Kansanedustaja Ben Zyskowiczin (kok.) kimppuun käyminen kuohutti viime viikonloppuna. Tapahtuneen jälkeen ainakin yksi Sinimustan liikkeen kansanedustajaehdokas on esittänyt avoimesti juutalaisvastaisia kommentteja sosiaalisessa mediassa. Kirjoitus poistettiin myöhemmin.
Tutkijat ihmettelivät Ylen eilen julkaisemassa jutussa, miten Suomessa voi olla ehdolla eduskuntaan puolue, Sinimusta liike, joka tunnustautuu avoimen rasistiseksi.
Sinimusta liike hyväksyttiin puoluerekisteriin viime vuoden kesäkuussa. Liike kuitenkin joutui karsimaan yleisohjelmaansa kovalla kädellä, esimerkiksi ajatus etnisestä rekisteristä poistettiin.
Sinimusta liike kuvailee ohjelmassaan puolueen olevan ”radikaali, traditionalistinen ja suomenmielinen puolue”. Puolueohjelman mukaan tavoitteena on ”etnisesti yhdenmukainen Suomi, jossa ei esiinny etnisiä eturistiriitoja eri vähemmistökansojen ja kantaväestön välillä”.
Vaalijohtaja Arto Jääskeläinen oikeusministeriöstä sanoo Ylen Uutispodcastissa, että sinimustien hakemusta käytiin tarkkaan läpi. Hänen mukaansa sinimustia vaadittiin muokkaamaan sääntöjään ja yleisohjelmaansa.
– Lähdettiin siitä, että tässä maassa niin kuin monessa muussakin maassa sananvapaus on hyvin tärkeä asia, mutta tietenkin ymmärtäen sen, että sananvapauden osalta ei saa ketään loukata, eikä puolueen ohjelma saa sellaista sisältää.
Jääskeläisen mukaan puolueen alkuperäisessä ohjelmassa oli kansainvälisen oikeuden vastaisia näkemyksiä.
– He päättivät ratkaista (asian) sillä tavalla, että poistivat nämä kohdat, mistä oltiin huomautettu, eli se yleisohjelma ja säännöt siistiytyivät meidän mielestä riittävästi.
Tutkija arvioisi tilannetta uudelleen
Sinimustien puolue- ja eduskuntavaaliohjelmasta kuitenkin löytyy edelleen mainintoja asioista, jotka oikeusministeriö vaati poistamaan. Asiasta on kertonut Helsingin Sanomat.
Maahanmuuttokritiikkiä ja uuspopulismia tutkinut Niko Pyrhönen Helsingin yliopistosta arvioi Ylen Uutispodcastissa, että Sinimusta liike on kansallismielinen, mutta avoimen fasistinen puolue. Hänen mukaansa olisi syytä tarkastella niitä kriteereitä, joilla puolue puoluerekisteriin voidaan hyväksyä.
– Mielestäni on ihan aiheellinen maltillisen uudelleen tarkastelun paikka. Jos alun perin puoluerekisteriin toimitetuilla dokumenteilla ei kuitenkaan ole sellaista voimaa, että ne kuvaisivat, miten tämä puolue toimii, voisiko sitä jossain vaiheessa arvioida uudelleen.
Vaalijohtaja Jääskeläinen sanoo, ettei muista, että sinimustien yleisohjelmassa olisi ollut erityisen fasistisia piirteitä sen jälkeen, kun sitä oli korjattu ministeriön pyynnöstä.
– Puolue käy vaalikampanjaa tällä hetkellä ja pyrkii niitä omia teemojaan tuomaan esille ja ehkä värittämäänkin teemojaan esimerkiksi maininnalla fasismista. Se on heidän oma valintansa, että ilmeisesti katsovat, että tällaisten teemojen esiinnostaminen jotenkin auttaa heitä menestymään vaaleissa.
Jääskeläinen korostaa haastattelussa, että minkäänlainen fasismi ei ole Suomessa hyväksyttävää.
Hänen mukaansa jokainen puolue on yhdistys, joka voidaan oikeusteitse kuitenkin lakkauttaa, vaikka se olisi puolueeksi hyväksytty.