Hyppää sisältöön

Tamperelaisen sateenkaaribaarin asiakkaita solvattiin ja heiteltiin kananmunilla – omistaja: ”Tämä meininki tuntuu ihan ysäriltä”

Sateenkaariravintola Mixei on ryhtynyt toimenpiteisiin viikonloppuisten tapahtumien seurauksena. Viikonlopuiksi baariin palkataan ylimääräinen järjestyksenvalvoja päivystämään ravintolan edustalla.

Tamperelaisen sateenkaariravintolan Mixein asiakkaita on häiriköity kahtena peräkkäisenä viikonloppuna esimerkiksi heittelemällä asiakkaita kananmunilla. Ravintola reagoi asiaan heti. Video: Valtteri Kujansuu / Yle, Sanni Isomäki / Yle.
Pasi Punkari,
Valtteri Kujansuu

Tamperelaisen sateenkaariravintolan Mixein asiakkaita on häiriköity kahtena peräkkäisenä viikonloppuna.

Ensimmäinen tapaus sattui pari viikkoa sitten lauantai-iltana, kun ohi ajavasta autosta heitettiin kananmunia pitkin ravintolan edustaa.

Toinen tapaus sattui viime lauantaina. Tuolloin kananmunia oli heitelty autosta kohti ravintolan edustalla olleita asiakkaita. Osa heitetyistä kananmunista oli osunut ulkona tupakalla olleisiin asiakkaisiin.

– Ravintolan ohi oli mennyt kolmen auton letka, mistä ensimmäisestä oli heitelty kananmunia. Kahdesta jälkimmäisestä autosta oli huudeltu ja solvattu meidän asiakkaita tosi ikävästi, kertoo Mixein toimitusjohtaja Väinö Kähkönen.

Väinö Kähkönen nojaa baaritiskiin ja katsoo kohti kameraa. Tiskin vasemmalla puolella katonrajassa on sateenkaarilippu.
Mixein toimitusjohtaja Väinö Kähkönen ei muista kuuden vuoden ajalta yhtään vastaavaa tapausta. Kuva: Valtteri Kujansuu / Yle

Kähkönen sanoo, että huutelut olivat ”hyvin klassista materiaalia” ja kohdistuivat ihmisten oletettuun seksuaalisuuteen.

– Ulkona olleet asiakkaat olivat ihmeissään ja hieman järkyttyneinä kertoneet asiasta ravintolan järjestyksenvalvojille ja vuoropäällikölle.

Kähkönen sanoo, että hän on ollut ravintolan toiminnassa mukana jo kuusi vuotta. Tämä oli ensimmäinen kerta kun näin tapahtui.

– Tähän mennessä on ollut ihan satunnaisia ohihuutelijoita tuossa kadulla. Se on ollut valitettavasti jonkinlaista normaalia.

Lisää: Suomen vanhin gay-baari on toiminut samalla nimellä ja konseptilla 32 vuotta

Poliisille on ilmoitettu tapauksesta

Kähkönen kertoo, että he ovat lähettäneet poliisille asian tiedoksi sähköpostilla. Hän ei kuitenkaan tässä vaiheessa edes odota, että poliisi pystyisi asialle mitään tekemään. Konkretia, esimerkiksi autojen rekisterinumerot, puuttuvat.

Rikoskomisario Arto Partanen Sisä-Suomen poliisista Tampereelta vahvistaa, että viikonlopun tapahtumista ei hänen tietojensa mukaan ole tehty rikosilmoituksia.

Partasella ei myöskään ole tiedossa, että kananmunien heittelyä esiintyisi mitenkään yleisesti Tampereen keskustan alueella. Pikemminkin harvakseltaan.

– Yleensä kananmunien heitteleminen kohdistuu kiinteistöihin eikä niinkään kohti ihmisiä, Partanen sanoo.

Viikonlopulle ylimääräinen järjestyksenvalvoja, tupakkapaikan siirto mietinnässä

Pitkään toiminut Mixei on ainoa sateenkaaribaari Pirkanmaan ja Keski-Suomen alueella. Ravintola ryhtyi toimenpiteisiin kahden viikonlopun tapahtumien jälkeen.

Mixei aikoo palkata tulevalle viikonlopulle ylimääräisen järjestyksenvalvojan päivystämään ravintolan edustalla perjantaina ja lauantaina.

– Tämä tehdään asiakkaiden turvallisuudentunteen lisäämiseksi. Mutta myös sen vuoksi, että jos jotakin tapahtuu, niin toivottavasti saamme jotakin konkreettista, jotta voisimme viedä asiaa eteenpäin poliisin suuntaan, Väinö Kähkönen sanoo.

Kadulta otetussa kuvassa näkyy ravintolan sisäänpääsy ja värikäs kyltti, jossa lukee Mixei.
Sateenkaaribaari harkitsee asiakkaiden tupakointipaikan siirtämistä edustalta takapihalle. Kuva: Valtteri Kujansuu / Yle

Mixei harkitsee myös asiakkaiden tupakkapaikan siirtämistä ravintolan edestä Itsenäisyydenkadulta takapihalle. Tämä tosin vaatii vielä keskustelua taloyhtiön kanssa, hyväksyykö se siirron.

Muutos toisi ravintolalle myös lisäkustannuksia, koska silloin myös takapihalle jouduttaisiin palkkaamaan ylimääräinen järjestyksenvalvoja vahtimaan sisääntuloa.

– Haluamme varmistaa, että me olemme sellainen paikka sateenkaari-ihmisille sekä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöille, että täällä olisi ihmisten hyvä olla ja he uskaltavat tänne tulla, Väinö Kähkönen sanoo.

Hän pitää tapahtumia kaiken kaikkiaan hyvin surullisena asiana.

– Tämä meininki tuntuu ihan ysäriltä, että heitellään kananmunilla. Toivon, että tämä jää tähän ja se olisi sillä kuopattu koko asia, Kähkönen sanoo.

Ravintola kertoi asiasta myös sosiaalisessa mediassa. Sieltä tullut reaktio oli Kähkösen mukaan positiivinen ja iso.

Helsingissä toimivat sateenkaaribaarit eivät ole kohdanneet häirintää

Helsingissä toimii useampia sateenkaaribaareja ja kahviloita. Yle tiedusteli niistä kahdelta, ovatko ne kokeneet vastaavanlaista häirintää.

Ravintolapäällikkö Mikko Ikonen Hercules & Mann's Streetilta kertoo, että hänen korviinsa ei ole kantautunut minkäälaista häiriköintiä.

– Helsinki on muuttunut vuosien saatossa vieläkin avoimemmaksi ja suvaitsevammaksi ja kaikki saavat olla juuri sellaisia kun ovat, Ikonen sanoo sähköpostivastauksessaan.

Hercules muutti reilu vuosi sitten Citycenterin ”Makkarataloon” ja jakaa nyt saman sisäänkäynnin sekä vierekkäiset narikan jonot nuorisoravintola Baarikärpäsen kanssa. Mikko Ikosen mukaan heidän asiakkaansa ovat saaneet olla rauhassa ilman minkäänlaista huutelua.

Karhupuiston kahvila on toiminut kahvilana Helsingin Kalliossa 21 vuotta sateenkaariaatteen alla. Kahvilan omistajat Mikko Autio sekä Mohanad Salim Mohammed kertovat Ylelle, ettei asiakkaisiin kohdistuvaa häirintää ole tiettävästi koskaan ollut.

– Henkilökunta on joskus kokenut ennakkoluuloja. Ennakkoluulot näkyvät myös siinä, ettei tulla asioimaan, jos henkilökunta ei näytä kantasuomalaiselta, omistajat kommentoivat sähköpostiviestissään.

Autio ja Mohammed kertovat suhtautuvansa häiriköintiin vakavasti.

– Kahvila on syrjintävapaa alue, joten kaikki sopivat samaan tilaan, ilman ahdistusta.

Suosittelemme sinulle