Hyppää sisältöön

Taksinkuljettaja soitti nukahtaneen asiakkaan takia hätäkeskukseen: siitä alkoi paljastua Suomeen valtavan määrän huumeita tuonut liiga

Rikollisryhmän epäillään tuoneen Suomeen viime vuonna kymmeniä kiloja huumausaineita. Vyyhti alkoi paljastua Tampereelta.

käteistä rahaa, jotka tulivat huumekaupasta.
Epäiltyjen välisestä viestinvaihdosta löytyneissä kuvissa rahoja oli pakattu kuljetusta varten folioon. Kuva: Poliisi
Anu Leena Hankaniemi
Avaa Yle-sovelluksessa

Joskus rikokset alkavat selvitä yhden sattuman kautta. Näin kävi Suomeen kymmeniä kiloja huumeita tuoneelle kansainväliselle huumeliigalle.

Sisä-Suomen poliisi ja Keskusrikospoliisi kertoivat tiistaina tapauksen esitutkinnasta.

Esitutkinta käynnistyi, kun taksinkuljettaja soitti Tampereella hätäkeskukseen ja kertoi, että hänen asiakkaansa oli nukahtanut taksiin ja maksu matkasta oli saamatta. Kuljettaja ei ollut saanut asiakasta hereille.

– Poliisi tuli paikalle ja löysi taksiin nukahtaneen henkilön hallusta noin puoli kiloa amfetamiinia, jonka alkuperää lähdettiin selvittämään, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Ari Luoto Sisä-Suomen poliisilaitoksesta tiedotteessa.

Vyyhti alkoi selvitä. Poliisi selvitti taksiin nukahtaneelle henkilölle amfetamiinia myyneen henkilön henkilöllisyyden sekä hänelle huumausaineita toimittaneen alankomaalaisen miehen henkilöllisyyden.

Huumeet oli pakattu paineilmakompressorien sisälle.
Poliisi epäilee, että huumeet tuotiin Suomeen paineilmakompressorien sisällä. Epäiltyjen kuvissa näkyy, että huumeiden piilottamista varten kompressoriin tehty aukko oli hitsattu umpeen ja maalattu salakuljetusta varten. Kuva: Poliisi

Alankomaalainen epäilty otettiin kiinni syyskuussa 2022 Vantaalla ja poliisi takavarikoi hänen asuttamastaan asunnosta suuret määrät huumeita ja käteistä.

Järjestäytynyt rikollisryhmä

Poliisi epäilee huumausainerikoksista alankomaalaista järjestäytynyttä rikollisryhmää, jonka epäillään kuljettaneen ja levittäneen huumausaineita Alankomaista Suomeen toukokuun ja elokuun 2022 välisenä aikana. Esitutkinnan mukaan epäillyt salakuljettivat Suomeen yhteensä noin 59 kg amfetamiinia, 7 kg kokaiinia, 78 000 ekstaasitablettia ja 13 000 amfetamiinia sisältävää tablettia. Huumausaineita on salakuljetettu piilotettuina Suomeen toimitettujen paineilmakompressorien sisään.

– Rikollisryhmä lähetti omia miehiään Suomeen pitkäksi ajoiksi ottamaan vastaan Alankomaista lähetettyjä huumausaine-eriä. Nämä Suomessa olevat alankomaalaiset huolehtivat myös aineiden varastoinnista ja jakelivat niitä ostajille, rikoskomisario Hans Fagerström Keskusrikospoliisista sanoo.

Alankomaalaisen järjestäytyneen rikollisryhmän epäillään saaneen huumausainekaupasta rikoshyötyä noin 663 000 euroa.

Kaiken kaikkiaan poliisi epäilee esitutkintaan liittyen 11 henkilöä törkeistä huumausainerikoksista. Epäiltyjä on otettu esitutkintaan liittyen kiinni myös Alankomaissa Suomen antaman eurooppalaisen pidätysmääräyksen nojalla, mutta epäiltyjen luovuttaminen Suomeen ei ole vielä toteutunut.

Esitutkinta valmistuu maalis-huhtikuun vaihteessa ja siirtyy syyteharkintaan Länsi-Suomen syyttäjäalueelle.

Suosittelemme sinulle