Hyppää sisältöön

Lapsi jäi yksin päiväkodin pihalle Espoossa, poliisi aloitti esitutkinnan

Espoon kaupungin varhaiskasvatuksen mukaan kyse oli työntekijän väärinkäsityksestä. Perheellä ja Espoon kaupungilla on eri näkemys siitä, kuinka kauan lapsi on ollut pihalla yksin ilman valvontaa.

Reppuja naulakossa.
Esitutkinnassa rikosnimikkeet ovat heitteillepano ja virkavelvollisuuden rikkominen. Kuvan päiväkotireput eivät liity tapaukseen. Kuva: Jenna Lehtonen
STT,
Katri Tihilä
Avaa Yle-sovelluksessa

Poliisi on aloittanut esitutkinnan tilanteesta, jossa lapsi jäi yksin Espoon Friisilän päiväkodin pihalle viime viikon torstaina, Länsi-Uudenmaan poliisi tiedottaa.

Alustavien tietojen mukaan lapsi on jäänyt päivän päätteeksi päiväkodin pihalle yksin ilman päiväkodin työntekijöiden valvontaa. Muut lapset olivat jo lähteneet kotiin.

Lapsen huoltaja löysi lapsen yksin pihasta.

Poliisin esitutkinta tapauksessa on vielä alussa, ja osapuolten kuuleminen on kesken.

− Tämän vuoksi poliisi ei vielä tässä vaiheessa voi kertoa tapahtumien kulusta yksityiskohtaisemmin, kertoi tutkintaa johtava rikoskomisario Tero Tonteri poliisin tiedotteessa.

Rikosnimikkeet tutkinnassa ovat heitteillepano ja virkavelvollisuuden rikkominen.

Tapausta on selvitetty päiväkodissa valvontakameroiden avulla

Espoon varhaiskasvatuksen aluepäällikkö Tarja Ojasen mukaan kyseessä oli inhimillinen virhe ja työntekijän väärinymmärrys.

Pihalla oli ollut puoli viiden aikaan kolme lasta, ja yhteensä päiväkodissa oli ollut kolme työntekijää. Työntekijät sopivat keskenään, että kaksi työntekijöistä siirtyy työskentelemään sisälle, ja yksi työntekijöistä jää pihalle lasten kanssa.

Ulos jääneelle työntekijälle oli jäänyt keskustelussa toisen työntekijän kanssa virheellinen käsitys, että noudettavia lapsia on kaksi, vaikka heitä olikin kolme. Kolmas lapsi leikki yksin kohdassa, johon päiväkodin työntekijä ei nähnyt.

– Oli huono sattuma, että lapsi oli leikkitelineen takana, josta häntä ei voitu havaita, kertoo Ojanen.

Pihalla ollut työntekijä siirtyi sisälle, kun kaksi lasta oli noudettu.

Ojanen kertoo, että valvontakameroiden perusteella kolmevuotias lapsi ehti olla päiväkodin aidatulla pihalla yksin noin kaksi minuuttia ennen vanhempien tuloa. Hänen mukaansa lapsi jäi pihalle valvomatta kello 16.59 ja vanhemmat saapuivat klo 17.01.

Ojasen antamat tiedot ovat ristiriidassa lapsen äidin kertoman kanssa. Äiti kertoo tänään Helsingin Sanomille saapuneensa miehensä kanssa päiväkodin pihaan jo kello 16.45, ja lapsi oli jo tässä vaiheessa yksin pihalla.

Helsingin Sanomat uutisoi myös eilen, että äidin mukaan päiväkodin sisällä oli tyhjää. Äidin kertomuksen mukaan vanhemmat eivät saaneet henkilökuntaan yhteyttä soittamalla ovikelloa tai puhelimitse. Lopulta äiti oli soittanut hätänumeroon ja tehnyt rikosilmoituksen.

Ojanen tyrmää väitteen, että päiväkodin sisällä ei olisi ollut henkilökuntaa ja ettei ovikelloa olisi kuultu. Yksi sisällä olleista työntekijöistä oli avannut oven toiselle vanhemmista kuultuaan ovikellon, ja yrittäneensä kysyä vanhemmalta, että mikä on hätänä. Ojasen mukaan työntekijä oli pyrkinyt keskustelemaan tilanteessa vanhempien kanssa.

Työntekijät ovat järkyttyneitä tapahtuneesta ja ohjeet käydään läpi

Aluepäällikkö Tarja Ojanen kertoo, että tapahtumaa on käyty läpi päiväkodin henkilökunnan kesken. Hänen mukaansa ulkovalvonnan ohjeet käydään läpi ja varmistetaan, että samanlaista virhettä ei tapahdu vastaisuudessa.

– Tämä on tosi pahoiteltavaa, ja näin ei saisi käydä, toteaa Ojanen.

Ojanen kertoo, että Espoossa päiväkodit ovat tarvittaessa auki kello 18 asti, mutta päiväkoti suljetaan, mikäli lapsia ei ole ja perheet eivät ole varanneet erikseen hoitoaikoja.

– Toki meillä ollaan siihen asti, kun perheet tulevat hakemaan, kertoo Ojanen.

Juttua täydennetty 29.3.2023 klo 13.57 Espoon varhaiskasvatuksen aluepäällikkö Tarja Ojasen kommenteilla
Juttua täydennetty 29.3.2023 klo 15.34 lisäämällä tieto, että Espoon kaupungin varhaiskasvatuksen aluepäällikkö Tarja Ojasen tiedot eroavat äidin kertomuksesta Helsingin Sanomien haastattelussa. Lisäksi on täydennetty, että kyseessä on Friisilän päiväkoti.

Suosittelemme sinulle