Hyppää sisältöön

Pohjois-Korea esitteli uusia pienempiä ydinkärkiä, jotka mahtuvat sen testaamiin ohjuksiin – Asiantuntija: ”Tämä on huolestuttavaa”

Hwasan-31s -nimisiä ydinkärkiä voidaan käyttää esimerkiksi mannertenvälisten ohjusten sisällä sekä sukellusveneistä laukaistavissa ohjuksissa.

Kim Jong-un keskustelee upseerien kanssa.
Kim Jong Unille esitellään uutta Hwasan-31s -ydinkärkeä. Kuva: EPA
Petri Burtsoff

Valtiollisen median KCNA:n mukaan Pohjois-Korea on kehittänyt uusia aiempaa pienempiä ydinkärkiä ja vannonut jalostavansa lisää ydinaseisiin käytettävää uraania.

KCNA julkisti valokuvia, joissa Pohjois-Korean johtaja Kim Jong Un vierailee maan ydinaseinstituutissa, missä hänelle esitellään uusia Hwasan-31s -nimisiä ydinkärkiä.

Julkaisu näyttää olevan reaktio Yhdysvaltain lentotukialuksen USS Nimitzin vierailuun Etelä-Korean Busanissa.

Pohjois-Korean valtapuolueen mediassa Rodong Sinmunissa vierailua ja sitä edeltänyttä sotaharjoitusta Etelä-Korean kanssa pidettiin ”avoimena sodanjulistuksena” ja ”hyökkäyksen valmisteluna”.

”Tämä on huolestuttavaa”

Asiantuntijoiden mukaan pienikokoisten ydinkärjet sopivat kuljetettaviksi mannertenvälisissä ballistisissa ohjuksissa, joilla Pohjois-Korea tekee ohjustestejä.

Kyseiset ohjukset pystyvät lentämään Yhdysvaltoihin asti.

KCNA:n kuvissa näkyy kylttejä, joissa Hwasan-31s -ydinkärkiä on sijoitettu erityylisten ohjusten sisään.

– Nämä ovat pieneen tilaan mahtuvia tehokkaita aseita, ja tämä on huolestuttavaa, sanoi Soulin yliopiston ydintekniikan emeritusprofessori Kune Y. Suh.

Kyungnamin yliopistossa opettavan entisen Etelä-Korean laivaston upseerin Kim Dong-yupin mukaan uudet ydinkärjet soveltuvat käytettäviksi ainakin kahdeksan eri alustan, mukaan lukien ohjusten ja sukellusveneiden, kanssa.

– Nyt kun Pohjois-Korean ydinkärkiä kuljettavat ohjukset ovat lähes valmiita käyttöön, alkavat he todennäköisesti seuraavaksi valmistaa juuri ydinkärkiä, ehkä jopa sadoittain, hän varoitti.

Kim Jong-unille esitellään uusia ydinkärkiä.
Pohjois-Korean johtaja Kim Jong Un tutustui uuteen ohjukseen maan ydinaseinstituutissa eilen. Kuva: EPA

Samalla Pohjois-Korea jatkaa ydinmateriaalin jalostamista asekäyttöön soveltuvaksi. KCNA:n mukaan Kim määräsi maan viranomaiset kasvattamaan Pohjois-Korean ydinarsenaalia ”eksponentiaalisesti”.

Pohjois-Korea myös kertoi kehittäneensä Haeil-1 -nimisen vedenalaisen droonin, joka pystyy laukaisemaan ydinohjuksia ja kulkemaan jopa 600 kilometrin matkan.

Kim painotti, ettei maan ydinaseohjelma ole suunnattu mitään yksittäistä maata tai ryhmittymää vastaan, vaan sen tarkoitus on pelkästään maanpuolustuksellinen.

Mies kävelee television ohi, jossa näkyy uutislähetys Pohjois-Korean ohjuskokeesta.
Etelä-Korean televisio näytti kuvaa Pohjois-Korean ohjuskokeista eilen. Kuva: Anthony Wallace / AFP

Etelä-Korean presidentti Yoon Suk Yeol vastasi Pohjois-Korean uhitteluun sanomalla, ettei se tulee antamaan maalle talousapua niin kauan kun maa jatkaa ydinohjelmaansa.

Etelä-Korea myös sanoi analysoivansa tarkasti, mihin Pohjois-Korean uudet pienemmät ydinkärjet kykenevät. Etelä-Korea sanoi pitävänsä väitteitä vedenalaisesta ydindroonista liioiteltuina.

Suosittelemme sinulle