Hyppää sisältöön

Suur-Savon Sähkö paransi tulostaan yli 70 miljoonalla – toimitusjohtaja: ”Kohtuudella selvittiin vaikeasta vuodesta”

Konserni teki voittoa kaikilla muilla osa-alueilla paitsi sähköntuotannossa. Osinkoja jaettaneen noin 7,5 miljoonaa euroa.

Sähkölinjoja. Kuvituskuva.
Sähkön myynnistä tuli Lumme Energialle 12 miljoonaan euron myyntivoitto. Kuvituskuva. Kuva: Matias Väänänen / Yle
Milka Krogerus

Suur-Savon sähkön viime vuoden tulos ylti yli 43 miljoonaan euroon.

Edellisvuonna tulos oli reilu 30 miljoonaa miinuksen puolella. Konsernin liikevaihto nousi yli 100 miljoonalla edellisvuodesta 376 miljoonaan euroon.

Konserni teki voittoa kaikilla muilla osa-alueilla paitsi sähköntuotannossa, jonka tulos painui miinukselle muun muassa Olkiluoto 3 -ydinvoimalan koekäytön viiveiden takia.

Toimitusjohtaja Markus Tykkyläisen mukaan osa yhtiön hyvästä tuloksesta johtuu muun muassa siitä, että olemassa olevien sähköverkon rakenteiden käyttöikää pidennettiin, ja sitä myöten niitä ei tarvinnut korvata uusilla. Ei-operatiivisisten toimien osuus tuloksesta on kaikkiaan noin 15 miljoonaa euroa.

Tykkyläinen huomauttaa, että konsernilla on yli 800 miljoonan taloudellinen tase, josta pääomatuotto jäi alle viiden prosentin.

– Ei tulosta voi erinomaisena pitää. Kohtuudella selvittiin vaikeasta vuodesta.

Energiakriisin aikana sähköyhtiöitä on parjattu ihmisten ahdingolla rikastumisesta, mutta Tykkyläisen mukaan siitä ei ole tässä kyse.

– Tämä tulos ei mielestäni ollut asiakkailta pois. Pitkässä juoksussa on myös asiakkaiden etu, että tulee välillä kohtuullisiakin vuosia. Emme me haudo niitä rahoja, vaan niillä rakennetaan investointien kautta parempaa tulevaisuutta.

Sähkön myyntivoitto 12 miljoonaa

Konsernin sähkön myynnistä vastaava Lumme Energia teki viime vuonna ensimmäistä kertaa tavoittelemansa tuloksen, kun myyntivoittoa kertyi noin 12 miljoonaa euroa. Sähkön myyntisopimusten hinnat nousivat ennätyskorkealle loppuvuodesta, kun sähkön riittävyys vaarantui muun muassa Venäjän aloittaman sodan takia.

Sähkönsiirron tai lämmön hintoja ei sen sijaan jouduttu konsernissa viime vuonna nostamaan.

Konsernin hallitus esittää, että viime vuodelta jaettaisiin osinkoja sata euroa osakkeelta, mikä on yhteensä vajaa 7,5 miljoonaa euroa. Osinkojen määrä olisi tässä tapauksessa hieman pienempi kuin vuotta aiemmin.

Tykkyläisen mukaan osinkojen taso on kiinnitetty sataseen muutama vuosi sitten, eikä osinkojen määrä siis suoraan riipu konsernin tuloksesta.

– Omistajilla on erilaisia odotuksia osinkojen suhteen ja näiden odotusten ristipaineessa yritetään tasapainotella. Pitkällä aikavälillä osinkoja on maksettu keskimäärin noin 50 prosenttia tuloksesta.

Suosittelemme sinulle