Hyppää sisältöön

Venäläiset pelkäävät nyt Youtuben sulkemista – tutkijan mukaan Kreml saattaa olla pattitilanteessa

Televisio on edelleen tehokkain tapa saavuttaa yleisöjä Venäjällä. Television lisäksi Kreml kuitenkin tarvitsee länsimaisia somepalveluja monista syistä, eikä niiden viihdearvo ole vähäisin.

Youtuben logo älypuhelimessa. Takana näkyy Venäjän lippu.
Venäjän kontekstissa on vaikea arvioida, kuinka paljon ilmassa on pelottelua tai kuinka paljon vaikutusta Youtube-kiellolla mahdollisesti olisi. Kuvituskuva. Kuva: Jakub Porzycki / All Over Press
Elsa Osipova

Sosiaalisen median yhtiö Vkontakte on viime aikoina kiihdyttänyt CDN-palvelinverkon laajentamista nopeuttaakseen videosisällön lataamista palvelussaan.

Venäjänkielisen Forbesin mukaan näyttää siltä, että venäläinen somealusta valmistautuu käyttäjäliikenteen merkittävään kasvuun. Lehti väläyttää, että tämä saattaa viestiä Youtuben sulkemisesta Venäjällä.

Yhteiskunnallisen vaikuttamisen erityisasiantuntija ja väitöskirjatutkija Nuppu-Maija Pelevina Helsingin yliopistosta suhtautuu ennusteeseen varovaisesti.

Pelevinan mukaan Venäjä haluaa todennäköisesti yhä käyttää länsimaissa suosittuja alustoja ulkoiseen vaikuttamiseen, mutta kotiyleisön käyttöä halutaan suitsia.

– Puhe Youtuben mahdollisesta kieltämisestä kuitenkin kertoo siitä, että alustan suosio ja kansalaisten mahdollisuus saada vaihtoehtoista tietoa selvästi ärsyttää Venäjän valtaapitäviä.

Venäjän kontekstissa on vaikea arvioida, kuinka paljon ilmassa on pelottelua tai kuinka paljon vaikutusta Youtube-kiellolla mahdollisesti olisi.

Työ venäläisbloggaajien houkuttelemiseksi käy kuumana

Sosiaalisen median jätti Vkontakte ilmoitti CDN-palvelinverkon laajentamisesta jo vuonna 2021.

Sen jälkeen Vkontakte on Forbesin mukaan jatkuvasti lisännyt kaistanleveyttään.

Forbesin mukaan Vkontakte on luvannut venäläisille teleoperaattoreille houkutella Venäjän johtavia bloggaajia pois Youtubesta omalle alustalleen.

– Vaikuttaa siltä, että Vkontakten on määrä korvata ulkomaiset videopalvelualustat, joista Youtube on ilmiselvästi suosituin, Forbesin lähde kertoi.

Venäläisistä somealustoista Vkontakte on lähimpänä Kremlin vaikutuspiiriä, toteaa Pelevina.

Alusta muistuttaa kuitenkin enemmän Facebookia tai viestipalvelu Telegramia kuin Youtubea.

Venäläiset sisällöntuottajat ovat jo pitkään suosineet ulkomaisia Tiktokia, Instagramia ja Youtubea maailmanlaajuisten yleisöjen haalimiseksi. Menestyneet venäläisbloggaajat siis tuskin luopuisivat Youtubesta ja siirtyisivät venäläiseen someen vain aloittaakseen työnsä puhtaalta pöydältä, asiantuntija pohtii.

Yksi seikka voi kuitenkin muuttaa tilannetta.

– Useita epäpoliittisia Instagram-julkkiksia on viime aikoina syytetty rahanpesusta ja verojen kierrosta, mikä saattaa kertoa siitä, että käyttäjiä ja suosittuja vaikuttajia yritetään nyt hieman aiempaa aktiivisemmin pelotella siirtymään kotimaiselle alustalle, Pelevina toteaa.

Sota kirvoitti keskustelun Youtube-kiellosta

Spekulaatiot siitä, että Venäjä olisi sulkemassa Youtuben alkoiva jo helmikuussa 2022, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa.

Palkkasoturiyhtiö Wagnerin johtaja Jevgeni Prigožin kertoi Vkontaktessa toimivan lehdistöpalvelunsa kautta tammikuussa 2023, että Youtube kielletään Venäjällä pian ja tubettajat rangaistaan.

Vahvistettua tietoa siitä, että Venäjä olisi sulkemassa Youtubea, ei ole. Lisäksi Prigožin on viime aikoina ajautunut erimielisyyksiin Kremlin kanssa.

Sotavuonna 2022 Vkontakten liikenne yli kaksinkertaistui ja käyttäjien määrä kasvoi lähes 20 prosenttia.

Kasvu tapahtui samaan aikaan, kun Venäjä kielsi amerikkalaiset Facebook- ja Instagram-palvelut.

– Vaikka Venäjä harkitsisikin Youtuben kieltämistä, se menettää jo nyt yleisöjään lyhyen videoformaatin alustoille, kuten Tiktokille, Pelevina muistuttaa.

Keskustelua kiinalaisomisteisen Tiktokin sulkemisesta Venäjällä ei ole käyty. Päinvastoin Venäjä on sodan aikana pyrkinyt lisäämään poliittista ja taloudellista yhteistyötä Kiinan kanssa.

Videolla professori Lauri Paltemaa Turun yliopistosta kertoo millainen on Venäjän ja Kiinan suhde.

Youtube kuin kivi Venäjän hallituksen kengässä

Amerikkalaisomisteinen Youtube on toistuvasti estänyt sivustollaan venäläisten medioiden ja hallituksen kanavia, mikä on lisännyt venäläisviranomaisten halukkuutta puuttua alustan toimintaan.

Esimerkiksi venäläiselle RT:lle, joka on kielletty lähes kaikissa länsimaissa, Youtube on ollut tärkeä viestintäkanava propagandavideoiden levittämiseen maailmalla.

RT:n päätoimittaja Margarita Simonjan tukee Youtube-kieltoa Venäjällä.

Vladimir Putin kävelee Venäjän valtion kansainvälisen RT-uutiskanavan päätoimittajan kanssa.
Kuvassa Vladimir Putin (vas.), Dmitry Kiselev ja Margarita Simonjan kuvattuna vuonna 2016 Rossija Segodnja -toimituksen tiloissa. Kuva: Mikhail Klimentyev / EPA

Oppositiolehti Meduzan tietojen mukaan Kremlin kanta Youtuben suhteen on jakautunut.

Esimerkiksi turvallisuus- ja tiedustelupalvelun apulaispäällikkö Aleksei Gromov ja monet korkea-arvoiset FSB-upseerit kannattava Youtuben täyskieltoa.

Presidentinhallinnon varajohtaja Sergei Kirijenko ja valtaapitävä Yhtenäinen Venäjä -puolue taas vastustavat aloitetta.

Viihde saattaa pelastaa Youtuben

Sekä Venäjän poliittiselle eliitille että Venäjän oppositiolle ja kansalaisyhteiskunnalle erilaiset somealustat ovat olleet perinteisesti tärkeitä kanavia saada äänensä kuuluviin, Pelevina toteaa.

Youtuben merkityksestä Venäjällä kertoo esimerkiksi se, kuinka raskaita tuomioita venäläiset bloggaajat ovat saaneet sodanvastaisista kannanotoistaan Youtubessa.

Tuomioistuin on langettanut 8,5 vuoden vankeustuomion oppositiopoliitikko Ilja Jašinille valheellisen tiedon levittämisestä. Jašin oli käsitellyt huhtikuisessa Youtube-ohjelmassaan veritekoja Ukrainan Butšassa.

Yhteiskunnallisen vaikuttamisen erityisasiantuntija Pelevina kuitenkin muistuttaa, että Youtube on Venäjällä ennen kaikkea valtava viihdekanava.

Poliittisen sisällön lisäksi venäläiset tuottavat ja kuluttavat Youtubessa paljon viihdettä, lastenohjelmia ja opetusvideoita.

Youtuben kieltäminen Venäjällä voisikin Pelevinan mukaan herättää tyytymättömyyttä kansalaissa.

Venäläiset ovat tottuneet siihen, että 1990-luvulta lähtien he ovat voineet käyttää länsimaisia teknologioita ja kuluttaa länsimaisia mediasisältöjä vapaasti.

On myös epäselvää, kuinka Youtube-kieltoa valvottaisiin tai miten se toteutettaisiin Venäjällä.

Instagram-kiellon yhteydessä kävi ilmi, että somen rajoittaminen jälkikäteen on vaikeaa.

Kun Venäjä kielsi Instagramin viime vuonna, kansalaiset eivät siirtyneet sankoin joukoin venäläisille somealustoille, vaan opettelivat VPN:n käytön Instagram-kiellon kiertämiseksi.

Suosittelemme sinulle