Hyppää sisältöön

Poikkeusoloissa valtiolla on oikeus ottaa siviiliajoneuvo käyttöönsä – katso video ja arvioi, mikä olisi autosi kohtalo

Puolustusvoimien listoilla on kymmeniä tuhansia siviiliajoneuvoja, jotka voidaan ottaa maanpuolustuksen käyttöön poikkeusoloissa.

Katso videolta, olisiko puolustusvoimilla poikkeusoloissa käyttöä autollesi.
Tapani Leisti

Puolustusvoimat päivittää jatkuvasti listaa ajoneuvoista, jotka voisivat poikkeustilanteessa olla luovutusvelvollisuuden kohteena, kertoo kapteeni Jani Nevalainen pääesikunnasta. Työtä tehdään pahan päivän varalle.

Raskaan kuljetuskaluston lisäksi listoilla ovat myös nelivetoiset, maastoajoon sopivat henkilöautot.

Veteraani-ikäinen maasturi on valmis palvelukseen

Rovaniemeläisellä Joni Launosella on järeä nelivetomaasturi, Toyota Land Cruiser vuosimallia 2005. Matkamittarissa vajaa puoli miljoonaa kilometriä.

– Alkaa olla veteraani-ikäinen kohta.

Launosen mukaan auto on hyvässä kunnossa. Launonen tietää, että poikkeusoloissa auto voi tulla luovutettavaksi.

– Jos se tilanne tulee, niin auton menettäminen valtiolle on siinä kohtaa pienin murheista. Mutta sen jokainen autonomistaja voi kuvitella, että miltä tuntuu jos auto otetaan. Jos tarve on, niin silloin se lähtee, pohtii Launonen.

Autojen lisäksi luovutettavaksi voi tulla myös muita rekisteröityjä ajoneuvoja kuten moottorikelkkoja, mönkijöitä, moottoriveneitä ja jopa lentokoneita.

Joni Launonen tietää, että tilanteen täytyy olla vakava, kun valtio ottaa käyttöön siviilien omistamia autoja.

Sähköautot eivät täytä maanpuolustuksen vaatimuksia

Pääesikunnassa kapteeni Jani Nevalainen on perillä siitä minkälaiset siviiliautot sopivat puolustusvoimien tarpeisiin, jos poikkeusolot joskus koittaisivat.

Launosen vuoden 2005 mallia oleva dieselkäyttöinen yleistä automerkkiä oleva nelivetomaasturi voisi hyvinkin täyttää maanpuolustuksen kriteerit.

– Sanotaan näin, että varmasti 2005 vuosimallin auto, jos se on hyväkuntoinen, hyvin pidetty auto, niin kyllä se varmasti meillekin kelpaa, arvioi Nevalainen.

Siviilipuolella yleistyviä sähköautoja ei ainakaan toistaiseksi ole puolustusvoimien kriisiajan listoilla.

– Polttomoottoriauto on käyttö- ja huoltovarmuuden kannalta varmempi ratkaisu.

Siviilipuolelle kelpaisivat sähköautotkin

Myös ely-keskukset voivat poikkeusoloissa määrätä kansalaisten tai yritysten ajoneuvoja turvaamaan yhteiskunnan elintarvike- ja muiden kuljetusten toimimista.

– Valmiuslain toimivaltuuksilla kuljetuksia voidaan ohjata tiettyihin välttämättömiin, yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen ylläpitoa tukeviin toimenpiteisiin, vastaa Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen valmiuspäällikkö Tapani Rossi.

Siviilipuolen tehtäviin poikkeusoloissa kelpaavat Rossin mukaan myös sähköautot.

Kuuntele siviiliautojen luovutuslistaa pitävän kapteeni Nevalaisen ja nelivetomaasturin omistavan Launosen haastattelu tästä.

Kuuntele siviiliautojen luovutuslistaa pitävän kapteeni Jani Nevalaisen ja nelivetomaasturin omistavan Joni Launosen haastattelu tästä.

Suosittelemme sinulle