Hyppää sisältöön

Turkin uutistoimisto Anadolu: Suomen Nato-jäsenyys käsitellään parlamentissa torstaina – sama päivä on kerrottu myös presidentti Niinistölle

Niinistö pitää kuitenki päivämäärillä spekulointeja toissijaisina ja muistuttaa, että Turkin presidentin täytyy vielä vahvistaa tuleva parlamentin päätös.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan pitää puhetta AKP:n kokoussalissa parlamenttitalossa Ankarassa.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan piti puhetta parlamenttitalossa puolueensa AKP:n kokoussalissa keskiviikkona 29. maaliskuuta. Kuva: Mika Mäkeläinen
Topias Peltonen,
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen Nato-ratifiointia ei erittäin todennäköisesti käsitellä tänään Turkin parlamentissa. Yle on saanut vahvistuksen tiedolle, että Suomi ja Nato eivät ole tänään asialistalla. Presidentin kanslian mukaan ei ole tietoa, että äänestys olisi käsittelyssä. Asiasta kertoi aiemmin Helsingin Sanomat.

Myöhemmin keskiviikkona Turkin uutistoimisto Anadolu kertoi, että parlamentti käsittelee Suomen Nato-jäsenyyden ratifioinnin torstaina. Asiasta kertoi Anadolun mukaan presidentti Recep Tayyip Erdoğanin AKP-puolueen parlamenttiryhmän varapuheenjohtaja Yılmaz Tunç. Turkin on odotettu käsittelevän hakemusta tällä viikolla.

Presidentti Sauli Niinistö sanoo veikkaavansa, että Turkin parlamentti ratifioi Suomen Nato-jäsenyyden torstaina. Hän sanoi, että näin hänelle on alun perin kerrottu. Niinistö kommentoi asiaa vaalikauden päättäjäisissä järjestyssä tiedotustilaisuudessa eduskunnassa keskiviikkona.

Niinistö sanoi kuitenkin pitävänsä päivämäärillä spekulointeja toissijaisina. Hän huomauttaa, että Turkissa presidentin pitää vielä vahvistaa parlamentin päätös samalla tavalla kuin Suomessa. Niinistö ei ottanut kantaa kysymykseen siitä, milloin Suomi lopullisesti on Naton jäsen.

– Jälleen kerran, ei tehdä joka päivä uutista, että ehkä huomenna tai ylihuomenna. Ihan sopivassa ajankohdassa, pikapuoliin, Niinistö sanoi.

Ankarassa paikan päällä olevan Ylen ulkomaantoimittajan Mika Mäkeläisen mukaan aikataulun epävarmuus johtuu Turkin parlamentin työskentelytavoista. Parlamentissa voidaan käydä useampikin tunti menettelytapakeskustelua, mitä minäkin päivänä käsitellään.

Tällä hetkellä on myös käynnissä muslimien paastokuukausi ramadan. Uskonnollisimmat kansanedustajat saattavat paastota päiväsaikaan, minkä takia istunnot pyritään lopettamaan kello 18.30, jotta kaikki pääsevät kotiinsa illalliselle ajoissa.

Mäkeläisen mukaan kansanedustajilla on tällä hetkellä myös kiusaus tuoda uusia huomiota herättäviä asioita parlamentin käsittelyyn, sillä maassa pidetään parlamentti- ja presidentinvaalit 14. toukokuuta.

Uutisjuontaja Ilkka Lahti kertoo tiivistetysti, mitä tapahtuu sen jälkeen, kun Turkki on ratifioinut Suomen Nato-jäsenyyden.

Juttua päivitetty klo 18.45 lisäämällä presidentti Sauli Niinistön kommentit.

Suosittelemme sinulle