Hyppää sisältöön

STT:n tiedot: Erdoğan-nuken takavarikon taustalla on Poliisihallituksen muistio Koraanin polttamisesta ja muista provokaatioista

Muistion mukaan tunnistettavaa henkilöä esittävän nuken halventaminen mielenosoituksessa on lähtökohtaisesti epäilty kunnianloukkaus.

Presidentti Erdogania esittävä nukke makaa lattialla.
Mielenosoittajien mukaan Erdoğan-nukkea ei ollut tarkoitus vahingoittaa. Kuva: Kurdistan-solidaarisuusverkosto
Yle–STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Poliisihallitus on aloittanut oma-aloitteisen laillisuusvalvontaselvityksen Helsingin poliisin toiminnasta Turkin-vastaisissa mielenosoituksissa.

Helsingin poliisi takavarikoi lauantaina mielenosoituksessa Turkin presidenttiä Recep Tayyip Erdoğania esittävän nuken. Helmikuun lopulla mielenosoittajat polttivat Turkin suurlähetystön edustalla Helsingissä Erdoğanin kuvan.

Lauantain mielenosoituksessa olleen kurdiliikkeen aktiivin Livia Hekanahon mukaan nukke oli osa taideteosta.

– Nukkea ei ollut tarkoitus hirttää, polttaa tai tehdä sille muutakaan groteskia pilkkaa. Se oli osa performanssia, jonka aiheena oli Turkin naispuolisiin kurdiaktiviesteihin kohdistama väkivalta, Hekanaho sanoi Ylelle.

Helsingin poliisi on kertonut epäilevänsä tapauksissa kunnianloukkausta. Poliisin toiminta näyttää saaneen vaikutteita Poliisihallituksen omasta muistiosta.

STT:n tietojen mukaan Helsingin poliisin toimintalinjan taustalta löytyy Poliisihallituksessa laadittu muistio, jossa tunnistettavaa henkilöä esittävän nuken hirttämistä tai loukkaavaa käsittelyä mielenosoituksessa pidetään lähtökohtaisesti syynä epäillä kunnianloukkausta.

Tapahtumat ovat aiheuttaneet keskustelun siitä, onko Suomen Nato-prosessi vaikuttanut poliisin tulkintalinjauksiin perusoikeuksista ja vapaudesta ilmaista mielipidettä.

Tammikuussa mielenosoittajat polttivat Ruotsissa Koraanin ja hirttivät Erdoğan-nuken jaloistaan, mikä aiheutti rytmihäiriöitä Suomen ja Ruotsin Nato-prosessissa.

Presidentti Erdoğan katkaisi kolmikantaiset neuvottelut Suomen ja Ruotsin kanssa ja ilmoitti, että Ruotsin on turha odottaa Turkilta tukea Nato-jäsenyydelle.

Helsingin poliisin hälytys- ja valvontayksikön johtaja Heikki Porola sanoi maanantaina, ettei Nato-prosessi ole vaikuttanut poliisin toimintaan mielenosoituksessa.

STT:n tietojen mukaan Poliisihallitus on kuitenkin laatinut Koraanin polttamista ja provokaatioita käsittelevän muistion, jota on poliisissa jaettu myös Poliisihallituksen ulkopuolelle.

Poliisihallitus suunnittelee, johtaa, kehittää ja valvoo poliisitoimintaa. STT:n tietojen mukaan Poliisihallituksen muistio on laadittu tammikuussa.

Poliisi vei lauantain mielenosoituksesta Turkin presidentti Erdoğania muistuttavan nuken. (julkaistu 28.3.)

Jäikö sananvapaus puntarista?

STT:n tietojen mukaan muistiossa avataan myös sitä, että kunnianloukkauspykälä sallii poliittisen toiminnan arvostelun. Tunnistettavaa henkilöä esittävän nuken hirttämistä pidetään kuitenkin lähtökohtaisesti epäiltynä kunnianloukkauksena.

Nukketulkinnassa ei siis ole punnittu sananvapautta – esimerkiksi sitä, kuinka tulkintaan vaikuttaa yritys kritisoida nukella merkittävää valtaa käyttävää poliitikkoa tai mielenilmauksen kohteena olevaa poliittista prosessia.

Poliisihallitus kertoi tiistaina selvittävänsä oma-aloitteisesti Helsingin poliisin toimintaa liittyen muun muassa Erdoğania koskeviin tapahtumiin. Tiedossa ei ole, että kukaan viranomaisista selvittäisi Poliisihallituksen toimintaa.

Poliisihallituksessa yhteyshenkilöksi Helsinki-selvitykselle on annettu Henry Lehti. Poliisiylitarkastaja Lehti sanoo, että toiminta ja tapahtumat on haluttu selvittää asian saaman julkisuuden takia.

Lehden mukaan selvityksessä linjataan poliisin lainmukaista toimintaa tilanteissa, joissa on tulkinnanvaraisuutta.

Lehti sanoo, että hän tietää Poliisihallituksen muistiosta mutta ei tunne sen sisältöä.

– Otetaan varmaan sekin kyllä huomioon. Niin kuin sanoin, en tunne sitä muistiota entuudestaan. Tiedän vain, että sellainen on laadittu, hän kertoo.

Lue lisää:

Tässä on Erdoğan-nukke, jonka poliisi kielsi kunnianloukkauksena – Putinin kuvan polttamiseen poliisi ei ole puuttunut

Poliisihallitus aikoo tutkia Helsingin poliisin toiminnan Turkin-vastaisissa mielenosoituksissa

Suosittelemme sinulle