Hyppää sisältöön

Turkki saattaa ratifioida Suomen Nato-jäsenyyden tänään – Mika Mäkeläinen avaa tilanteen etenemisen

Aikataulun epävarmuus johtuu Turkin parlamentin työskentelytavoista ja käynnissä olevasta ramadan-paastokuukaudesta.

Ulkomaantoimittaja Mika Mäkeläinen kävi Ylen aamussa 29.3.2023 läpi sitä, milloin Suomen Nato-jäsenyys Turkin parlamentissa tarkalleen ottaen käsitellään.
Topias Peltonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Turkki todennäköisesti ratifioi Suomen Nato-jäsenyyden myöhään tänään iltapäivällä tai alkuillasta, arvioi ulkomaantoimittaja Mika Mäkeläinen Turkin pääkaupungista Ankarasta Ylen aamussa.

Aikataulu voi kuitenkin muuttua ja asian käsittely siirtyä huomiselle torstaille. Mäkeläisen mukaan aikataulun epävarmuus johtuu Turkin parlamentin työskentelytavoista.

Turkin parlamentin päivittäinen istunto alkaa kello 14. Ankara sijaitsee samalla aikavyöhykkeellä kuin Suomi.

Parlamentissa voidaan käydä useampikin tunti menettelytapakeskustelua, kun oppositio kommentoi parlamentin puheenjohtajan esitystä, mitä aiheita kyseisenä päivänä käsitellään.

Tällä hetkellä on myös käynnissä muslimien paastokuukausi ramadan. Uskonnollisimmat kansanedustajat saattavat paastota päiväsaikaan, minkä takia istunnot pyritään lopettamaan kello 18.30, jotta kaikki pääsevät kotiinsa illalliselle ajoissa.

– Parlamentin tehokas työaika on siis päivittäin aika lyhyt, mutta asialista vastaavasti taas aika pitkä.

Mäkeläisen mukaan kansanedustajilla on tällä hetkellä kiusaus tuoda uusia huomiota herättäviä asioita parlamentin käsittelyyn, sillä maassa pidetään parlamentti- ja presidentinvaalit 14. toukokuuta.

Äänestyksen tuloksesta odotetaan hyvin yksimielistä

Suomen Nato-ratifioinnista ei Mäkeläisen mukaan ole suurta erimielisyyttä. Presidentti Recep Tayyip Erdoğanin puolue ja sen hallituskumppanit tulevat esitystä mitä todennäköisimmin kannattamaan.

– Erdoğan on pannut oman arvovaltansa peliin ilmoittamalla, että hän kannattaa Suomen Nato-jäsenyyden ratifiointia.

Myöskään oppositiosta ei ole odotettavissa soraääniä lukuun ottamatta vasemmistolaista ja Nato-vastaista HDP-puoluetta, joka käsittelee kantaansa asiaan Ylen tietojen mukaan tänään puoliltapäivin.

Puolueen mahdollisen vastustuksen ei kuitenkaan pitäisi vaikuttaa lopputulokseen.

Uutisjuontaja Ilkka Lahti kertoo tiivistetysti, mitä tapahtuu sen jälkeen, kun Turkki on ratifioinut Suomen Nato-jäsenyyden.

Suosittelemme sinulle