Hyppää sisältöön

Kiertotaloutta ruohonjuurella Etelä-Lapin kylissä: Uusiokäyttöä, hyönteishotelleja, maisemapeltoja

Kylissä on paljon osaamista järkevästä nuukailemisesta, mutta monin tavoin voi edelleen parantaa kestävän elämäntavan käytäntöjä ja huolehtia luonnon monimuotoisuudesta.

Kiertotalouskoordinaattori Sanna-Mari Suopajärvi käsissään tekemänsä hyönteishotelli. Paikkana Simonpirtti.
Kiertotalouskoordinaattori Sanna-Mari Suopajärvi käy kylissä sekä jakamassa tietoa että antamassa käytännön ohjeita ekologiseen elämäntapaan. Kuva: Pirkko Kukko-Liedes / Yle
Pirkko Kukko-Liedes

Eteläisen Lapin kylissä tehostetaan kestävän kulutuksen käytäntöjä.

Peräpohjolan Leader ry:n Kiertotalous ruohonjuurella -niminen hanke innostaa, tukee ja neuvoo kylien asukkaita toteuttamaan ekologisia ratkaisuja arjessaan sekä toimimaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Kylissä järjestetään tietoiskuja, työpajoja ja valmennuksia, joissa ovat vahvasti esillä käytännön esimerkit.

Mattoja ja hyönteishotelleja

Kylissä on muun muassa pidetty kasvisruokakursseja, käsitelty raivausjätettä biohiileksi eli maanparannusaineeksi ja monipuolistettu materiaalien uusiokäyttöä. Esimerkiksi viime viikolla Simossa pidetyssä työpajassa harjoiteltiin hyönteishotellien tekemistä ja Keminmaassa opeteltiin hyödyntämään vanhoja tekstiilejä valmistamalla niistä mattoja ilman kangaspuita.

Kiertotalouskoordinaattori Sanna-Mari Suopajärvi kertoo, että ensi kesänä aikeena on perustaa maisemapeltoja ja uusniittyjä.

– Monilla kyläalueillahan on arvokkaita perinnebiotooppeja, joita halutaan säilyttää ja ylläpitää, mutta jos haluaa vielä enemmän tukea luonnon monimuotoisuutta ja pienentää omia ympäristövaikutuksiaan, voi perustaa ihan uusiakin niittyjä ja peltoja. Ne sitten auttavat pörriäisten elämää.

Simon nuorisoseuran puheenjohtaja Minna Huttula rakentaa hyönteishotellia Simonpirtissä. Pöydällä on esimerkiksi korsia, pölkky ja pieni puunpätkä.
Simolainen kyläaktiivi Minna Huttula kokoamassa ötökkämökkiä eli hyönteishotellia. Kuva: Pirkko Kukko-Liedes / Yle

Osaamista siirrettävä seuraaville sukupolville

Tavoitteena on tehdä kestävästä kehityksestä arkea. Perinteisesti maaseudulla on tätä periaatetta varsin hyvin noudatettukin.

– On tärkeää vaalia näitä perinteisiä nuukailuun, säästämiseen ja arjen hallintaan liittyviä taitoja ja siirtää osaamista myös seuraaville sukupolville, Suopajärvi sanoo.

Kiertotaloushankkeessa on mukana toistakymmentä kyläyhdistystä Peräpohjolan Leaderin alueella eli Tervolassa, Simossa, Rovaniemellä, Ranualla, Keminmaassa ja Kemissä. Hanke on päättymässä kesän lopussa, joten asiasta innostuvien ja mukaan haluavien kylien on syytä aktivoitua nopeasti.

Lisää aiheesta:

Viisi vinkkiä kiertotaloudesta arkeesi

Testaa, millainen on sinun tyylisi pelastaa maapallo

Kiertotalous on niin pieniä arjen tekoja kuin teollisuuden sivuvirtojakin

Professori: Kiertotalous vähentäisi riippuvuutta Venäjän luonnonvaroista

Vanha T-paitasi voi päätyö jatkossa polttouunin sijasta Kemiin – uusi tekstiilinkierrätyslaitos helpottaisi valtavaa ympäristöongelmaa

Suosittelemme