Hyppää sisältöön

Kiinteistöpalvelualan kolmipäiväinen lakko alkaa torstaina – näin lakko näkyy arjessasi

Torstaista lauantaihin kestävä lakko koskee noin 27 000 siivoojaa ja kiinteistönhoitajaa 18 yrityksessä.

Kuvassa kiinteistöpalvelualan lakkoilijoiden banderolleja, joissa lukee muun muassa "meidän äiti siivoaa teidänkin äitien jäljet".
Kiinteistöpalvelualan lakkoilijoiden banderolleja Jyväskylän Kauppakadulla 24.3.2023. Kuva: Riina Mäentausta / Yle
Topias Peltonen,
Annika Martikainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Palvelualojen ammattiliitto PAM ja Kiinteistötyönantajat ovat hylänneet valtakunnansovittelijan antaman sovintoehdotuksen kiinteistöpalvelualan työriitaan. Tämä tarkoittaa sitä, että alalla alkaa kolmipäiväinen lakko ensi yönä.

Torstaista lauantaihin kestävä lakko koskee noin 27 000:ta siivoojaa ja kiinteistönhoitajaa 18 yrityksessä.

Lakko vaikuttaa laajasti muun muassa taloyhtiöiden ja kauppojen huolto- ja lumitöihin sekä siivoukseen. Esimerkiksi koulu- ja päiväkotiruokailuissa saatetaan joutua käyttämään kertakäyttöastioita.

Lakon ulkopuolelle on rajattu muun muassa hätätyö ja tehtävät, joissa lakko vaarantaisi yhteiskunnalle elintärkeitä toimintoja.

Lakko ei koske erikoissairaanhoidon kirurgisiin toimenpiteisiin liittyviä siivoustöitä ja ydinvoimaloiden siivousta ja kiinteistöhuoltoa. Myös elintarviketeollisuuden toimipaikat, joissa teurastetaan eläimiä, jäävät lakon ulkopuolelle.

PAM ja Kiinteistötyönantajat ovat neuvotelleet tammikuusta alkaen. Alan aiempi työehtosopimus päättyi helmikuussa.

– Pienipalkkaiset siivoojat ja kiinteistönhoitajat ansaitsevat kunnon palkankorotukset. Tämä ehdotus ei vielä ollut kokonaisuutena riittävä, PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen kommentoi tiedotteessa.

Kiinteistöpalvelualalla on nähty jo kaksi pienempää lakkoa.

Kaksi laajempaa lakkoa uhkaavat pysäyttää kiinteistöhuollon

PAM on myös antanut kaksi uutta lakkovaroitusta viikolle 15. Ellei palkoista ja työehdoista saada sovittua, ovat kaikki kiinteistöpalvelualan työt lakossa kaikissa alan yrityksissä 13.–14. huhtikuuta.

Tämän jälkeen lauantaina 15. huhtikuuta alkaa alan suurimmissa yrityksissä toistaiseksi voimassa oleva lakko. Se koskisi ISS:n, L&T:n ja SOLin työntekijöitä.

PAM on lisäksi asettanut siivous- ja kiinteistöpalvelyritys SOLin hakusaartoon eli se kehottaa jäseniään olla hakeutumatta töihin kyseiseen yritykseen. PAMin mukaan SOL on painostanut erityisesti maahanmuuttajataustaisia työntekijöitään lakonalaiseen työhön.

SOL kiistää laajamittaisen painostamisen.

Muokattu kello 11.14: Tarkennettu, että molemmat osapuolet hylkäsivät sovintoesityksen, ei pelkkä PAM.

Lisätty tieto uusista lakkovaroituksista kello 11.29 ja PAMin puheenjohtajan kommentti kello 11.36.

Suosittelemme sinulle