Hyppää sisältöön

Uusi ”laillinen pilvi” leviää Euroopassa – Suomi kielsi myynnin

Eurooppalaiset viranomaiset ovat huolestuneita päihdyttävää ainetta sisältävistä hampputuotteista, joita myydään “laillisena” vaihtoehtona kannabikselle.

Animaatio näyttää yksinkertaistetusti, miten HHC:tä sisältäviä tuotteita valmistetaan. Animaatio: Harri Vähäkangas / Yle
Mikko Leppänen

Uudentyyppiset lailliset päihdyttävät kannabistuotteet kasvattavat suosiotaan Euroopassa.

Nämä tuotteet sisältävät heksahydrokannabinolia eli HHC:tä, joka on tavallisen kannabiksen päihdyttävän ainesosan THC:n johdannainen.

Useissa EU-maissa hamppukaupat aloittivat HHC:n myynnin viime vuoden loppupuolella. Valikoimista löytyy muun muassa HHC:llä jatkettua teollisuushampun kukintoa, hasista, makeisia ja vapeja eli sähkötupakoita.

Myyjät saattavat väittää, että HHC on kannabiksen kaltaista ”laillista pilveä”.

Henkilö esittelee CBD-kukkaa.
Myyjä esittelee teollisuushampun kukintoja hamppukaupassa Pariisissa. Tällaiseen kukkaan voidaan lisätä HHC:ta, jolloin siitä tulee päihdyttävää. Kuva: Victor Joly / AOP

Viranomaiset huolestuivat

HHC-tuotteita on levinnyt reilussa puolessa vuodessa jo ainakin 20:een EU-maahan, myös Suomeen, kertoo Ylelle puhelimitse Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean ylitarkastaja Katja Pihlainen.

Hänen mukaansa EU:n huumevirasto EMCDDA ja jäsenvaltioiden kansalliset viranomaiset ovat huolestuneita uuden aineen tulosta markkinoille.

Pihlaisen mukaan HHC:stä tiedetään kovin vähän, koska sitä on tutkittu vasta niukasti. Ilmeisesti se on päihdyttävältä vaikutukseltaan samankaltainen kuin tavallisen kannabiksen THC.

– Polttaminen tai höyrystäminen voi tehdä siitä haitallisempaa. Emme tiedä, miten se poistuu elimistöstä, Pihlainen sanoo.

Lisäksi ongelmana on, että HHC-tuotteilla ei ole laadunvalvontaa. Valmistuksen yhteydessä tuotteisiin voi jäädä tai niihin voidaan lisätä kemikaaleja, jotka ovat itsessään haitallisia ihmisille.

Pihlaisen mukaan sekin on epäselvää, missä Euroopan markkinoilla myytäviä HHC-tuotteita valmistetaan.

Villitys lähtöisin Yhdysvalloista

Ensimmäisenä HHC:n syntetisoi yhdysvaltalainen kemisti Roger Adams jo 1940-luvulla.

Kyseessä ei siis ole uusi keksintö. Mutta HHC:n kaupallistaminen sen sijaan on uusi asia.

HHC:tä valmistetaan kemiallisesti esimerkiksi teollisuushampusta uutetusta ei-päihdyttävästä kannabidiolista eli CBD:stä. Siksi HHC:tä kutsutaan puolisynteettiseksi kannabinoidiksi.

Joidenkin lähteiden mukaan HHC:tä on myös löydetty hyvin pieninä määrinä kannabiskasveista.

Pihlaisen mukaan HHC-villitys on lähtöisin Yhdysvalloista. Maa hyväksyi vuonna 2018 Farm Bill -lain, joka laillisti korkeintaan 0,3 prosenttia THC:tä sisältävän teollisuushampun.

Teollisuushamppu viljelmä.
HHC:tä valmistetaan laboratoriossa laillisesta teollisuushampusta. Tämä viljelmä kuvattiin Zehlendorfin lähellä Saksassa elokuussa 2022. Kuva: Lothar Steiner / AOP

Lakimuutos mullisti Yhdysvaltojen hamppupolitiikan ja toi alalle runsaasti uusia innovaatioita. Osaa niistä voi pitää kyseenalaisina huumausainelainsäädännön näkökulmasta.

– Yhdysvallat on aktiivinen yhteiskunta kehittämään kaikkea tällä saralla, Pihlainen hymähtää.

Osa hamppuyrittäjistä kiinnostui HHC:sta, koska sitä ei ole aineena suoraan kielletty YK:n huumesopimuksissa.

HHC tuotiin markkinoille, koska jotkut yritykset pyrkivät löytämään aukkoja kannabiksen kieltolaista ja tekemään rahaa sitä kautta, arvioi Fimean Katja Pihlainen.

– Jos HHC:n haluaa kieltää huumausaineena, niin kaikkien maiden täytyy tehdä se erikseen. Tai alkaa säätelemään sitä jollain muulla tavalla, jos sitä haluaa säädellä.

Myynti kielletty Suomessa, sallittu Ruotsissa

Suomessa HHC luokiteltiin tammikuussa kuluttajamarkkinoilta kielletyksi psykoaktiiviseksi aineeksi.

Luokittelu tarkoittaa, että HHC:n valmistus, maahantuonti, myynti, luovuttaminen ja varastointi on kielletty. Tällaisten aineiden käyttöä ja hallussapitoa ei ole kielletty.

Käytännössä kyseessä oli askel kohti HHC:n määrittelemistä laittomaksi huumausaineeksi.

Pihlaisen mukaan Suomessa HHC-tuotteita on löytynyt kasvavissa määrin maahantuonnin valvonnassa. Joukossa on ollut esimerkiksi HHC:ta sisältävää hampun kukintoa, öljyjä, vapeja ja keksejä.

– Nämä tuotteet ovat laillisuuden rajamailla. Vaikka ne olisi valmistettu kuituhampusta, niin sieltä usein löytyy THC:tä. Sen jälkeen kyseessä on huumejuttu, Pihlainen varoittaa.

Pihlaisen mukaan osa muistakin EU-maista on ryhtynyt toimenpiteisiin HHC:n kieltämiseksi. Esimerkiksi Virossa se on jo luokiteltu laittomaksi huumausaineeksi.

Ruotsissa sen sijaan verkkokaupat vielä myyvät HHC-tuotteita. Pihlaisen mukaan Ruotsikin on aloittanut prosessin HHC:n kieltämiseksi.

EU:n huumeviraston mukaan HHC:n ja vastaavien puolisynteettisten kannabinoidien tulo myyntiin voi olla ensimmäinen suuri muutos yli 15 vuoteen kannabiksen ”laillisten” korvikkeiden markkinoilla.

Edellinen merkittävä käänne oli, kun synteettisiä kannabinoideja sisältävät niin sanotut spice-valmisteet tulivat markkinoille 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä.

Voit keskustella aiheesta 12.4. kello 23:een asti.

Suosittelemme