Hyppää sisältöön

Ylen kannatusmittaus: perussuomalaiset ohitti SDP:n, kokoomus yhä kärjessä

Perussuomalaiset nousee kannatusmittauksessa SDP:n ohi toiseksi. Kärkikolmikko mahtuu Ylen mittauksessa lähes prosenttiyksikön sisään.

Graafi viimeisimmän puoluekannatusmittauksen tuloksista: Kok. 19,8 %; PS 19,5 ja SDP 18,7 %.
Kamppailu suurimman puolueen asemasta kiristyy entisestään. Kokoomuksen ja perussuomalaisten ero Ylen mittauksessa on enää 0,3 prosenttiyksikköä. Kuva: Nanna Särkkä / Yle
Hannu Tikkala
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Vaali-illasta sunnuntaina näyttää tulevan todellinen jännitysnäytelmä, sillä kärkipuolueiden kannatuserot ovat kaventuneet entisestään Ylen puoluekannatusmittauksessa.

Kokoomus säilyttää mittauksessa kärkipaikkansa 19,8 prosentin kannatuksella, mutta puolueen ero toisena tulevaan perussuomalaisiin pienenee 0,3 prosenttiyksikköön.

Perussuomalaiset nouseekin mittauksessa SDP:n ohi toiseksi. Kolmantena mittauksessa on SDP 18,7 prosentin kannatuksella, joka putoaa tällä kertaa 1,2 prosenttiyksikköä.

– Nämä kaikki kolme puoluetta ovat niin nipussa, että näistä mikä tahansa voi olla kärkipuolue ensi sunnuntaina. Kiinnitin huomiota siihen, että SDP:n viimeinen mittausviikko näyttää olevan haastattelujakson paras, Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja sanoo.

Kokoomuksen kannatus on pysynyt tasaisena koko mittausjakson ajan, mutta perussuomalaisten parhaat hetket kyselyssä ovat osuneet haastattelujen alkuviikoille. Haastattelut on tehty maaliskuun aikana, viimeiset tämän viikon tiistaina.

Kokoomuksen ja perussuomalaisten kannattajat kertovat kyselyssä äänestävänsä varmemmin kuin SDP:n äänestäjät.

Taloustutkimuksen keräämän haastatteluaineiston mukaan 76 prosenttia kokoomuksen kannattajista aikoo äänestää varmasti. Perussuomalaisten kohdalla luku on 72 prosenttia ja SDP:n 67 prosenttia.

Keskusta nostaa kannatustaan

Keskusta parantaa juoksuaan Ylen kannatusmittauksessa. Puolueen kannatus nousee 1,2 prosenttiyksiköllä 10,7 prosenttiin.

Myötätuulesta huolimatta puolue jää tuoreimmassa mittauksessa yli kolme prosenttiyksikköä puolueen edellisestä eduskuntavaalituloksesta.

– Keskusta on nyt saanut hieman paremmin taakseen vanhat äänestäjänsä, eikä puolueesta vuoda kannatusta yhtä paljon muihin porvaripuolueisiin kuin aikaisemmin, tutkimusjohtaja Turja sanoo.

Porvaripuolueilla Turja viittaa lähinnä kokoomukseen ja perussuomalaisiin. Hänen mukaansa keskustan vaalitulokselle on olennaista se, miten puolue saa houkuteltua takaisin vanhat äänestäjänsä.

Kyselyn tausta-aineiston mukaan keskustan kannatusnousu tulee Itä- ja Länsi-Suomesta sekä Lapista, jotka ovat perinteisesti olleet puolueelle tärkeitä kannatusalueita.

Vihreiden ja vasemmistoliiton edustajat ovat puhuneet viime viikkojen aikana kiihtyvällä tahdilla taktista äänestämistä vastaan. Heidän mukaansa ihmisten tulisi äänestää heille mieluisinta puoluetta, eikä seuraavaa pääministeripuoluetta.

Puolueiden edustajat ovat pyrkineet puheillaan estämään kannatusvuotoa erityisesti SDP:hen. Vihreitä kannattaa nyt tasan yhdeksän ja vasemmistoliittoa 8,7 prosenttia vastanneista. Molempien kannatus on lähellä edellisen mittauksen tasoa.

– Vihreillä maaliskuun ensimmäinen viikko oli huonoin. Jonkinlaista parannusta tapahtui maaliskuun viimeisillä viikoilla.

RKP:n kannatus säilyy tasaisena

RKP:n ja Liike Nytin kannatuksissa ei tapahdu suuria muutoksia. Sen sijaan kristillisdemokraatit nostavat kannatustaan 0,8 prosenttiyksiköllä 4,4 prosenttiin.

Kristillisdemokraatit on viimeksi saanut yhtä kovat kannatuslukemat Ylen mittauksissa alkuvuodesta 2017.

Ennakkoäänestyksessä tehtiin tällä kertaa uusi ennätys, kun 40,1 prosenttia äänioikeutetuista äänesti ennen varsinaista vaalipäivää.

Tämän kannatuskyselyn vastaajista 14 prosenttia on sellaisia, jotka ovat jo käyneet äänestämässä.

– Tämä tulos kertoo enemmän siitä, mikä yleinen mieliala on ollut mittausjakson aikana, Turja sanoo.

Kyselyyn haastatelluista 72,2 prosenttia kertoi kantansa. Se on enemmän kuin Ylen edellisessä mittauksessa ja enemmän kuin ennen vuoden 2019 eduskuntavaaleja.

Turjan mukaan luku voi johtua siitä, että perussuomalaisten kannattajakunta on aiempaa varmempi suosikistaan.

Herättikö artikkeli ajatuksia? Voit kommentoida sitä perjantaihin 31.3.2023 kello 23 asti.

Suosittelemme sinulle