Hyppää sisältöön

Ilkka-Pohjalainen ilmestyy painettuna jatkossa kuutena päivänä, sunnuntaijakelu päättyy lokakuussa

Sunnuntaijakelusta luopumisella ei ole vaikutusta henkilöstön määrään. Muutoksen taustalla ovat painetun lehden merkittävästi nousseet kustannukset sekä kuluttajakäyttäytymisen muutos.

Ilkka-Pohjalainen lehti pöydällä.
Ilkka-Pohjalaisen paperiversio ei ilmesty enää sunnuntaisin lokakuusta lähtien. Kuva: Pasi Takkunen / Yle
Tuomo Mäenpää
Avaa Yle-sovelluksessa

Ilkka-Pohjalaisen ilmestyminen sunnuntaisin painettuna päättyy, tiedottaa lehteä kustantava I-Mediat Oy.

I-Mediat Oy on irtisanonut lehden sunnuntaijakelusopimukset jakeluyhtiöiden kanssa. Sunnuntailehden painaminen ja jakelu päättyvät 30. syyskuuta. Siihen saakka Ilkka-Pohjalainen ilmestyy vielä normaalisti myös sunnuntaisin.

Muutoksen jälkeen Ilkka-Pohjalainen ilmestyy paperisena ja näköislehtenä kuutena päivänä viikossa. Yhtiö kertoo, että verkossa uutisia julkaistaan jatkossakin seitsemänä päivänä viikossa.

Muutoksen taustalla ovat painetun lehden merkittävästi nousseet kustannukset sekä kuluttajakäyttäytymisen muutos. Sunnuntaijakelu valikoitui karsittavaksi pyhäpäivien merkittävästi kovemman kustannustason vuoksi.

Päätös ei ollut helppo

Päätös sunnuntailehden päättämisestä ollut millään muotoa helppo, sanoo Ilkka Oyj:n toimitusjohtaja Olli Pirhonen.

Pirhonen ei osaa sanoa, millaisia vaikutuksia sunnuntailehden häviämisellä on tilaajamääriin.

– Ymmärrämme, että tämä voi herättää tunteita tilaajissa ja jonkin verran vaikutuksia voi sielläkin toki olla. Haluamme kuitenkin palvella tilaajia sisällöllisesti jatkossakin seitsemänä päivänä aivan kuin ennenkin.

Tilaushintoihin muutos ei vaikuta.

– Hinnat pysyvät lähtökohtaisesti ennallaan, Pirhonen vahvistaa.

Ilkka-Pohjalaisen sunnuntailehti on ollut profiililtaan poikkeava muiden päivien lehtiin verrattuna.

– Onhan siellä ollut enemmän sellaista lukemistotyyppistä sisältöä. Jatkossa tarkoitus on tehdä tämä sunnuntaityyppinen sisältö lauantain lehteen, siitä rakentuu viikonlopun lukupakettimme.

Tällä viikolla aiemmin kerrottiin, että Keskipohjanmaa ja Kainuun Sanomat muuttuvat viisipäiväisiksi lehdiksi. Onko tämä myös Ilkka-Pohjalaisen suunta?

– Tietysti kaikenlaisia pohdintoja käytiin. Päätimme poistaa pelkästään sunnuntailehden, sillä sen kustannusvaikutukset olivat selvästi suuremmat kuin muissa päivissä. Muita päiviä ei tarvinnut näin lähteä poistamaan. Tulevaisuudesta ei voi tietenkään varmaksi mitään sanoa, katsotaan, miten asiat kehittyvät.

Joka päivä edelleen tehdään uutisia

Pirhosen mukaan toimituksessa tieto sunnuntailehden katoamisesta otettiin rauhallisesti vastaan.

Sunnuntaijakelusta luopumisella ei ole vaikutusta henkilöstön määrään. Muutoksen jälkeen vuotuiset kustannussäästöt paino- ja jakelukuluissa ovat noin miljoona euroa.

– Tässä on nyt syksyyn asti aikaa opetella uuteen ja sopeutua uuteen toimintaympäristöön. Sunnuntaina toimituksessa edelleen tarvitaan tekijöitä, verkkoon teemme joka päivä uutisia. Uutistoimintamme ei sunnuntaina muutoksia sinänsä koe. Haluamme edelleen olla läsnä alueellamme jokaisena päivänä.

Painetun lehden kokonaiskustannuksista paperin ja jakelun osuus on merkittävä. I-Mediat Oy:n mukaan Venäjän hyökkäyssodan ja paperin saatavuuden vuoksi painopaperi ei ole ollut koskaan niin kallista kuin se on nyt. Painopaperin hinta kaksinkertaistui viime vuoden aikana.

Tilaajien vähennyttyä jakelun yksikkökustannukset ovat selkeästi nousseet viime vuosien aikana. Lisäksi kohonneet polttoaineiden hinnat ovat nostaneet jakelujen kustannuksia.

Myös kuluttajakäyttäytyminen on digitalisoitunut nopeasti ja yhä useampi lukija haluaa kuluttaa sisältöjä myös digitaalisesti.

Lue myös:

Mediakonserni Hilla Group irtisanoo 15, Kainuun Sanomien ja Keskipohjanmaan printtilehdet muuttuvat viisipäiväisiksi

Suosittelemme sinulle