Hyppää sisältöön

Zelenskyi: ”Tappio Bahmutissa voisi painostaa minut kompromisseihin”

Ukrainan presidentti varoittaa uutistoimisto AP:n haastattelussa, että Venäjän voitto Bahmutissa voisi vaikuttaa Ukrainan saamaan kansainväliseen tukeen.

Kaksi miestä kävelee ulkona takanaan suurempi joukko ihmisiä.
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi yhdessä Ukrainassa vierailevan Kansainvälisen atomienergiajärjestön johtajan Rafael Mariano Grossin kanssa 27.3.2023. Kuva: EPA-EFE
Sari Taussi

Venäjä ja Ukraina ovat käyneet kiivaita taisteluja Itä-Ukrainassa sijaitsevan Bahmutin hallinnasta jo kuukausien ajan. Tilanteen vaikeudesta kertoo muun muassa se, että Ukraina on aloittanut siviilien pakkosiirrot Bahmutin alueelta.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi korosti AP:lle antamassaan haastattelussa Bahmutin pitämisen tärkeyttä. Hän sanoo, että jos Venäjä voittaa se voi alkaa kerätä kansainvälistä tukea haluamalleen ratkaisulle Ukrainassa.

– Vladimir Putin myisi tämän voiton lännelle, omalle kansalleen, Kiinalle ja Iranille, Zelenskyi sanoi.

Presidentti arvioi, että siinä tapauksessa hänet saatettaisiin painostaa monelta taholta kompromisseihin.

Haastettelu tehtiin junassa, jossa Ukrainan presidentti kiersi eri puolilla Ukrainaa lähellä vaikeimpia rintamapaikkoja.

Venäjä sanoo etenevänsä Bahmutissa

Kumpikin sodan osapuoli on kärsinyt kaupungin hallinnasta käydyissä taisteluissa suuret tappiot.

Venäjä pitää Bahmutin valtausta keskeisenä sille, että se saisi vahvistettua asemaansa laajemmin Donbassin alueella. Venäläinen sotilasjohtaja Denis Pushilin sanoi tiistaina uutistoimisto Reutersille, että Venäjä etenee Bahmutissa ja on saamassa haltuunsa keskeisen AZOMin tehdasalueen. Tietoa ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

Bahmutissa oli ennen hyökkäyssodan alkamista 70 000 asukasta. Nyt kaupunki on käytännössä täysin tuhoutunut.

Zelenskyi kutsui Xi Jinpingin Ukrainaan

Zelenskyi myös kutsui Kiinan presidentin Xi Jinpingin Ukrainaan. Kiinaa pidetään merkittävänä vaikuttajana, sillä se tukee poliittisesti sodan toista osapuolta, Venäjää.

– Haluan keskustella hänen kanssaan. Meillä oli yhteys ennen täysimittaisen sodan alkamista, mutta yli vuoteen yhteyttä ei ole ollut, Ukrainan presidentti sanoi.

Zelenskyi torjui arvioita, joiden mukaan raskaita tappioita aiheuttava Bahmut ei ole sodan kannalta strategisesti kovin tärkeä eikä siihen siksi kannattaisi tuhlata niin paljon resursseja.

– Emme voi hävitä askelia, sillä sota on voiton paloja sisältävä piirakka. Pieniä voittoja, pieniä askelia, Zelenskyi sanoi.

Suosittelemme sinulle