Hyppää sisältöön

Lumivyöryjen vaara on nyt todellinen – tuntureilla liikkuvien oltava valppaina

Ilmatieteen laitos on antanut torstaille suurimpaan osaan Lappia kolmostason lumivyöryvaroituksen, eli riski lumivyöryyn on huomattava.

Ville Väkeväinen Pyhätunturilla tekemässä lumivyörymittauksia
Lumitilanne on tällä hetkellä vuoden aikaan nähden tavanomainen, kertoo Pyhän lumiturvallisuuskeskuksen lumivyöryteknikko Ville Väkeväinen. Kuva: Antti Mikkola / Yle
Timo Metsäjoki

Lumivyöryt ovat tulevinakin päivinä mahdollisia, ja ihmisten aiheuttamat lumivyöryt jopa todennäköisiä. Torstaille suurimpaan osaan Lappia on annettu huomattava, kolmostason lumivyöryvaroitus.

Pohjois- ja Itä-Suomessa lunta on tällä hetkellä vuodenaikaan nähden tavanomainen määrä, eli lunta on runsaasti.

– Yli metrin kinoksia löytyy Kittilästä Pokan ja Kenttärovan asemilta. Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa lunta on paikoin myös yli metrin, kertoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Juuso Paajanen.

Maaliskuun loppu ja huhtikuun alku ovat Lapissa yleisesti lumivyöryriskien aikaa.

Keskiviikkona Urho Kekkosen kansallispuistosta ilmoitettiin lumivyörystä, ja hetken pelättiin useamman ihmisen jääneen vyöryyn, mutta heihin saatiin yhteys.

Nelostason lumivyöryvaroitus on harvinaisuus

Lumivyöryriskien vaaraluokituksissa käytetään Euroopassa yhteistä mittaristoa.

– Se, että Suomessa annettaisiin tason neljä, eli suuren lumivyöryriskin varoitus, on erittäin harvinaista. Kuuden vuoden ajalta tulee mieleen yksi kerta, jolloin Kilpisjärvelle annettiin suuri varoitus, mutta muutoin ei tule edes mieleen, Paajanen kertoo.

Samansuuntaisesti toteaa myös Pyhän lumiturvallisuuskeskuksen lumivyöryteknikko ja lumiturvallisuuskouluttaja Ville Väkeväinen.

– Yhden käden sormilla on kyllä laskettavissa, että olisi annettu tason neljä lumivyöryvaroitus täällä Pyhällä. Tutkimme päivittäin tilannetta maastossa, seuraamme säätä ja tietysti myös muiden antamia ennusteita ja havaintoja lumitilanteesta.

Lumen mittausta Pyhätunturilla. Kuvassa saha ja mittausvälineitä.
Lumen mittausta ja tutkimusta Pyhän lumiturvallisuuskeskuksella Pyhätunturilla. Kuva: Ville Väkeväinen / Pyhän lumiturvallisuuskeskus

Pyhän lumiturvallisuuskeskuksen väki liikkuu paljon maastossa tehden siellä havaintoja ja omia tutkimuksiaan lumitilanteesta ja sen rakenteesta.

Väkeväinen sanoo, että tämä talvikausi on ollut lumivyöryjen suhteen Pyhällä poikkeuksellisen hiljainen. Luostolla on ollut pari kertaa isokokoisempia lumivyöryjä.

– Mielenkiinnolla odotamme, millainen tämä kevät tulee olemaan. Pitkäaikaisia ennusteita ei voi oikein antaa, joten tilannetta täytyy seurata aktiivisesti ja päivittää varoituksia sitten sen mukaan.

Väkeväinen lisää, että erityisesti vapaalaskijoiden on hyvä kouluttautua ja lukea lumivyöryennusteita.

Suomen lumivyörykoulutusjärjestelmästä löytyy koulutuksia niin harrastajien kuin työelämän tarpeeseen ja kursseja järjestetään eri puolilla Lappia.

Suosittelemme sinulle