Hyppää sisältöön

Australiassa kehitettiin ihmisten sisällä parantavaa biomateriaalia printtaava robotti

Uuden Etelä-Walesin yliopistossa biolääketiedeinsinöörit kehittivät pienen, joustavan robotin, joka printtaa ihmisen sisällä vaurioihin parantavaa biomateriaalia.

Australiassa kehitettiin ihmisten sisälle parantavaa biomateriaalia bioprinttaava robotti.
Veikko Eromäki

Australiassa biolääketiedeinsinöörit ovat kehittäneet joustavan robotin, joka pystyy parantamaan elinvaurioita ihmisen sisällä bioprinttaamalla niihin monikerroksista biomateriaalia.

Pitkää, taipuvaa letkua muistuttava robotti työnnettäisiin ihmisen sisälle, jossa kärjen bioprintteri levittäisi biomateriaalia vauriopaikkaan.

Biomateriaalilla voitaisiin parantaa esimerkiksi elin- tai kudosvaurioita tai katkenneita verisuonia.

Koska robotti pystyisi hoitamaan vaurioiden korjaamisen ihmisen sisällä, vältettäisiin tällä hetkellä biomateriaalin levittämisen vaatimat leikkaukset. Leikkauksissa on aina runsaan verenvuodon, infektion tai muiden komplikaatioiden riski.

Bioprinttauksessa vaurioihin printataan eläviä soluja ja muita luonnollisia kudoksia, jotka tunnetaan biomusteena. Tämä biomateriaali sulautuu luontaisesti ihmiskehoon ja nopeuttaa vaurioiden palautumista ennalleen.

Uuden Etelä-Walesin yliopiston lääketieteen robotiikan laboratoriossa kehitetylle pienelle ja joustavalle robotille annettiin nimeksi F3DB. Robotin bioprinttaava pää on kolme-akselinen, ja se taittuu ja taipuu robotin varressa olevan hydrauliikan avulla. Robotti bioprinttaa joko valmiiksi ohjelmoituja muotoja tai sitä voidaan käyttää manuaalisesti, jos tilanne vaatii epäsäännöllisempää biomateriaalikuviota.

Koska robotti taipuu tarpeen mukaan, se sopii ihmiskehoon sisälle useisiin eri paikkoihin.

Robotin pienin prototyyppi on tällä hetkellä noin 13 millimetriä halkaisijaltaan, mutta tulevaisuudessa sen kokoa saatetaan saada vielä pienemmäksi.

Uuden Etelä-Walesin yliopiston lääketieteen robotiikan laboratorion johtaja Thanh Nho Do uskoo, että robotti saadaan kaupalliseen käyttöön 5–7 vuoden sisällä, kun sen kliinisen tutkimusten vaihe saadaan loppuun.

– Tätä teknologiaa voidaan myös käyttää kaikki-samassa -tyyppisenä endoskooppisena työkaluna, jonka avulla voidaan poistaa syöpäkasvain ihmiskehon sisältä, esimerkiksi vatsasta tai paksusuolesta, Do sanoo uutistoimisto Reutersille.

Suosittelemme sinulle