Hyppää sisältöön

Epäilijöille pitkä nenä: Salpausselän kisat olivat menestys niin yleisömäärän kuin kisapaikkojen kunnon suhteen

Onnistuneiden kisojen toivotaan edistävän Lahden mahdollisuutta saada vuoden 2029 MM-kisat.

Tiril Udnes Wengille maistui kuohujuoma Salpausselän maailmancupissa.
Norjalainen Tiril Udnes Sveng juhli naisten sprintin kolmatta sijaa ja koko maailmancupin voittoa launtaina Salpausselän kisoissa. Kuva: Tomi Hänninen
Markku Tuhkanen

Salpausselän 100-vuotisjuhlakisoissa Lahdessa vieraili kaikkiaan noin 50 000 kävijää, mikä ylitti järjestäjien ennakko-odotukset.

Suosituin päivä oli lauantai 25 000 kävijällä. Sunnuntaina hiihtokeskukseen saapui noin 15 000 vierasta ja perjantaina noin 10 000. Taloudellinen tulos selviää lähiviikkoina.

– Kisapaikkojen kuntoa kohtaan riitti epäilijöitä riitti viime hetkeen asti. Lahden kaupunki on tehnyt fantastista työtä ja suorituspaikat olivat aivan superhienossa kondiksessa, sanoo Salpauselän kisojen pääsihteeri Tomi-Pekka Kolu.

Hänen mukaansa myös Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n johtohenkilöt olivat tyytyväisiä näkemäänsä. Lumivarmuus on noussut yhdeksi tärkeimmistä kriteereistä kisojen järjestäjille.

– Palautteena oli, että nämä olivat parhaat Salpausselän kisat, mitä heidän tiedossaan on, kertoo Kolu.

Salpausselän kisojen pääsihteeri Tomi-Pekka Kolu esittelee 100-vuotisjuhlakisojen logoa.
Salpauselän kisojen pääsihteeri Tomi-Pekka Kolun mukaan ensimmäinen tavoite oli saada yleisöä paikalle ja toinen, että kansa viihtyy. Molemmat täyttyivät. Kuva: Petri Niemi / Yle

Lahtelaisen perinteen mukaisesti Salppurit ovat paitsi korkean tason urheilutapahtuma, niin myös eräänlainen talvirieha kaikille hauskanpidosta innostuneille.

– Voidaan puhua kansanjuhlasta. Nytkin meillä oli monenlaista kävijää. Toisessa ääripäässä ovat ne, jotka katsovat tarkasti kaikki urheilusuoritukset, mutta on niitäkin, joille yhdessäolo ja juhliminen on tärkeämpää, Kolu kuvailee.

– Salppureissa käy perheitä, yritysvieraita, kaveriporukoita ja perheen pienimpiä. Jokaiselle pyritään tarjoamaan jotakin.

Lahden kaupungilla ja kisajärjestäjillä on katse jo tiukasti tulevaisuudessa. Vuoden 2029 pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisoja havitellaan Salpausselälle.

Kolun oman arvion mukaan nyt nähdyt juhlakisat olivat onnistunut käyntikortti kisahakua ajatellen.

– Päättäjät näkivät, että tapahtuma kehittyy ja menee eteenpäin. On huomioitu niitä asioita, joita on pyydetty, hän muotoilee.

Kisojen pääsihteeri on erityisen ylpeä yli 1 100 vapaaehtoisesta, jotka olivat tänä vuonna rakentamassa ja tekemässä perinteistä tapahtumaa.

Kolun mukaan mitään keskusteluja Salpauselän kisojen järjestämisestä jatkossa vain joka toinen vuosi ei viikonloppuna käyty, ainakaan hänen kuullen.

Suosittelemme sinulle