Hyppää sisältöön

Supersuosittu Helsinki Biennaali leviää Vallisaaresta ympäri kaupunkia – tällaista taidetta on luvassa

Kansainvälisen nykytaidetapahtuman menestys laittoi pienen saaren kantokyvyn koville toissa kesänä. Tällä kertaa festivaali näkyy myös verkossa ja kaupungin julkisissa tiloissa.

Kaksi naista hiekkarannalla. Ympärillä mäntyjä.
Turun Ruissalossa asuva taiteilija Lotta Petronella tekee biennaaliin yhteisteoksen ruokaguru Sami Tallbergin ja säveltäjä Laura Naukkarisen, eli Lau Naun kanssa. Kuva: Jussi Virkkumaa
Sanna Vilkman
Avaa Yle-sovelluksessa

Kesän 2021 hurjilla helteillä ensimmäistä kertaa järjestetty Helsinki Biennaali toi toivotusti massoittain uutta yleisöä nykytaiteelle. Tapahtuma oli lähes kaikilla mittapuilla jättimenestys, purnausta tuli lähinnä Vallisaaren lautan ja vanhojen ruutikellareiden eteen muodostuneista pitkistä jonoista.

Lohkareita holvikaarirakennuksessa.
Diana Policarpon kesällä nähtävä installaatio pohtii kolonialistista historiaa kivenkaltaisten veistosten välityksellä. Kuva: Helsinki biennaali

Painetta helpottaa tulevana kesänä se, että nyt kansainvälinen taidetapahtuma levittäytyy myös muualle pääkaupunkiin.

Vallisaaressa koettavien, täysin uusien tilausteosten lisäksi Helsinki Biennaali näkyy muun muassa HAM Helsingin taidemuseossa, keskustakirjasto Oodissa ja Itäkeskuksen Stoassa.

Taidetta on tarjolla myös virtuaalisesti, sillä tapahtumassa on mukana kuusi verkkoteosta. Ne ovat esillä osoitteessa helsinkibiennial.fi.

Lue entisen sotilassaaren historiasta lisää tästä.

Peili kallion kolossa.
Argentiinalaisen Adrián Villar Rojasin teokset ovat suuria, näyttäviä ja samalla hauraita paikkasidonnaisia kokonaisuuksia. Kuva: Adrián Villar Rojas / NEON foundation
Riukuja ristissä kotamaisesti rannalla. Sininen taivas.
Saamelaisen Matti Aikion teoksissa tarkastellaan muun muassa modernin länsimaisen yhteiskunnan ja alkuperäiskansojen eriäviä luontosuhteita. Kuva: Matti Aikio

Taide katsoo tulevaan

Tulevan kesän tapahtuma on nimeltään Uusia suuntia voi syntyä. Nimi viittaa vaihtoehtoiseen tapaan elää, ymmärtää maailmaa ja kuvitella mahdollisia tulevaisuuksia, tapahtuman tiedotteessa kerrotaan.

Mukana on 29 taiteilijaa ja kollektiivia. Biennaalin teoksista noin puolet on tapahtumaan tilattuja töitä ja paikkasidonnaisia teoksia. Monet niistä käsittelevät polttavia ajankohtaisia kysymyksiä ympäristökatastrofista poliittisiin konflikteihin.

Sonya Lindfors.
Valtarakenteita kyseenalaistava Sonya Lindfors toteuttaa biennaaliin yhteisöllisen teoksen Common moves. Sosiaaliseksi koreografiaksi kuvailtu teos tapahtuu eri aikoina eri puolilla Helsinkiä. Kuva: Tuukka Ervasti

Kaikkiin näyttelyn taiteilijoihin voi tutustua ennalta Helsinki Biennaalin sivuilla.

Kesän näyttelyn kuraattori on Joasia Krysa. Kahden vuoden välein toteutettavan kansainvälisen nykytaidetapahtuman tuotannosta ja kuratoinnista vastaa HAM Helsingin taidemuseo.

Biennaalin ja HAM Helsingin taidemuseon johtajana tänä keväänä aloittanut Arja Miller kertoo olevansa ylpeä siitä, miten vastuullisena suunnannäyttäjänä tapahtuma toimii.

– Taiteilijat ja teokset reagoivat suoraan ympäröivään maailmaan ja suuntaavat katseensa tulevaisuuteen. Haluamme rohkaista biennaalin yleisöä pohtimaan, voisivatko taide ja taiteilijat tarjota meille uusia näkökulmia maailmanlaajuisiin haasteisiin.

Suositussa Aikuiset-komediassa Helsinki Biennaali aiheutti Artulle brändäysstressiä:

Aikuiset-sarjassakin noteerattiin Helsinki Biennaali.

Helsinki Biennaali järjestetään 12.6.–17.9.2023. Tapahtumaan voi tutustua ennakolta tästä linkistä.

Katso toissakesän biennaalin teoksien parhaat palat.

Suosittelemme sinulle