Hyppää sisältöön
Osin lumen peittämä musta kivihiilikasa, jonka takana punatiilinen Hanasaaren voimala. Etualalla kävelytie ja aita, johon lapsiperhe nojaa. Kävelytien ja voimalan välissä merenlahti.

Tänään se sammuu – hyvästi Hanasaari

Tämä on tarina kivihiilivoimalasta, joka syntyi ympäristötekona mutta haudataan ilmastosyntien ikonina.

Teksti ja kuvat:Petteri Juuti

Yksi merkittävä luku Helsingin historiassa tulee tänään lauantaina päätökseensä.

Kun Hanasaaren energialaitoksen liekit sammutetaan, jäävät historiaan paitsi ikoninen voimala myös korkeat kivihiilikasat ja yli sata vuotta kestänyt energiantuotanto Helsingin kantakaupungin reunalla Sörnäisissä.

Kaupunkilaiset sitä arjessaan tuskin huomaavat, mutta hetkeen kiteytyy paljon symboliikkaa.

Sitä löytyy esimerkiksi vanhan valvomon, nykyisen taukotilan seinältä. Työmaahaalareissaan istuskeleva nuorempi polvi tekee tilaa, kun Kiwa Inspectan painelaitteiden tarkastusinsinööri Petri Järvelä kutsuu katsomaan seinälle ripustettuja kuvia.

Työmaatakkiin ja kypärään pukeutunut mies osoittaa miestä vanhassa mustavalkoisessa kuvassa huoneen seinällä.Sormi osoittaa tummapukuista miestä vanhassa valokuvassa.

– Katso, tuossa on vaarini, Järvelä osoittaa.

Järvelän äidin isä, ylikonemestari Toivo Valtonen oli Suvilahden höyryturbiinivoimalaitoksen käytön valvoja.

Energiantuotanto alkoi näillä nurkilla jo yli sata vuotta sitten, kun Suvilahden höyryturbiinivoimalaitos alkoi tehdä Helsinkiin sähköä vuonna 1909.

– Nykyään siellä pidetään bileitä, Järvelä sanoo naurahtaen.

Seinällä on toinen kuva, jossa näkyy yksi sulkeutuva ympyrä.

Isot pinot puuhalkoja voimalaitoksen pihamaalla. Taustalla mies kärrää halkoja kärryillä voimalaitokseen.
Vanhan valvomon seinälle ripustettu kuva muistuttaa, että puuta on poltettu Helsingin energialaitoksilla ennenkin. Kuva: Petteri Juuti / Yle, Helenin arkistot

Höyryturbiinilaitoksen piha on täytetty polttoaineella eli halkopinoilla.

Myöhemmin Helsingin laitokset söivät vuosikymmeniä kaikkea muuta kuin puuta. Nyt suljettavan Hanasaaren merkittävin korvaaja on Vuosaareen valmistunut laitos, joka polttaa puuta: muun muassa metsätähdehaketta, kuorta ja purua.

Työmaavaatteisiin pukeutunut mies osoittaa käsillä voimalaitoskattilan metalliseinässä olevaa ympyrän muotoista luukkua, jonka halkaisija on noin puoli metriä.Pöydällä valokuva, jossa nuorehko mies farkuissa ja valkoisessa T-paidassa nauraa kameralle. Vieressä iso metallinen voimalaitoksen osa.

Petri Järvelä kävi Hanasaaressa ensimmäisen kerran vuonna 1987. Uravalinta epäilytti, kun Järvelän piti ahtautua pienestä luukusta tarkistamaan kuuman ja ahtaan kattilan kuntoa.

Hanasaaren toimistosta löytyy kuva Järvelästä vuonna 1999.

Hanasaari oli aluksi ympäristöteko

Vaikka ajatus voi äkkiseltään kuulostaa erikoiselta, nyt suljettava Hanasaari B oli alun perin osa Helsingin kaupunki-ilman puhdistusoperaatiota.

Ennen kaukolämpöä talot lämmittivät itse itsensä, ja savut jäivät leijumaan kaupunkiin.

Ongelmat lisääntyivät, kun kaupunki kasvoi.

Vanhassa mustavalkoisessa valokuvassa talojen katolla olevista savupiipuista tupruaa sankkaa savua.
Harald Rosenbergin palkittu valokuva ”Pakkasella” 1920-luvulta. Kuva: Harald Rosenberg / Helsingin kaupunginmuseo

Petri Järvelän lapsuuden kotitalossa Kannelmäessä jätteet kipattiin roskakuiluun, jossa öljypolttimon ”ikuinen tuli” poltti ne ja lämmitti taloa.

– Kaikki hajut ja noet menivät sellaisenaan savupiipusta ulos.

Järvelä muistaa lapsuuden huonon ilman.

– Kyllä se pölyistä oli. 1950- ja 1960-luvulla ikkunalaudat olivat tummassa pölyssä.

Kaukolämmön etu oli se, että polttoaine paloi puhtaammin isoissa kattiloissa ja saasteet tuprusivat korkeista piipuista laajemmalle alueelle.

Hanasaaren A -laitos rakennettiin 1950- ja 1960-luvun taitteessa. Maailma näytti silloin kovin erilaiselta.

Mustavalkoisessa kuvassa naiset pesevät mattolaiturilla mattoja vanhanaikaisissa mekoissa. Taustalla Hanasaari A voimalaitos.
Mattolaiturin taustalla näkyy sähköä ja kaukolämpöä tuottaneen Hanasaari A -laitoksen ensimmäisenä valmistuneen kattilan piippu. Laitos purettiin vuonna 2008. Kuva: Volker von Bonin / Helsingin kaupunginmuseo

Hanasaari A sai rinnalleen nyt suljettavan B-laitoksen reilu vuosikymmen myöhemmin.

Hanasaaren B-voimalan rakennustyömaa kellertävässä arkistokuvassa.Mies ja nainen istumassa rantatöyräällä Tervasaaressa. Taustalla rakenteilla oleva Merihaka ja Hanasaaren voimalaitos.

Hanasaaren B-voimalan rakennustyöt aloitettiin 1970-luvun alussa.

Kuva: Leo Tanskanen / Helsingin kaupunginmuseo

B-voimala (oikealla) oli löytänyt paikkansa Sörnäisten siluetissa vuonna 1975.

Kuva: Eeva Rista / Helsingin kaupunginmuseo

Hanasaari B vihittiin käyttöön vuonna 1977.

Yleisradion iltauutisissa Helsingin kaupungin sähkölaitoksen johtaja Lauri Oksanen kehui uuden laitoksen olevan varsin edullinen ympäristölle.

Etenkin kun laitos tuotti sekä sähköä että lämpöä, jolloin samasta määrästä polttoainetta saatiin paljon enemmän hyötyä kuin pelkässä sähköntuotannossa.

Yleisradion TV-uutiset 5.10.1977. Haastateltavana sähkölaitoksen johtaja Lauri Oksanen. Toimittajana Veli-Matti Hautala.

Nämä ajat muistaa Sixten Granlund, joka aloitti Hanasaaressa kesäharjoittelijana vuonna 1980.

– Kyllä sitä kovasti rummutettiin, että kun poltetaan yhdessä paikassa ja pyritään mahdollisimman hyvään tulokseen, niin kyllä se varmasti puhdisti ilmaa. Vaikka en sitä nuorena poikana paljoa ajatellutkaan.

Ja tottahan se oli. Kaukolämpö oli yksi merkittävä syy siihen, että Helsingissä alkoi olla parempi hengittää.

Helsingin energian työmaahaalareihin pukeutuneet miehet istuvat työpyödällä tai seisovat sen vieressä ja poseeraavat kameralle.
Metallilaboratorion työntekijöitä kesällä 1987. Vesa Ryhänen (vas.), Jouko Vakkilainen, egyptiläinen harjoittelija Asraf Bastawros, Harry Åkerfelt ja Sixten Granlund. Kuva: Helenin arkistot

Paini kuitenkin jatkui erityisesti rikkipäästöjen kanssa. Vaikka tilanne kaupungissa oli paranemaan päin, kivihiilen poltosta syntyi edelleen rikin oksideja, jotka levisivät laajalle alueelle.

Rikki aiheutti haittaa paitsi ilmalle myös vesistöihin ja maaperään. Pelättiin happosateita.

– Teimme parhaamme ilmanpuhtauden kanssa. Käytettiin tiettyjä polttimoita ja suunnattiin niitä eri tavoin, jotta saimme mahdollisimman hyvän polttotuloksen, Granlund sanoo.

Päästöt saatiin lopulta kuriin erilaisten rikinpoistomenetelmien avulla.

Ilmastopäästöt tekivät hiililaitoksesta syntipukin

Kivihiilen polttoa varjosti myös toinen ongelma. Vuonna 1984 A-raportissa esiteltiin ennustetta ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden kasvusta.

A-raportti 23.12.1984: Viimeiset valkeat joulumme. Toimittajana Armi Kyynäräinen.

Ilmastonmuutos ei toki vielä tuolloin ollut päivänpolttava puheenaihe.

Harry Åkerfelt aloitti Hanasaaressa Sixten Granlundin alaisena vuonna 1987. Hän ei muista, että ilmastonmuutoksesta olisi ollut puhetta töissä tai muuallakaan.

– Sen muistan, että kun tuuli kovasti, hiilikasoista lähti aika paljon pölyä. Sitä laskeutui autojen ja veneiden päälle.

Vuonna 1993 verotusmuutos teki kivihiilen poltosta aiempaa kalliimpaa. Ympäristöjärjestö Greenpeacen aktivistit osoittivat mieltään kivihiilikasan päällä vuonna 1997.

Kolme miestä levittää mielenosoituslakanaa kivihiilikasan päälle.Viisi valkoisiin haalareihin pukeutunutta ihmistä on kiivennyt hiilikasan päälle, pystyttänyt pienoistuulimyllyjä ja levittänyt lakanan, jossa lukee "Tulevaisuuden maisema?"

– Muistan, kun he olivat hiilikasan päällä. Ei siitä sen pahemmin keskusteltu. Ihmeteltiin vain, miten he sinne pääsivät, muistelee Harry Åkerfelt.

Kuva: Hanna Hämäläinen / Greenpeace

– Ei se kovin pahalta tuntunut. Vähän hassulta. Se oli vähän vaaratilanne, kun kasan päällä on sortumisvaara, Sixten Granlund sanoo.

Kuva: Hanna Hämäläinen / Greenpeace

Toukokuussa 2015 Yle kertoi iltauutisissaan, että hallitus kaavailee hiilen käytön kieltämistä. Ympäristöväki oli kokoontunut Hanasaaren edustalle patistamaan Helsinkiä lopettamaan kivihiilen polton.

Yle Uutiset 31.5.2015. Toimittajana Ilona Turtola. Haastateltavana kansanedustaja ja valtuustoryhmän tuolloinen puheenjohtaja Emma Kari (vihr.).

Hanasaaresta oli kasvanut Helsingin ja koko Suomen ilmastopäästöjen symboli.

Vaikka ei Hanasaari sitä yksin ollut. Salmisaaren laitos kantakaupungin toisella puolella on ollut saman luokan saastuttaja. Mutta siellä laitos ei ole yhtä näkyvällä paikalla ja kivihiilikin on piilossa maan alla.

Konkarikolmikko ei ole saanut tuntea työmaan ilmastotaakkaa omissa nahoissaan.

– En osannut ajatella, että olisimme syntipukkeja, eikä kukaan ole koskaan tullut sellaista sanomaankaan, Åkerfelt toteaa.

Harry Åkerfelt tutkii metalliosia mittauslaitteella.Korkea kivihiilikattilan seinämä, jonka edessä työmaavaatteisiin pukeutuneet Petri Järvelä ja Harry Åkerfelt.Työmaavaatteisiin pukeutunut Harry Åkerfelt katsoo pään yläpuolella kulkevaa palkkia. Vieressä kivihiilikattilan seinä ja katossa muitakin palkkeja ja putkia.

Harry Åkerfeltin tehtävä oli tarkastaa, että voimalan kivihiilikattiloiden osat olivat määräysten mukaisia.

Kuva: Helenin arkistot

– Kun aloitin Hanasaaressa, kaikki tuntui isolta, Åkerfelt muistelee.

Jossakin laitoksen palkeista on hitsarien muistiinpanona Åkerfeltin puhelinnumero ja väärin kirjoitettu nimi. Tällä kertaa sitä ei löytynyt.

Veteraanit kyllä ymmärtävät, miksi kivihiilen aikakausi alkaa olla lopussa. Åkerfelt on vaihtanut ison diesel-auton pienemmäksi, tytär ajaa kaasuautolla.

Mutta silti kaupungin vuonna 2015 tekemä päätös laitoksen alasajosta oli osalle vaikea pala.

– Kyllä se kirpaisi. Se oli ja on toimiva laitos, Granlund sanoo.

Sixten Granlund nauraa.
Hymy oli herkässä Sixten Granlundilla, kun nykyiset eläkeläiset jättivät jäähyväisiä Hanasaaren laitokselle ennen liekin sammumista. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Petri Järvelän ajatuksissa painaa edelleen uran ensimmäinen talvi 1986–1987. Silloin Helsingissä koettiin pitkä 30 asteen pakkasjakso ja laitosten lämpö tuli todelliseen tarpeeseen.

Petri Järvelä selailee mappia arkistohyllyjen välissä.Tarkastusasiakirja, jonka päälle on kuvanmuokkauksella kopioitu teksti: "HaB -kattilalaitoksen käyttötarve voi tulla eteen nykyisessä Euroopan sotatilanteessa ja sen aiheuttamassa energiakriisissä".

Järvelä kaivaa arkistosta laitoksen viimeisen tarkastusraportin viime syksyltä. Sen mukaan kivihiilikattiloita voisi käyttää vielä 15 000 tuntia, siis yhtäjaksoisesti melkein kaksi vuotta.

Kuntoa koskevan osuuden loppu on mennyt hieman tarkastajan mandaatin ulkopuolelle. Järvelä huomauttaa, että laitokselle voisi olla tarvetta poikkeusaikana.

– Laitosten sulkemisen aikataulu on liian nopea. Joko tähän on havahduttu liian myöhään tai sitten muutos tehtiin liian nopeasti, Järvelä sanoo.

Joka tapauksessa tämän päivän jälkeen Helsingin on tultava toimeen ilman Hanasaarta. Aikataulua olisi vaikea venyttää siksikin, että Kruunusiltojen työmaa kuroo umpeen väylää, jota pitkin hiililaivat ovat saapuneet Hanasaareen.

Symbolista sekin: fossiilienergian reitin katkaisee silta, jota saavat käyttää vain julkinen liikenne, jalankulkijat ja pyöräilijät.

Huoltovarmuudesta huolestuneen Järvelän mieltä keventää se, että energiayhtiö Helen päätti lykätä Salmisaaren kivihiilivoimalan sulkemista vuodella. Näillä näkymin hiilen poltto loppuu Helsingissä lopullisesti keväällä 2025.

Silloin päättynee myös jo eläkeikään ehtineen Järvelän työura.

– Saatan hiililaitokset hautaan. Se on yksi, mikä motivoi.

Kattolappu tekee valokiilan kivihiilikattilan harmaaseen seinämään, jossa kaksi kurkistusluukkua kiinni.
Tuhatasteisena palavat liekit Hanasaaren B-laitoksen kahdessa kattilassa sammuvat tänään lopullisesti. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Millaisia muistoja ja tunteita Hanasaaren sulkeminen sinussa herättää? Voit keskustella aiheesta sunnuntaihin 2. huhtikuuta kello 23:een asti.