Hyppää sisältöön

Aggressiivinen Emil Ruusuvuori hikoili huiman nousun, eteni ensi kertaa Masters-turnauksessa puolivälieriin: ”Vaadittiin kaikki, mitä irtosi”

Edellisen kerran suomalainen tennispelaaja esiintyi kaksinpelissä Masters-turnauksen puolivälierissä vuonna 2013.

Emil Ruusuvuori tuulettaa.
Emil Ruusuvuori nousi tappioasemasta hienoon voittoon. Kuva: Getty Images
Jonne Niemeläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tennisässä Emil Ruusuvuoren (ATP-54) mahtivire Miamin kuumissa ja nopeissa olosuhteissa sai jatkoa ATP Masters -turnauksessa myöhään tiistaina. Turnauksen neljäs voitto irtosi hyvästä kaverista ja kilpakumppanista Botic van de Zandschulpista (ATP-32) tiukasti kolmessa erässä luvuin 4–6, 6–4, 7–5.

– Oli kyllä aikamoinen vääntö, olin aika purjeissa puolitoista erää, Ruusuvuori kommentoi

Hollantilaispelaaja oli jo erän ja murron edellä, kun Ruusuvuoren kiri alkoi tilanteessa 4–6, 1–3. Van de Zandschulp johti vielä toista erää murrolla 4–3 ennen kuin suomalainen nappasi kolme peliä putkeen pakottaen ratkaisun kolmanteen erään.

Ratkaisevassa erässä Ruusuvuori kiihdytti 3–0 johtoon ja pääsi syöttämään otteluvoitosta 5–3 tilanteessa, hollantilainen tuli kuitenkin vielä tasoihin. Lopulta Ruusuvuori otti kuitenkin tarvittavan murron ja vei erän 7–5.

– Sain siinä toisen mahdollisuuden, kun sain kaksi murtoa takaisin. Oma peli aukesi siinä. Olin todella aggressiivinen melkein viimeiset puolitoista erää. Se meni aikamoiseksi taisteluksi. Oli todella kuumat ja kosteat olosuhteet. Siinä vaadittiin kaikki, mitä irtosi, Ruusuvuori kertasi.

– Kyllä siinä pieni huokaisu pääsi, kun lopulta voitin ottelun. Kyllä tuo oli aikamoinen testi.

Ottelu kesti kaksi tuntia ja 43 minuuttia. Suomalainen johtaa nyt kaksikon keskinäisiä otteluita nyt voitoin 2–1.

Pienet marginaalit edessä

Edellisen kerran suomalainen esiintyi kaksinpelissä tällä tasolla, kun Jarkko Nieminen ylsi vuonna 2013 Monte Carlon Mastersin puolivälieriin lähes 10 vuotta sitten.

Nieminen oli urallaan neljä kertaa puolivälierissä. Kolme niistä tuli vuonna 2006.

Puolivälierissä Ruusuvuori kohtaa hyvävireisen italialaisen, maailmanlistalla 11:ntenä olevan Jannik Sinnerin, jolle Ruusuvuori on hävinnyt kaikki neljä ottelua ATP-tasolla. Challenger-tasolta Ruusuvuorella on yksi voitto italialaisesta.

Tuleva ottelu on jo pelaajien kolmas kohtaaminen Miamissa. Viime vuonna toisella kierroksella Sinner selvitti Ruusuvuoren kolme ottelupalloa 6–4, 3–6, 7–6(8) -voitossa ja 2021 neljännellä kierroksella olivat lukemat 6–3, 6–2.

Sinner on erittäin tuttu pelaaja suomalaisässälle.

– Treenasimme yhdessä Alicantessa. Tunnemme toisemme hyvin ja tiimimme tuntevat toisensa hyvin. Hän on todella mukava jätkä ja hyvä tennispelaaja. Me molemmat lyömme palloa hyvin ja kovaa. Siitä tulee hauska matsi. Pitää olla hereillä, sillä pienet marginaalit ratkaisevat, Ruusuvuori ennakoi.

Uran ensimmäinen puolivälieräpaikka Masters-turnauksessa on tuomassa Ruusuvuorelle uutta ennätysrankingia suomalaispelaajalle, sillä hän on tällä hetkellä livelistauksessa 37. sijalla.

Ruusuvuorta haastatteli Helen Scott-Smith.

Suosittelemme sinulle