolarilaisia oli 49 eli noin kymmenesosa. Äkäslompolossa äänioikeutettuja on 520.

– Matkailukunnille pitäisi ehkäpä saada enemmän korvauksia, kun palvelua tuotetaan paljon myös muille kuin omille kuntalaisille. Tätä olisi ihan hyvä pohtia, Liikamaa sanoo.

Huomenna Kolarin kirkonkylällä voi vielä ennakkoäänestää kunnanvirastolla kello 9.00–20.00

Suosittelemme sinulle