Hyppää sisältöön

Erdoğan Ylelle: Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifiointi mahdotonta ennen ”odotusten" täyttämistä

Turkin presidentti vastasi Ylen toimittajan Mika Mäkeläisen kysymykseen Ankarassa.

Paula Tapiola,
Ilmari Reunamäki

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin mukaan Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifiointi on mahdotonta ennen Turkin odotusten täyttymistä.

Erdoğan kommentoi asiaa Ylen toimittaja Mika Mäkeläiselle Turkin parlamentissa Ankarassa tänään keskiviikkona.

– Meillä on tiettyjä odotuksia heiltä. Heidän täytyy ensiksi täyttää meidän odotuksemme. Ennen tätä ratifiointi on mahdotonta, Erdoğan sanoi.

Ruotsi on kiirehtinyt terrorismilainsäädäntönsä tiukentamista täyttääkseen Turkin vaatimukset Nato-jäsenyyden ratifioinnille. Uudessa lainsäädännössä terrorismijärjestöön kuuluminen kriminalisoidaan.

Turkin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, Erdoğanin puoluetta edustava Akif Kılıç kommentoi Ruotsin Nato-prosessia Mäkeläiselle tiistai-iltana.

– Meille on tärkeää nähdä, että Ruotsin viranomaiset panevat nämä lakiuudistukset toimeen. Mitä tarkoitan sillä? Ruotsissa toimivat terroristijärjestöt on pysäytettävä. Niiden ei pitäisi saada juosta ympäriinsä tekemässä mitä haluavat, Kılıç sanoi.

Oppositio: Ruotsin ongelmat ratkeavat

Oppositioon kuuluvan İyi-puolueen kansanedustaja Ahmet Erozan sanoi Mäkeläiselle tiistai-iltana, että Ruotsin Nato-jäsenyyden niputtaminen terrorismin uhkaan on Erdoğanilta tarkoitushakuista, ja se on tarkoitettu kotimaiseen keskusteluun.

– Vaalien lähestyessä Erdoğan halusi vastakkainasettelua joidenkin maiden kanssa. Tässä tapauksessa hän valitsi kohteeksi Suomen ja Ruotsin, Erozan totesi.

– Mutta Erdoğanin toimikausi on ohi, ja teidän ongelmanne ratkeavat pian.

Kılıç lupasi, että mikäli oppositio voittaa Turkin parlamenttivaalit, Ruotsin Nato-jäsenyys vahvistetaan nopeasti. Turkin vaalit järjestetään toukokuussa.

Suosittelemme sinulle