Hyppää sisältöön

Suuri öljypalo levitti myrkyllistä savua Vaasassa – rakennuksen keskiosa tuhoutunut korjauskelvottomaksi, syttymissyy yhä epäselvä

Palosta levisi keskiviikkona myrkyllistä savua kohti Vaasan Melaniemen asuinaluetta. Pelastuslaitos sai palon sammumaan torstaina aamupäivästä.

ABB:n sähköinsinööri Kees Visser epäili aluksi harjoitusta, kun palohälytys annettiin. Hän kuvailee liekkejä jääkaapinkokoisiksi.
Juuso Kääriäinen,
Sari Möller,
Jaana Hevonoja
Avaa Yle-sovelluksessa

Vaasan Strömberg Parkin teollisuusalueella syttyi suuri tulipalo. Palo syttyi keskiviikkona kello 13:n jälkeen ABB:n FF-rakennuksessa, joka on nykyään Hitachi Energyn käytössä.

Pohjanmaan pelastuslaitokselta kerrottiin torstaina aamupäivästä, että palo saatiin sammumaan.

Palosta levisi tuulen mukana myrkyllistä savua kohti Melaniemen asuinaluetta. Pelastuslaitos kehotti kello kolmen aikoihin iltapäivällä ihmisiä suojautumaan sisälle, sulkemaan ovet, ikkunat ja ilmastoinnin ja seuraamaan lisäohjeita televisiosta tai radiosta. Kello 18 viranomaiset tiedottivat vaaran olevan ohi.

Rakennuksessa ollutta öljyä on palanut runsaasti. Tarkkaa määrää ei tiedetä, kertoi päivystävä palopäällikkö Jarmo Peltonen alkuillasta. Rakennuksessa on myös kerosiinia, mutta palo on saatu rajattua ja yksiköt turvaavat kerosiinivarastoa.

Kello 22:n aikaan pelastuspäällikkö Dan Gref Pohjanmaan pelastuslaitokselta kertoi Ylelle, että palo on rajattu, mutta paikalla on edelleen 12 pelastusyksikköä. Hänen mukaansa lopullinen sammutustaktiikka oli yhä pohdinnan alla.

Varsinainen sammutus alkaa Grefin mukaan siinä vaiheessa, kun pelastusyksiköt pääsevät tarkemmin tutkimaan palanutta rakennusta ja lopullinen sammutustaktiikka on päätetty.

Gref kertoi illalla, että koko rakennus ei tuhoudu, mutta sen keskiosa on vaurioitunut korjauskelvottomaksi. Muiden osien tarkempia vahinkoja voidaan arvioida sitten, kun nähdään miten kuumuus on vaikuttanut niihin.

Gref kertoi, että palon syttymissyytä päästään arvioimaan yhdessä poliisin kanssa aikaisintaan torstaina.

Hitachi Finlandin viestintäjohtaja Jaana Nikkari ei pysty vielä arvioimaan tulipalon vaikutusta tuotantoon. Vaasassa tässä liiketoiminnassa työskentelee noin 200 henkilöä.

Pohjanmaan pelastuslaitoksen päivystävä palopäällikkö Jarmo Peltonen kertoo palosammutuksen tilanteesta puoli viiden aikaan iltapäivällä.
Kartta Vaasasta ja Strömbergin puistotien alue, missä ABB:n rakennuksessa tulipalo.
Palopaikan sijainti kartalla. Teollisuusalue sijaitsee Strömbergin puistotiellä. Kuva: Rea Lemström / Yle

Sähköinsinööri Kees Visser ABB:n kotimaan myynnistä oli asiakaskäynnillä rakennuksessa palon syttymisen aikaan. Hän kertoo nähneensä valokuvan palon aiheuttajasta.

– Öljyletku puhkesi koestuskentällä ja syttyi palamaan. Paikallinen sammutus ei onnistunut, kun öljyn tuloa ei saatu loppumaan.

Öljyä on Visserin mukaan varastoituna kymmeniätuhansia litroja.

– Kun yksi muuntaja on talon kokoinen ja se täytetään öljyllä, sitä riittää.

Palavassa rakennuksessa työskentelee noin 200 henkilöä. Hitachi Energyltä kerrotaan, että kaikki rakennuksessa olleet ihmiset on saatu ulos, eikä henkilövahinkoja tämänhetkisen tiedon mukaan ole sattunut.

Tulipalo Strömberg Park
Sammutustöissä on lähes parikymmentä yksikköä. Kuva: Kim Blåfield / Yle

Pelastuslaitokselta on paikalla 14 yksikköä ja yhteensä noin 40 henkilöä. Sammutustöihin on osallistunut myös Finavian vesitykillä varustettu auto.

Palosta levisi alusta asti sankka savu, joka näkyi kilometrien päähän.

Yle seurasi tulipaloa keskiviikkona suorissa verkkolähetyksissä. Ensimmäisen lähetyksen tallenteen voit katsoa tästä linkistä, toisen tästä.

Sankka savu nousee metsän takaa.
Paikalta nouseva savupilvi näkyy kilometrien päähän. Kuva: Antti Haavisto / Yle

Juttua korjattu 30.3. kello 9.20: Pelastuslaitoksen mukaan lentosammutusta ei harkittu missään vaiheessa.

Suosittelemme sinulle