Hyppää sisältöön

Eduskuntavaalit 2023 - Rakenna oma hallitus

Katso, millaisia vaihtoehtoja Petteri Orpolla on nyt – kokeile, saatko koottua toimivan hallituksen

Asetu hallitustunnustelijan asemaan ja vertaa erilaisia hallituskokoonpanoja Ylen hallituspelillä.

Karla Kempas,
Ilkka Kemppinen,
Kasper Viita
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Hallituksen muodostaminen on eduskuntavaalien jälkeen työlästä. Näkemyserot puolueiden välillä keskeissä asiakysymyksissä ovat niin suuria, että moni puolue ilmoitti jo ennen vaaleja, ettei halua tehdä hallitusyhteistyötä joidenkin puolueiden kanssa.

Tilannetta mutkistaa myös se, että kehnon vaalituloksen jälkeen esimerkiksi keskustalla ja vihreillä on korkea kynnys lähteä hallitukseen. Keskusta ilmoitti maanantaina vaalipäivän jälkeen, että puolueen paikka on oppositiossa.

Alla voit kokeilla hallituksen muodostamista eri kokoonpanoilla. Suomen seuraavaa hallitusta lähtee tunnustelemaan todennäköisesti vaalivoiton saaneen kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo, mutta hallituspelillä voit muodostaa hallituksen myös ilman suurinta puoluetta.

Pelissä on huomioitu sellaiset puoluejohtajien julkiset lausunnot, joissa he pitävät hallitusyhteistyötä jonkin toisen puolueen kanssa mahdottomana tai ovat suoraan ilmoittaneet, etteivät lähde hallitukseen. Peli ei siis ota kantaa siihen, miten todennäköinen jokin hallituskokoonpano on.

Katso, saatko toimivan hallituksen kokoon. Jos haluat sen päälle vielä kokeilla, millaista on leikata valtion menoista, voit yrittää sitä täällä.

Juttua päivitetty 3.4. kello 12.34 keskustan ilmoituksen jälkeen. Pelin logiikkaa on täsmennetty 5.4. klo 16.11.

Voit keskustella aiheesta 4.4. klo 23 asti.

Suosittelemme sinulle