Kesän 2021 hurjilla helteillä ensimmäistä kertaa järjestetty Helsinki Biennaali toi toivotusti massoittain uutta yleisöä nykytaiteelle. Tapahtuma oli lähes kaikilla mittapuilla jättimenestys, purnausta tuli lähinnä Vallisaaren lautan ja vanhojen ruutikellareiden eteen muodostuneista pitkistä jonoista.
Painetta helpottaa tulevana kesänä se, että nyt kansainvälinen taidetapahtuma levittäytyy myös muualle pääkaupunkiin.
Vallisaaressa koettavien, täysin uusien tilausteosten lisäksi Helsinki Biennaali näkyy muun muassa HAM Helsingin taidemuseossa, keskustakirjasto Oodissa ja Itäkeskuksen Stoassa.
Taidetta on tarjolla myös virtuaalisesti, sillä tapahtumassa on mukana kuusi verkkoteosta. Ne ovat esillä osoitteessa helsinkibiennial.fi.
Lue entisen sotilassaaren historiasta lisää tästä.
Taide katsoo tulevaan
Tulevan kesän tapahtuma on nimeltään Uusia suuntia voi syntyä. Nimi viittaa vaihtoehtoiseen tapaan elää, ymmärtää maailmaa ja kuvitella mahdollisia tulevaisuuksia, tapahtuman tiedotteessa kerrotaan.
Mukana on 29 taiteilijaa ja kollektiivia. Biennaalin teoksista noin puolet on tapahtumaan tilattuja töitä ja paikkasidonnaisia teoksia. Monet niistä käsittelevät polttavia ajankohtaisia kysymyksiä ympäristökatastrofista poliittisiin konflikteihin.
Kaikkiin näyttelyn taiteilijoihin voi tutustua ennalta Helsinki Biennaalin sivuilla.
Kesän näyttelyn kuraattori on Joasia Krysa. Kahden vuoden välein toteutettavan kansainvälisen nykytaidetapahtuman tuotannosta ja kuratoinnista vastaa HAM Helsingin taidemuseo.
Biennaalin ja HAM Helsingin taidemuseon johtajana tänä keväänä aloittanut Arja Miller kertoo olevansa ylpeä siitä, miten vastuullisena suunnannäyttäjänä tapahtuma toimii.
– Taiteilijat ja teokset reagoivat suoraan ympäröivään maailmaan ja suuntaavat katseensa tulevaisuuteen. Haluamme rohkaista biennaalin yleisöä pohtimaan, voisivatko taide ja taiteilijat tarjota meille uusia näkökulmia maailmanlaajuisiin haasteisiin.
Suositussa Aikuiset-komediassa Helsinki Biennaali aiheutti Artulle brändäysstressiä:
Helsinki Biennaali järjestetään 12.6.–17.9.2023. Tapahtumaan voi tutustua ennakolta tästä linkistä.
Katso toissakesän biennaalin teoksien parhaat palat.