Hyppää sisältöön

Hallinto-oikeus: valtio sai ostaa Puolustusvoimien varikon vieressä olevan kiinteistön ohi lomakyläyhtiön

Valtio käytti etuosto-oikeutta kiinteistökaupassa Kemiönsaaressa viime vuonna. Yhtiö valitti päätöksestä hallinto-oikeuteen, joka kuitenkin hylkäsi valituksen.

Kyltti, jossa lukee Varsinais-Suomen käräjäoikeus ja Turun hallinto-oikeus.
Turun hallinto-oikeus päätti hylätä valituksen kiinteistökaupoissa Kemiönsaaressa. Arkistokuva. Kuva: Lucas Ekblad / Yle
Eino Kossila

Valtion etuosto-oikeuden käyttämiselle oli lainmukaiset edellytykset Kemiönsaarella sijaitsevan lomakyläkiinteistön kaupassa, linjaa Turun hallinto-oikeus.

Suomen valtio päätti käyttää etuosto-oikeuttaan Turun saaristossa sijaitsevan lomakylän kaupassa maanpuolustuksellisesta syystä vuonna 2022. Kiinteistön alun perin ostanut Meripesä Paradise -yhtiö valitti päätöksestä hallinto-oikeuteen.

Osa etuoston kohteena olevasta kiinteistöstä osa rajautuu puolustusvoimien käytössä olevaan Skinnarvikin varikkoalueeseen ja sijaitsee osin sen suoja-alueella.

Turun hallinto-oikeus katsoi, että etuosto-oikeuden käyttäminen oli perusteltua, vaikka vain osa kiinteistöstä sijaitsee etuostolaissa tarkoitetulla alueella ja suurin osa kauempana siitä.

Oikeus katsoi myös, että etuosto-oikeutta voitiin käyttää ilman konkreettista näyttöä siitä, että kiinteistöä voitaisiin käyttää maanpuolustusta vaarantavalla tavalla. Oikeuden mukaan valtio ei voinut ostaa myöskään vain osaa kiinteistöstä, joten hallinto-oikeus hylkäsi yhtiön valituksen.

Hallinto-oikeuden päätökseen voi hakea vielä muutosta korkeimmalta hallinto-oikeudelta, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan.

Suosittelemme sinulle