Hyppää sisältöön

Kuudesluokkalaisen isä joutui vastuuseen tyttärensä piirroksesta – Venäjällä poliisi tutkii yhä useammin lasten sodanvastaiset kannanotot

Moskovan lähellä sijaitsevan Tulan tuomioistuin tuomitsi perheenisän, joka halvensi Venäjän armeijaa somessa. Tapaukseen kietoutuu erikoisella tavalla miehen lapsen tekemä piirros.

Mies talon sisällä kuvattu ulkoapäin.
Aleksei Moskalev kuvattuna talon kkkunassa 23. maaliskuuta. Kuva: Natalia Kolesnikova / AFP
Elsa Osipova

Kuudesluokkalaisen tytön piirtämä sodanvastainen kuva tuli kalliiksi venäläisperheelle.

Tiistaina Tulan alueen tuomioistuin totesi yksinhuoltajaisä Aleksei Moskalevin syyllistyneen Venäjän armeijan halventamiseen, kertoo venäläinen oppositiomedia Mediazona.

Mies tuomittiin poissaolevana kahdeksi vuodeksi vankeuteen, uutisoi esimerkiksi BBC.

Lisäksi tuomioistuin päättää ensi viikolla, otetaanko Moskalevin tytär Maša huostaan.

Huhtikuussa 2022 Maša Moskaleva piirsi kuvataiteen tunnilla piirroksen, johon hän kirjoitti ”Ei sodalle” ja ”Kunnia Ukrainalle”.

Kuva esittää naista, joka suojelee lasta ohjuksilta. Nainen pitelee kädessään Ukrainan lippua.

Kuvataidon opettaja ilmoitti piirroksesta rehtorille

Aleksei Moskalev kutsuttiin kouluun seuraavana aamuna.

Rehtori läksytti yksinhuoltajaisää siitä, että tämä oli opettanut tyttärensä huonoille tavoille ja soitti koululle poliisit.

Maša ja tämän isä vietiin poliisiasemalle. Selvisi, että poliisilla oli käynnissä tutkinta Aleksei Moskalevin somekommentista, jossa hän rinnasti Venäjän armeijan pahoinpitelijään.

Moskalev määrättiin maksamaan 32 000 ruplan eli lähes 400 euron sakot, oikeusasiakirjasta selviää.

Moskalev luuli, että asia olisi käsitelty, mutta joulukuussa 2022 teki poliisi kotietsinnän perheen kotiin. Kotietsinnän aikana perheen säästöt vietiin ja omaisuutta tuhottiin.

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB kuulusteli isän ja alaikäisen Mašan 30. joulukuuta.

Moskalev kertoi ihmisoikeusasioita valvovalle järjestölle, että FSB:n upseerit pahoinpitelivät hänet kuulustelun aikana.

Maaliskuun alussa tuomioistuin asetti Moskalevin kotiarestiin. Syynä olivat tämän uudet, sodanvastaiset kommentit somessa ja aiempi sakkotuomio armeijan halventamisesta.

Kuudesluokkalainen Maša otettiin väliaikaisesti huostaan.

Kuuntele Uutispodkastin jakossa, millaisia Venäjän pakolliset patrioottiset tunnit ovat.

Vastuu alaikäisten sodanvastaisista kannanotoista vanhemmilla

Kuudesluokkalaisen tytön sodanvastaisesta piirroksesta alkanut vyyhti ei ole ensimmäinen, joka päätyi poliisitutkintaan.

OVD-infon mukaan vuonna 2022 poliisi tutki kahdeksan tapausta, joissa Venäjän armeijan halventamisesta epäiltiin alaikäistä.

Maaliskuussa 2022 12-vuotias poika huusi välitunnilla ”Kunnia Ukrainalle”. Poliisi tuli perheen kotiovelle ja äiti kutsuttiin kuulusteluun.

Lokakuussa perheenäiti tuomittiin vanhempien velvollisuuksien laiminlyömisestä, sillä hänen viidesluokkalainen tyttärensä oli jättänyt väliin pakolliset patrioottiset tunnit. Koulun rehtori teki perheestä lastensuojeluilmoituksen.

Lisäksi tyttö oli asettanut somessa profiilikuvakseen Saint Javelin -meemin, josta on tullut symboli Ukrainan vastarinnalle. Kuvan vuoksi poliisi kuulusteli perheenäidin.

Sain Javel -meemi esitettynä talon seinässä jättikokoisena muraalina.
Kuva esittää pyhimystä, joka kantaa panssaritorjunta-asetta. Kuva otettu Kiovassa 25.5.2022. Kuva: SOPA Images Limited / Alamy/All Over Press

Jekaterinburgissa puolestaan piti kirjoittaa kiitoskirje rintamalla olevalle venäläissotilaalle. Opettaja vakuutti, että kirjeet menisivät suoraan sotilaille, eikä koulun henkilökunta lukisi niitä ennen lähettämistä.

Alakouluikäinen poika kirjoitti kirjeessään rehellisesti, että hän vastustaa sotaa.

Myöhemmin opettaja kutsui pojan puhutteluun ja pyysi häntä selittämään, miksi tämä oli kirjoittanut kirjeeseen sodanvastaisen mielipiteensä, kun sitä ei kukaan ollut kysynyt.

Asia levisi koululaisten vanhempien Whatsapp-ryhmässä. Osa vanhemmista hyökkäsi pojan äitiä vastaan aggressiivisesti.

Lue tästä jutusta, miksi niin pieni joukko venäläisiä vastustaa sotaa.

Tässä jutussa voit testata itse, selviäisitkö Venäjällä ilman tuomiota.

Katso myös:

Aleksei Navalnyi, yksi Vladimir Putinin hallinnon äänekkäimmistä kriitikoista. Hänet yritettiin tappaa.

Suosittelemme sinulle