Hyppää sisältöön

Historiallinen tilanne Lappeenrannassa: neljäsluokkalaisille ei perusteta yhtään venäjän kielen ryhmää

Venäjän kielen suosion romahdus on näkynyt useissa muissakin kaupungeissa Venäjän hyökkäyssodan jälkeen.

Oppilaalla tussi kädessä oppitunnilla.
Venäjän kielen suosio on romahtanut alakouluissa. Kuvituskuva. Kuva: Mikko Savolainen / Yle
Tanja Hannus

Lappeenrantaan ei perusteta A2-kielen eli 4. luokalla alkavan vapaaehtoisen venäjän kielen ryhmiä.

Tilanne on harvinainen, sillä ainakin viimeiset yhdeksän vuotta Lappeenrannassa on voinut opiskella venäjää neljänneltä luokalta alkaen vapaaehtoisena A2-kielenä.

Yle kertoi helmikuussa, että Venäjän kielen suosio alakouluissa on romahtanut nopeasti useissa kaupungeissa. Lasku näkyi kolmasluokkalaisten kielivalinnoissa tänä keväänä, eli noin vuosi sen jälkeen kun Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan.

Lisää: Venäjän kielen opetuksen määrä romahtaa alakouluissa syksyllä

Espanjan kieli oli suosituin

Lappeenrannassa ei perusteta tänä vuonna ranskankaan ryhmiä. Venäjän ja ranskan sijaan neljännen luokan oppilaat voivat Lappeenrannassa opiskella vapaaehtoisena A2-kielenä espanjaa ja saksaa.

Espanja oli selkeästi suosituin kieli. Nyt oli ensimmäinen kerta, kun espanja tarjottiin valittavaksi kaikissa Lappeenrannan alakouluissa. Kielivalinta toteutuu viidessä koulussa, kun aiemmin sitä pystyi opiskelemaan vain kahdessa koulussa.

– Espanjan suosio näyttää vaikuttaneen muiden kielien valintaan, kertoo Lappeenrannan kaupungin opetuspäällikkö Heidi Laari.

Saksan ryhmät aloittavat seitsemässä koulussa. Ranskan ja venäjän valinneita oli lähes saman verran, mutta halukkaat olivat niin hajallaan, ettei mihinkään yksittäiseen kouluun pystytty perustamaan ryhmää.

Kieliryhmä perustetaan ainakin silloin, kun samaa kieltä on valinnut vähintään 10 oppilasta.

Lappeenrantalaisessa Lauritsalan koulussa venäjän kieli on ollut suosittua vuosien ajan. Aiemmin oli vielä epävarmaa, saadaanko ryhmiä perustettua hakijoiden vähyyden takia. 9-vuotias Aleksi Liuttu kertoi helmikuussa Ylelle, että olisi valmis venäjän tunneille.

Suosittelemme sinulle