Puolustajien tärkein tehtävä on puolustaa, mutta modernissa NHL:ssä parhaat puolustajat ovat keskeisessä roolissa myös kiekollisen pelin moottoreina. Tämä näkyy luonnollisesti myös tehopisteissä ja niitä Dallasin Miro Heiskanen on alkanut iskeä tiskiin huimalla tahdilla.
Pelkästään helmi-maaliskuun aikana HIFK-taustainen Heiskanen on sutinut NHL:ssä pisteen ottelukohtaisella keskiarvolla. Jakson aikana vain Seattlen Vince Dunn, Vancouverin Quinn Hughes sekä San Josen Erik Karlsson ovat tehneet Heiskasta enemmän tehoja.
Heiskanen on hakannut taululle kauden aikana 70 otteluun kovat 62 (11+51) tehopistettä. Sulavalla ja taloudellisella luistelullaan sekä terävällä pelipäällään erottuvan Heiskasen ottelukohtainen pistekeskiarvo on 0,89. Edellisen kerran suomalaispuolustaja on yltänyt tällaiseen lukemaan kaudella 1984–85 (Reijo Ruotsalainen).
Ylipäätään lukemaan on yltänyt suomalaisessa NHL-historiassa vain kaksi pelaajaa, Ruotsalainen ja Risto Siltanen. Ruotsalaisen tekemä suomalaispuolustajien yhden kauden piste-ennätys (28+45=73) on Heiskasella edelleen mahdollisuuksien rajoissa.
– Miro on uskomaton pelimies ja se, mitä hän nyt tekee, on sensaatiomaista. Hän on tuossa joukkueessa kiekollisessa pelissä herra ja hidalgo, joka kantaa vastuuta pelaamisesta ja tehoista. Mikä vielä nostaa kaiken arvoa, on se, että hän tekee tuota mestariehdokkaan riveissä, 479 NHL-ottelua omalla urallaan pelannut Ossi Väänänen hehkuttaa.
Rajaton luotto
Suurena yllätyksenä ei Heiskasen tuloskunnon pitäisi tulla, vaikka yhden kauden runkosarjapiste-ennätys on kohentunut jo 26 pisteellä.
Heiskanen väläytteli tätä puolta pelissään jo kolme vuotta sitten koronakuplassa pelatuissa pudotuspeleissä. Hän nousi pistepörssissä peräti kolmannneksi.
Tuolloin 27 ottelussa syntyi 26 (6+20) tehopistettä. Jos Dallas olisi kaatanut loppuotteluissa Tampa Bayn, käsillä olisi ollut ensimmäinen suomalaispelaajan voittama pudotuspelien arvokkaimman pelaajan palkinto.
Lopullisen läpimurron takaa löytyykin vain yksi isompi muutos: ruotsalaispuolustaja John Klingbergin lähtö. Klingberg pyöritti tähän kauteen asti Dallasin ykkösylivoimaa ja muutenkin söi Heiskaselta minuutteja.
– Miro saa pelata unelmaroolissa siellä. Hän saa olla ylivoimalla vaikka kaksi minuuttia ja pelata muutenkin niin paljon kuin haluaa. Näyttää siltä, että myös Miro nyt ymmärtää, että häneen luotetaan kuin vuoreen. Se on valtavan iso asia itseluottamuksen kannalta. Ei voisi olla hänellä parempaa paikkaa pelata, Stanley Cupin voittanut puolustaja Kimmo Timonen toteaa.
Heiskasen peliaika on kasvanut ottelua kohden noin 45 sekunnilla ja ylivoimavastuu minuutilla. Kun Heiskanen viime kaudella teki ylivoimapelissä 11 pistettä, nyt niitä on kasassa 27.
– Muistan hyvin omalta uraltani, kun oli edestä kärkipakki pois tai muuten tiesi pääsevänsä paljon pelaamaan. Silloin oli jo peliin mennessä fiilis, että perhana tänään muuten pelataan. Sellainen innokkuus ykköspakkina olemisesta. Miro oli hyvä pelaaja aiemminkin, mutta ylivoimalla nämä huippujätkät ne pisteet takovat, Timonen jatkaa.
– On selvää, että Klingbergistä luopuminen on tuonut Miron peliin lisää. Nyt Heiskanen on kaiken pelin käynnistävä voima ja varmasti siitä on hänen kanssaan puhuttu myös. Nyt ei enää tarvitse miettiä, vaan voi pelata ja pyöriä siellä lähes miten haluaa. Miro saa nyt paljon vastuuta ja kaikesta näkee, että hän nauttii siitä, Väänänen komppaa.
Kokonaisvaltaisuus keskiössä
Kokonaisvaltaisuus erottaa Heiskasen kilpakumppaneistaan. Hän ei ongi onnea laukkaamalla ympäri kenttää puolustamisen kustannuksella, vaan hoitaa taitavan luistelun kautta myös oman alueen velvoitteet tyylillä. Juuri poikkeuksellinen luistelu mahdollistaa Heiskaselle loiston myös omalla alueella.
Jaloistaan nopea Heiskanen on hetkessä oikeissa asemissa paikkaamassa jopa omia menetyksiään.
– Hänen luistelunsa on ihan mielettömällä tasolla. Se mahdollistaa tietynlaisen rauhan pelata. Hän pelaa rohkeasti viivaa ja ehtii aina joka paikkaan. Jalkojen ei tarvitse käydä miljoonaa, kun on tuollainen liuku ja on niin jämäkkä luistimilla, Väänänen toteaa.
Timonen korostaa pelikäsityksen merkitystä.
– Pelin lukeminen on kaiken a ja o sellaisille pelaajille kuin vaikka minä olin tai Miro on, jotka eivät ole niin fyysisisiä. Kokemuksen kautta oppii lukemaan, milloin ja miten kannattaa mennä. Liike, mailan käyttö ja että on ensimmäisenä kiekossa, ovat tärkeitä asioita tietenkin. Miro hoitaa oman pään tyylikkäästi aina.
Riittääkö veto Norris-kisassa?
Henkilökohtaisella tasolla kaiken jälkeen kuuma kysymys kuuluu: riittääkö Heiskasen veto taistelemaan vuoden puolustajan tittelistä? Heiskanen on puolustajien pistepörssissä kahdeksas. Toisaalta puolustuspeli ei ole osunut häränsilmään, vaikka perustaso korkealla onkin.
Perinteisesti palkinnosta äänestävät toimittajat ovat painottaneet perusteluissaan tehopisteitä, mikä tekee sataa pistettä lähestyvästä Erik Karlssonista suursuosikin.
– Kyllä Miro ansaitsee olla mukana siinä keskustelussa. Karlssonilla on käsittämättömät tehot, mutta hän on aika erilaisessa tilanteessa San Josen kanssa, kun peleissä ei ole mitään panosta, Väänänen muistuttaa.
– Miro voisi olla mukana keskustelussa taidon ja roolin puolesta, mutta miten sivuutat pelaajan, joka on tehnyt lähes sata pistettä. Miro on lyönyt taululle sellaisia pisteitä, mitkä olisivat joillekin hyökkääjillekin kovia, mutta valitettavasti tässä äänestyksessä pitää yleensä olla pakkien pistepörssissä kahden kärjessä. Se vain on fakta, Timonen sanoo.