Hyppää sisältöön

Katso, kuinka auto kiihdyttää merkittävään ylinopeuteen vaalimainoksesta – Yle testasi, miten vakionopeudensäädin sekoaa ehdokasnumeroista

Suuren autovalmistajan edustaja haluaisi vaalimainokset tarkempaan syyniin. Liikenne- ja viestintäviraston mukaan riittää, että ihminen ei luule vaalimainosta liikennemerkiksi.

Esimerkiksi numero 80 pyöreällä pohjalla saattaa hämätä automatiikkaa luulemaan mainosta nopeusrajoitukseksi.
Vesa-Matti Ruuska

Eduskuntavaalien alla julkisuudessa on jälleen ollut useita esimerkkejä siitä, kuinka auton automatiikka on tulkinnut vaalimainoksen nopeusrajoitukseksi. Tällöin auton mittaristo näyttää tieosuuden nopeusrajoituksen väärin.

Astetta hankalampi tilanne syntyy, jos auto muuttaa itse nopeutta liikennemerkkien mukaan. Tällöin siis syntyy tilanne, jolloin auto kiihdyttää itse vauhdin ylinopeuteen.

Poliisin mukaan kuljettaja on vastuussa auton nopeudesta, eikä automatiikkaan voi ylinopeutta ajettaessa vedota.

Esimerkiksi Raisiossa Vahdontiellä on osuus, jossa auto tulkitsi testissämme kaksi eri vaalimainosta nopeusrajoituksiksi, ja muutti nopeutta niiden mukaan.

Auto menee yllä olevalla videolla hetkellisesti ylinopeutta. Yle päätti tästä huolimatta julkaista videon, koska se näyttää miten mahdollinen vaaratilanne voi syntyä.

Mersun edustaja haluaisi nopeusrajoituksia muistuttavat kyltit pois tiealueilta

Liikennemerkkejä lukeva monitoimikamera näkee tienlaitaan sijoitetut numerot, jotka kooltaan tai muilta ominaisuuksiltaan vastaavat nopeusrajoituksissa käytettäviä merkkejä.

Mercedes-Benzin lehdistöpäällikkö Pekka Koski kertoo, että järjestelmän toiminta perustuu yleiseurooppalaiseen sopimukseen liikennemerkkien typografiasta. Sopimus yhtenäistää liikennemerkit Euroopassa.

– Tämän perusteella autonvalmistajat ovat ohjelmoineet monitoimikamerat, jotka muun muassa säätävät auton nopeutta. Eli ongelma on esimerkiksi ehdokasnumero 80 pyöreällä pohjalla. Jos se olisi kolmion sisällä, järjestelmä ei sitä tulkitse nopeusrajoitukseksi.

Järjestelmä toimii Kosken mukaan niin kuin sen on suunniteltu toimivan. Hän haluaisi kääntää huomion vaalimainosten valvontaan.

– Tietyt typografiat on pyhitetty liikennemerkeille ja niitä ei saisi muussa käytössä tiealueilla olla. Tämä pitäisi olla viraomaistenkin tiedossa, joskin viimeaikaiset viranomaisten ulostulot vaikuttavat vähän siltä, että ei olla kotiläksyjä tehty, Koski ripittää.

Traficom: Riittää, että ihminen tunnistaa numeron vaalimainokseksi

Johtava asiantuntija Timo Ojala liikenne- ja viestintävirasto Traficomista sanoo, että viranomaisella on kyllä tieto siitä, millaisia merkkien tulee olla.

Ojalan mukaan riittää, että ihminen erottaa vaalimainokset ja nopeusrajoitukset toisistaan.

– En ole itse nähnyt yhtäkään sellaista vaalimainosta, jonka voisi sekoittaa liikennemerkkiin, Ojala sanoo.

Ojalan mukaan tällä hetkellä ei ole määritelmää sille, mitä kaikkea konenäön pitäisi tunnistaa, joten määrittely on autovalmistajien käsissä.

– Automatiikkaa voidaan opettaa ja valmistajat päättävät itse, miten pitkälle automatiikkaa halutaan viedä. Siinä ei ole oikein järkeä, että lainsäädännössä lähdettäisiin säätämään sitä, minkä tyyppiset vaalimainokset ovat sallittuja.

Voit keskustella aiheesta 29. maaliskuuta kello 23 asti.

Suosittelemme sinulle