Jalkapallon naisten MM-kisojen palkintorahat kasvavat moninkertaisiksi edellisiin kisoihin verrattuna.
Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan puheenjohtaja Gianni Infantino kertoi maaliskuun puolivälissä, että kesällä Australiassa ja Uudessa-Seelannissa pelattavissa kisoissa on jaossa 152 miljoonaa dollaria. Vuoden 2019 kisoissa palkintopotti oli 30 miljoonaa.
Hulppeasta korotuksesta huolimatta naisten palkintosumma jää yhä miesten vastaavasta. Qatarin miesten MM-kisoissa palkintorahoja jaettiin 440 miljoonaa dollaria. Naisten tulevien MM-kisojen palkinnot ovat noin 35 prosenttia Qatarin luvuista.
Esimerkiksi Yhdysvaltojen naisten jalkapallomaajoukkue tienasi enemmän rahaa miesten joukkueen pääsystä Qatarin MM-kisojen lohkovaiheesta jatkoon kuin itse voittamistaan MM-turnauksista vuosina 2015 ja 2019. Miesten joukkue putosi ensimmäisellä pudotuspelikierroksella hävittyään Hollannille 1–3.
– Emme halua samaa summaa rahan takia, vaan koska haluamme kohtelua, jota ihmiset odottavat ja ansaitsevat, vuoden 1999 MM-finaalin voittomaalin iskenyt Brandi Chastain sanoi kommentoidessaan naisjalkapallon arvostusta.
Palloliiton puheenjohtajan Ari Lahden mukaan naisten palkintorahojen korottaminen on lajin kannalta äärimmäisen tärkeää.
– Se osoittaa, että Fifa haluaa investoida tuntuvasti naisten ja tyttöjen jalkapalloon, kuten se on toistuvasti sanonut, Lahti sanoo.
Kohti tasa-arvoa
Infantino sanoi Fifan konferenssissa Ruandassa, että vuoden 2026 miesten ja 2027 naisten MM-kisojen palkintopotit olisivat samansuuruiset.
Palloliiton kehityspäällikkö Heidi Pihlaja oli yllättänyt Fifan lupauksesta yhdenvertaisista palkintorahoista.
– En odottanut niin vahvaa kantaa ja olen tosi iloinen, että Fifa otti tällaisen kannan. Se tarkottaisi ihan valtavaa taloudellista kasvua naisten jalkapalloon. Jos siihen mennään, se nostaa lajin taloudellista ja kaupallista ekosysteemiä.
Kansainvälinen jalkapalloliitto vastaa MM-kisojen palkintorahoista. Rahaa jakaakseen se tarvitsee lajin tuottamia tuloja.
– Fifan tavoite on, että naisten jalkapallon suosio kasvaa entisestään ja että MM-lopputurnauksille löytyy TV-oikeuksien maksajia ja markkinointiyhteistyökumppaneita siten, että Fifa pystyy maksamaan palkintorahat järkevästi, Ari Lahti sanoo.
Miesten seuraavissa MM-kisoissa pelaa 48 maata, naisissa joukkueita on puolestaan 32, joten palkintosummien tasaaminen ei välttämättä ole suoraviivaista.
– En tiedä, miten Infantinon lause täytyy tulkita. Onko se pelaajaa kohti laskettuna sama vai absoluuttisesti? Se jää nähtäväksi. Sitä hän ei avannut lausunnossaan, Lahti sanoo.
Lahti ei osaa arvioida, toteutuuko tasa-arvoinen palkitsemismalli aikataulussa.
EM-kisat Suomeen?
Euroopan jalkapalloliitto Uefan järjestämissä EM-kisoissa miesten ja naisten palkkaerot ovat MM-kisoja suurempia.
Miesten vuoden 2021 EM-kisojen palkintopotti oli 371 miljoonaa euroa. Viime kesänä pelatuissa naisten EM-kisoissa palkintorahoja jaettiin puolet enemmän kuin edellisissä naisten kisoissa, yhteensä 16 miljoonaa euroa. Se on silti vain 4,3 prosenttia miesten rahoista.
Lahti kertoo, että Uefa tulee keskustelemaan ja päättämään palkintorahoista lähiaikoina.
– Uefakin on investoinut paljon naisten jalkapallon kehittämiseen ja pyrkii tasa-arvoon ja lähentämään palkintorahoja.
Heidi Pihlajan mukaan EM-kisojen palkintorahat olisi tärkeää vähintäänkin tuplata vuoden 2025 kisoihin.
– Toivon, että lajin suosion, kaupallisen potentiaalin ja yleisen kiinnostuksen kasvun rinnalla myös palkintorahat kasvavat entistä nopeammin.
Vuoden 2025 naisten EM-kisojen järjestäjä valitaan 4. huhtikuuta. Suomi hakee kisoja yhdessä Ruotsin, Norjan ja Tanskan kanssa. Pohjoismaiden lisäksi kisoista kilpailevat Puola, Ranska ja Sveitsi omilla hakemuksillaan.
Lahti kertoo tehneensä kovasti töitä kollegoidensa kanssa, jotta kisat saataisiin pohjolaan.
– Meillä on tuntuma, että hakemuksemme pitäisi olla vakavasti otettava. Onko se paras, sitä emme tiedä.
Huippupesti kiikarissa
Huhtikuun alku on Lahdelle jännittävää aikaa. EM-kisojen valinnan jälkeisenä päivänä 5. huhtikuuta valitaan Fifan hallituksen eurooppalaiset jäsenet. Lahti on ehdolla varapuheenjohtajaksi Uefan edustajana.
Vastaehdokkaana on jatkokaudelle pyrkivä kokenut unkarilainen Sandor Csanyi, joka on toiminut Fifan ja Uefan varapuheenjohtajana vuodesta 2019. Varapuheenjohtajuuskausi on nelivuotinen.
Lahti kertoo saaneensa sytykkeen hakemiselle Qatarin MM-kisojen ympärillä pyörineistä teemoista, kuten tasa-arvosta ja vähemmistöjen ja siirtotyöläisten oikeuksista, jotka ovat Pohjoismaille tärkeitä.
– Fifan päättävissä elimissä ei ole Pohjoismaista yhtään edustajaa. Ajattelin, että sivusta parannusehdotusten huutelemisen sijaan pitää yrittää päästä vaikuttamaan asioihin sinne, missä päätöksiä tehdään.
Lahti kertoo kampanjoineensa tapaamalla Uefan jäsenmaiden puheenjohtajistoa joko kasvokkain tai etäyhteydellä. Hän on käynyt keskusteluja noin 40 puheenjohtajan kanssa.
– Olen saanut sinänsä ihan positiivista kaikua ajatuksilleni, mutta kyllä tämä unkarilainen vastaehdokas on kokenut ja ollut pitkään kansainvälisissä jalkapalloympyröissä mukana. Hän on kova vastustaja voitettavaksi. Mahdollisuudet ovat aika pienet.
Ehdokkuus voikin olla vasta ponnahduslauta seuraaviin vaaleihin muutaman vuoden päähän.
– Kertomalla, että haluan vaikuttaa ja olla mukana kehittämässä kansainvälistä jalkapalloa, parannan mahdollisuuksiani saada paikka päättävistä elimistä siinä vaiheessa.
Helmarit pelaa tuplamaaottelun Slovakiaa vastaan 7. ja 10. huhtikuuta. Kello 14.00 käynnistyvät ottelut nähdään Yle Areenassa.