Hyppää sisältöön

Sairaalajonot pitenivät Varsinais-Suomessa tuntuvasti viime vuonna

Yli puoli vuotta jonossa olleiden potilaiden määrä kaksinkertaistui vuodesta 2021. Myös jonojen mediaanipituus piteni 46 vuorokauteen.

Valkoinen sairaalarakennus moottoritien päällä, värikkäitä yksityiskohtia ikkunoiden vieressä
Majakkasairaalan käyttöönotto sujui sairaanhoitopiirin toimintakertomuksen mukaan hyvin, vaikka alkuvaiheessa vähäisiä teknisiä ongelmia olikin. Arkistokuva. Kuva: Johanna Manu / Yle
Eino Kossila

Viime vuonna toimintansa lopettaneen ja nyt Varsinais-Suomen hyvinvointialueeseen sulautuneen Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin viimeinen toimintakertomus on hoitojonojen osalta karua luettavaa.

Asiakirjassa todetaan yksiselitteisesti, että hoitoon pääsi heikentyi sairaanhoitopiirissä huomattavasti vuonna 2022. Vuoden 2021 aikana lyhentyneet hoitojonot lähtivät heti alkuvuodesta nopeaan kasvuun.

Pitkään hoitoon pääsyä odottaneiden määrä kaksinkertaistui toissavuodesta. Hoitotakuun mukaan hoitoon on päästävä kuudessa kuukaudessa, mutta tuon ajan jonossa olleiden määrä oli reilut 1 600 potilasta. Keskimääräinen hoitoon pääsyn mediaaniaika oli 46 vuorokautta, kun vuotta aikaisemmin se oli 37.

Eniten hoitojonot pitenivät gastroenterologisen kirurgian ja neurokirurgian aloilla. Myös kaihikirurgiajono kasvoi kaiken toiminnan siirtyessä TYKSiin.

Päivystyksen tilanne kriisiytyi viime vuonna voimakkaasti, kun potilaat joutuivat odottamaan jatkohoitopaikkaa päivystyksessä pahimmillaan viikon. Myös puhelinpalvelut ruuhkautuivat ajoittain kohtuuttomasti.

Vuosi oli haastava myös psykiatrian toimialueella. Jopa 40 prosenttia psykiatrian erikoislääkärien viroista oli täyttämättä ja pulaa oli myös muusta hoitohenkilöstöstä.

Syitä jonoutumisen taustalla olivat toimintakertomuksen mukaan koronapandemia sekä yleinen työntekijäpula, jonka vaikutusta pitkään jatkuneet työtaistelut korostivat.

Vuoden aikana sairaanhoitopiiri hoiti noin 259 000 potilasta. Määrä kasvoi vuodesta 2021 kaksi prosenttia.

Suosittelemme