Hyppää sisältöön

Kymmenes toimintapäivä Ranskan eläkeuudistusta vastaan meneillään – nyt mukana ennätysmäärä opiskelijoita

Ranskan kaupungit ovat taas täynnä mielenosoittajia. Kaduille on määrätty myös 13 000 poliisia.

Kasvot peittävää naamiota käyttävä mielenosoittaja seisoo lähellä palavaa barrikadia, joka tukkii rautatieraiteet rautatieasemalla
Mielenosoittaja oli tiistaina tukkimassa rautatietä Lorientin asemalla. Nyt barrikadeilla on aiempaa enemmän nuoria. Kuva: Fred Tanneau / AFP
Sampo Vaarakallio

Eläkeuudistuksen vastaiset mielenosoitukset ja lakot ovat jatkuneet ympäri Ranskaa. Tiistai on ollut kymmenes maanlaajuinen toimintapäivä hallituksen läpirunnomaa eläkeuudistusta vastaan.

Mielenosoitukset alkoivat tammikuun puolessa välissä.

Mielenosoituksiin eri puolille maata odotetaan lähes miljoonaa ranskalaista, yksistään Pariisin kaduille on tulossa sata tuhatta osallistujaa. Ammattiliitto CGT arvioi, että Pariisin kaduilla on tiistaina 450 000 mielenosoittajaa.

Tällä kertaa mielenosoituksiin on osallistumassa aiempaa enemmän nuorisoa ja opiskelijoita. Jopa sataa tuhatta nuorta odotetaan ammattiliittojen mielenosoitusten tueksi.

Aamusta lähtien mielenosoittajat ovat tukkineet useissa kaupungeissa moottoriteiden sisääntuloväyliä. Juna- ja lentoliikenteessä sekä energiatoimituksissa on ollut katkoksia.

Yksi mielenilmauksista saa huomenna päätöksensä, kun Pariisissa maaliskuun alusta lähtien lakossa olleet roskakuskit lopettavat lakkonsa. Pariisin kadut ovat olleet valtoimenaan lemuavia roskasäkkejä.

Poliisi pelkää soluttautuvia hulinoitsijoita

Muutamat viime kertaiset mielenosoitukset muuttuivat väkivaltaisiksi, ja poliisi otti mielenosoittajien kanssa yhteen useissa Ranskan kaupungeissa.

Poliisin mukaan mielenosoituksiin on soluttautunut tuhat radikaalia väkivallan lietsojaa, joiden tavoite on aiheuttaa hämminkiä.

Tiistaiksi on ympäri maata komennettu 13 000 poliisia kaduille, joista partioi yksistään Pariisin kaduilla 5 500 poliisia.

Sisäministeri Gérald Darmaninin mukaan poikkeuksellisen näkyvä poliisipanostus on välttämätöntä, koska mielenosoituksista on vaaraa yleiselle järjestykselle.

Poliisia on toisaalta syytetty liiallisesta väkivallasta, kun se on hajottanut mielenosoituksia.

Mielenosoittajat kantavat mielenosoituksen aikana liikennemerkkejä, joissa lukee "At 60, STOP".
Presidentti Emmanuel Macronin ajamassa eläkeuudistuksessa eläkeikää nostettaisiin 62:sta 64:ään vuoteen. Uudistuksen vastustaja Rennesissä lukitsisi eläkeiän jo 60 vuoteen. Kuva: Pascal Guyot / AFP

Hallituksen välistäveto ärsyttää

Presidentti Emmanuel Macronin hallitus tahtoo nostaa eläkeiän 62:sta 64:ään vuoteen. Hallitus runnoi eläkeuudistuksen läpi niin, että kansalliskokous eli Ranskan parlamentti ei päässyt äänestämään siitä ollenkaan.

Hallituksen menettely on herättänyt erittäin suurta närää.

Ammattiliitot tahtovat uudistuksen hyllylle, mutta hallitus ei aio perääntyä. Ammattiliitot ovat esittäneet myös erityisen välittäjän sovittelemaan kiistaa, mutta hallitus ei ole taipunut siihenkään.

Lähteet: REUTERS, AFP, AP

Suosittelemme sinulle