Hyppää sisältöön

Yhdysvalloissa jälleen koulusurma – poliisin mukaan ampuja suunnitteli tekonsa etukäteen

Nashvillessa kolme lasta ja kolme aikuista kuoli kristilliseen yksityiskouluun kohdistuneessa hyökkäyksessä. Poliisi surmasi ampujan. Poliisi kertoi, että ampuja oli aikonut hyökätä useisiin kohteisiin.

Marja Juonala
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvalloissa maanantaina kuusi ihmistä ampuneen henkilön kotoa on poliisin mukaan löytynyt todisteita, jotka osoittavat teon olleen ennakkoon suunniteltu. Kolme lasta ja kolme aikuista kuoli kouluampumisessa Nashvillen kaupungissa, Tennesseen osavaltiossa ennen kuin poliisi ampui epäillyn kuoliaaksi.

Poliisipäällikkö John Drake kertoi, että ampuja jätti jälkeensä karttoja ja manifestin, jotka liittyivät hyökkäykseen. Ampuja oli piirtänyt yksityiskohtaisia karttoja koulusta, mukaan lukien rakennuksen sisäänkäynnit. Poliisin mukaan manifesti osoittaa, että ampumisia oli tarkoitus tehdä useissa paikoissa, ja koulu oli yksi niistä.

Teon motiivi ei ollut heti tiedossa. Epäillyllä oli mukanaan useita ampuma-aseita. Poliisin mukaan 28-vuotias, transsukupuoliseksi identifioitunut hyökkääjä oli koulun entinen oppilas.

Hyökkääjä tunkeutui kouluun ampumalla oven rikki

Paikallinen poliisilaitos alkoi saada maanantaina aamupäivällä puheluita koulussa olevasta ampujasta. Paikalle saapuneet poliisit kertoivat kuulleensa ammuskelua rakennuksen toisesta kerroksesta, poliisin tiedottaja kertoi aiemmin.

Poliisit ampuivat hyökkääjän koulun aulassa. Poliisin mukaan hyökkääjä oli päässyt kouluun sisään ampumalla yhden ovista rikki. Sen jälkeen hän oli alkanut kiertää koulua ammuskellen ympäriinsä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan surmansa saaneet lapset olivat kaikki 9-vuotiaita. Myös koulun 60-vuotias johtaja kuoli ampumisessa.

Ampuminen tapahtui yksityisessä, kristillisessä alakoulussa, johon kuuluu myös esikoulu. Koulussa ilmoitetaan opiskelevan noin 200 oppilasta.

Presidentti Biden kehottaa kongressia puuttumaan aseväkivaltaan

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden pyytää kongressia puuttumaan maata riivaavaan aseväkivaltaan, Valkoinen talo tiedottaa.

Tiedotteessa Bidenin kerrotaan todenneen, että "liika on liikaa", sen jälkeen kun tieto Nashvillessa maanantaina sattuneesta koulusurmasta tavoitti presidentin.

K-12 School Shooting Database -sivuston mukaan Yhdysvalloissa on tapahtunut tänä vuonna jo 89 kouluampumista. Viime vuonna kouluampumisia oli noin 300.

AFP, STT, Reuters

Juttua muokattu 28.3. 2023 klo 14.29. Jutussa kerrottiin alunperin, että tekijä oli nainen. Muutettu henkilöksi, sillä tekijä oli transsukupuoliseksi identifioitunut.

Suosittelemme sinulle