Hyppää sisältöön

SOL kiistää työntekijöiden laajamittaisen painostamisen töihin lakon aikana – toimitusjohtaja myöntää vain yksittäisen tapauksen

Palvelualojen ammattiliitto PAM asetti hakusaarron SOL:a vastaan maanantaina.

Keltapaitaisia Sol-siivouksen työntekjöitä kävelemässä ulos laivasta terminaalin käytävällä.
Kuvituskuva SOLin laivasiivoojista Turun satamassa kesäkuussa 2022. Kuva: Päivi Leppänen / Yle
Antti Haavisto,
Juuso Kääriäinen

Palvelualojen ammattiliitto PAMin kiinteistöpalveluyhtiö SOL:lle asettama hakusaarto tuli yhtiön toimitusjohtajalle Jussi Holopaiselle täytenä yllätyksenä.

PAMin järjestöjohtaja Risto Kalliorinne kertoo, että SOL Palveluiden henkilöstöjohtajaa yritettiin tavoitella kommentoimaan asiaa jo perjantaina, siinä kuitenkaan onnistumatta.

– Minuun ei ole otettu minkäänlaista yhteyttä. Vasta tänään iltapäivällä Risto Kalliorinne soitti asiasta, Holopainen vastasi Ylelle tiistaina.

PAM asetti SOL Palvelut ja SOL Kiinteistöpalvelut maanantai-iltana toistaiseksi voimassa olevaan hakusaartoon. Hakusaarto tarkoittaa sitä, että PAMiin kuuluvien jäsenten ei pidä hakeutua töihin SOLiin.

PAMin mukaan SOL on painostanut varsinkin maahanmuuttajataustaisia työntekijöitä töihin lakon aikana. Kalliorinteen mukaan raskauttavaa on se, että osa maahanmuuttajataustaisista työntekijöistä voi olla hyvin riippuvaisia työnantajasta, esimerkiksi oleskeluluvan vuoksi.

– Halusimme reagoida esille tulleeseen tilanteeseen ja tiedottaa jäseniämme sekä työnvälitykseen osallistuvia siitä, että laillista lakkoa ei ole kunnioitettu, Kalliorinne sanoo.

Kuuntele PAMin Risto Kalliorinteen ja SOL Palveluiden toimitusjohtajan Jussi Holopaisen haastattelu alla olevasta audiosta. Toimittajana on Antti Haavisto.

Oleskelulupa voi olla kiinni työpaikasta

PAMin Kalliorinteen mukaan painostustapauksia on tullut ilmi useita. Asiasta on kertonut aiemmin muun muassa Iltalehti.

– Näitä tutkitaan nyt. Ei ole hyväksyttävää, että lailliseen lakkoon osallistuneita ihmisiä uhkaillaan varoituksilla ja muilla seuraamuksilla.

SOLin toimitusjohtaja Jussi Holopainen kertoo, että hänen tiedossaan on vain yksi painostustapaus.

– Ei savua ilman tulta. Ainakin yksi tapaus on minun tiedossani.

Tässä tapauksessa palvelukohdevastaava lähetti yhdelle työntekijälle tekstiviestin, jossa oli kielletty työntekijää menemästä lakkoon.

Henkilö on Holopaisen mukaan toiminut väärin lähettäessään kyseisen tekstiviestin, eikä toiminta ole hänen mukaansa ollut SOL:n arvojen mukaista.

– Kävimme välittömästi hänen esimiehensä ja pääluottamusmiehen kanssa asian läpi.

Tämän jälkeen SOL tiedotti englanniksi ja suomeksi työntekijöitään lakko-oikeudestaan.

– Työntekijät saavat itse päättää, ovatko töissä tai lakossa. Jos se kielletään, se on väärin, Holopainen sanoo.

Kalliorinteen mukaan painostus on väärin kaikkia työntekijöitä kohtaan, mutta maahanmuuttajien osalta tilanne on vielä monimutkaisempi.

– Heidän oleskelu- ja työlupansa ovat kiinni näistä työpaikoista.

Onko sinua painostettu työhön siivoojien ja kiinteistönhoitajien lakon aikana? Vastaa Ylen kyselyyn verkkolomakkeella tästä linkistä.

Lue lisää:

Siivoojat toivovat 200 euron palkankorotusta: ”Toivomme tulevamme palkalla toimeen”

Yli puolet lakon piirissä olleista siivoojista saapuu töihin – lakko iskee pelättyä vähemmän Keski-Pohjanmaan keskussairaalaan

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun keskiviikkoon 29.3. saakka.

Suosittelemme sinulle