Hyppää sisältöön

Kela-kuljetuksista perittävistä välityspalkkioista nousi riita – oikeus määräsi palauttamaan osan rahoista yrittäjille

Itä-Suomen hovioikeuden mukaan liikaa perityt summat olivat yhdeltä yrittäjältä muutamista satasista aina puoleentoista tuhanteen euroon.

Taksinkuljettaja auttaa pyörätuolilla kulkevaa asiakasta taksin kyytiin Sairaala Novan pihassa.
Kuvituskuva. Välityskeskuksen ja taksiautoilijoiden kiistassa oli kyse voimassa olevan sopimuksen tulkinnasta. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle
Anne-Pauliina Rytkönen

Itä-Suomen hovioikeus on päättänyt, että selvitystilassa oleva Ekvator (entinen Savon Taksidata) joutuu korvaamaan taksiyrittäjille niiltä perusteettomasti perimiään välitysprovisioita.

Kiistassa on kyse palkkiosta, jonka taksiautoilija maksaa keskukselle siitä hyvästä, että se välittää taksille Kela-kyydin ajettavaksi.

Taksiyrittäjien mukaan kuopiolainen Savon Taksidata oli vuodenvaihteessa 2020–2021 ilmoittanut, että se muuttaa maksujen perimiskäytäntöä ja ryhtyy veloittamaan taksiautoilijoilta aiempaa isompia palkkioita.

Savon Taksidata alkoi vaatia yrittäjiltä välitysprovisiota Kela-kuljetusten asiakkaiden omavastuuosuuksista vuosilta 2018–2021, osin takautuvasti.

Yrittäjät eivät tätä hyväksyneet, vaan ne riitauttivat asian. Kiistassa oli mukana 90 taksiyrittäjää.

Hovioikeuden mukaan Ekvator peri viideltätoista yrittäjältä liian suuria välitysmaksuja muutamista satasista aina puoleentoista tuhanteen euroon. Tuomion mukaan Ekvator joutuu palauttamaan rahat viivästyskorkoineen.

Tämän lisäksi Ekvator joutuu laskemaan ja palauttamaan kaikilta taksiyrittäjiltä perusteettomasti laskuttamansa ja pidättämänsä välitysprovisiot 30 vuorokauden kuluessa siitä, kun hovioikeuden tuomio on saanut lainvoiman.

Lisäksi Ekvator velvoitetaan korvaamaan taksiyrittäjien oikeudenkäyntikuluja käräjäoikeudessa noin 33 000 euroa ja hovioikeudessa noin 14 000 euroa.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen. Siihen voidaan hakea valituslupaa korkeimmalta oikeudelta.

Suosittelemme sinulle